Хума

Вълшебната глина, която ни прави по-здрави.
  • Хума
  • Хума
  • Хума
  • Хума
  • Хума
  • Хума

Хумата е един невероятен природен дар! Тя е използвана от хората хилядолетия наред. Наименованието ѝ идва от латинската дума "humus", която в превод означава "пръст". Хумата е всъщност глина. Тя е най-ситната пръст на Земята. Характерно за нея, е че не пропуска вода и действа, като филтър за микробите. Стерилно чиста е и затова намира широко приложение в народната медицина. На какво се дължи антибактериалното ѝ действие? Отговора е в съдържанието, преди всичко на радий в химичния ѝ състав. Количеството на радий в глината е точно толкова, колкото е полезно за човешкия организъм, но достатъчно да убие всякакви бактерии и болестотворни организми. Освен, че унищожава микробите, хумата подсилва имунитета, обновявайки здравите клетки. Нормализира минералния баланс в организма и спомага за подобряването на обмяната на веществата.

Днес са известни около 40 вида глини, които се отличават с различен състав, цвят и строеж. Най-често срещани са бяла, зелена, синя, червена, жълта, сива и дори черна на цвят глина. Различният цвят се определя от химичния ѝ състав, а това от своя страна определя и нейното качество.

Бяла глина

Известна още като каолин, бялата глина действа като отлично почистващо средство на кожата. Тя е най-фината хума. Съдържа магнезий и цинк. Подходяща е против косопад. Използва се като маска и прави косата силна и здрава. Бялата глина е подходяща за всички типове кожа. Тя има успокояващо и антибактериално действие. В козметиката се използва при производството на бебешки пудри и др.

Зелена глина

Зелената глина има богат химичен състав. Тя съдържа магнезий, мед, фосфор, кобалт, цинк, сребро, калций и железен оксид, на който дължи цвета си. Балансира мастната секреция, затова е подходяща да се използва като маска върху мазна кожа и коса, Освен това има дълбоко почистващо и детоксикиращо действие. Прави кожата гладка, стегната, като изглажда бръчките. Също така помага за зарастването на леки повърхностни наранявания, екземи, ухапвания от насекоми и др.

Червена глина

В химичния си състав, червената глина съдържа голямо количество мед и железен оксид. Поради това има този характерен червеникав цвят. Тя помага при акне и алергии. Успява да подейства ползотворно върху изтощена кожа, като възвръща свежестта на лицето. При анемично болните се използва за подобряване на кръвообращението.

Жълта глина

Тя съдържа желязо и калий, насища кожата с кислород, като премахва токсините. Използва се, както при суха и уморена кожа, така и при суха и чуплива коса. Има прекрасен ексфолиращ ефект, прави кожата свежа и стегната.

Сива глина

Сивата хума има хидратиращ и подхранващ ефект върху сухата кожа. Прави я гладка и мека.

Синя глина

Съдържаща много минерали  и микроелементи, като силициев двуокис, фосфор, желязо, азот, синята глина има противовъзпалителни качества. Предотвратява появата на акне, избелва кожата, като помага при петна и белези от изгаряния. Препоръчва се за всеки тип кожа и коса. Бори се успешно с пърхота, прилага се при артрит.

Черна глина

Черната глина е богата на калций, кварц, желязо, стронций и магнезий. Този химичен състав, я прави изключително подходяща за балансирането и изгарянето мазнини в организма. Освен това предотвратява целулита.

Начини на приготвяне и приложение

Външно лечебната хума може да се прилага под формата на каша. Преди да се използва, е добре да престои на слънце, така качествата ѝ се подобряват и резултатите от лечението ще са по-успешни. След това глината се стрива до фин прах и се размива във вода, докато се получи консистенция на каша. Кашата може да се използва като маска за лице, налагане върху рани, против подсичане, пърхот. Хумата под формата на каша, може да замести миещ препарат. С нея човек може да измие цялото тяло, а също така и да почисти различни повърхности в дома си. Важно е да се знае, че хумата не трябва да е в съприкосновение с метални съдове или желязо. Трябва да се използват порцеланови, дървени, стъклени или керамични съдове. Препоръчително е съхранението ѝ да става в хартиени торби, далеч от ароматни и токсични вещества, като бензин, нафта, нафталин. Приготвена веднъж, хумата се използва еднократно.

Вътрешно глината може да се пие под формата на вода. За целта се сипва в дъното на стъклен съд около 2 см. хума, която се залива с вода. След 2 часа водата се пресипва внимателно в друг съд, без да се размива утайката. Така приготвената вода намира приложение в лечението на много болести. Първоначално се приема по една супена лъжица дневно, като постепенно приема се увеличава до четири супени лъжици дневно. Добре е да се пие на празен стомах или един час преди хранене. Много полезна е за стомаха, тъй като премахва всички микроорганизми, които причиняват дразнене на стомашната лигавица и червата. При прием на хума се наблюдава бърза промяна в цвета на урината и изпражненията. Отначало урината е мътна, а изпражненията тъмни, а след това с продължаване на лечението добиват естествен цвят. Това доказва, че глината буквално изсмуква всички токсини натрупани в човешкото тяло. Интересно е да се знае, че всички минерални вещества, съдържащи се в хумата се усвояват на сто процента от организма. Те са много важни при хора страдащи от анемия и подрастващите деца. Минералните вещества подпомагат оформянето на тъканите, костите, кръвта, зъбите и др. Вътрешният прием на хума увеличава числото на еритроцитите в кръвта, подпомага функцията на бъбреците и пикочния мехур, затова влияе добре при подагра и атеросклероза.  Лекува също болести на черния дроб, язва и мн. др. Важно да се отбележи, че хумата може да неутрализира действието на синтетичните лекарства, затова не бива да се приема заедно с тях.

Глинена вода може да се използва също, като антисептично средство срещу заразни болести. Ако има в дома болен, всичко може да се дезинфекцира с тази вода. Хумата може да пречисти всякакви напитки, използва се и за избистряне на вино. Хумата има свойството да поглъща миризмите, така че ако я поставите открита в хладилника, неприятната миризма ще изчезне.

Разбира се, преди да приложите, каквото и да е лечение с хума, първо се консултирайте с медицинско лице. Въздържайте се от ползване на натурална хума, а купувайте такава по-добре от аптеката. Така ще сте спокойни, че е наистина чиста от всякакви метали и вредни съставки.

Известна още в древността

Още в миналото са използвали глината като средство за почистване, хигиена и лечение. В своята "Естествена история", Плиний Старши е описал благотворното действие на хумата. Авицена, персийски учен (908 г.-1037г.), който е смятан за "бащата на съвременната медицина", е написал в книгата си "Канон на медицината", подробно за качествата на глината и нейното приложение при лекуването на различни болести.

През Първата световна война глината е използвана в хирургията под формата на превръзки. Марлите се посипвали с глина, навивали се и стерилизирали. Такава превръзка носела успокояващо, изсушаващо и охлаждащо действие върху раната, като не позволявала на процесите гниене и ферментиране да се развиват.

Любопитно

Много и различни религии описват, че човека е създаден от кал. В Библията - в Битие 2:7 е написано"...И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа." Името на първия човек според юдеизма и християнството е Адам. Една от теориите за произхода на името му е, че идва от думата "адамах", което на иврит означава "пръст" или "земя". В Битие 3:19 се казва: "...докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш."

В Корана, свещената книга на исляма, също е написано за произхода и сътворението  на човека от глина. В Сура 32 ("Поклонът", айети 6 и 7): "Той е знаещия и за скритото и явното, Всемогъщия, Милосърдния, (Той е) който сътвори със съвършенство всяко нещо и започна сътворяването на човека от глина".

Това се повтаря в религиите на древните шумери, египтяни, индианци, гърци и различни африкански племена. Мит или истина? На този въпрос руският учен В. Варнадски се опитал да отговори, изследвайки и намирайки в химичния състав на глината същите пропорции макро и микроелементи, които се съдържат и в човешкия организъм. В подкрепа на неговите изследвания американски учени откриват, че състава на клетъчната мембрана е изграден от елементите, които се съдържат и в глината. Известно е, че клетъчната мембрана носи в себе си РНК, която е част от генетичния код на всяко живо същество. Научна хипотеза твърди, че точно глината е катализатора, помогнал в образуването на първите органични молекули.

Доказано е, че глината е част от нас, като биологични същества на тази земя. Тя е ценно природно богатство, което за съжаление е малко позабравено в днешно време. Нека помним, че в основата на развитието на едно поколение, седи стремежа към новото, без да се забравя старото и няма бъдеще без минало!

От: 17.05.2016     Видяно: 15 216 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Тодор Ангелов

27.12.2019 - 22:24
Голяма истина.

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: