Катранен сапун

Натурално средство за лечение на кожни проблеми
  • Катранен сапун
  • Катранен сапун
  • Катранен сапун

Катраненият сапун е малко позабравен натурален продукт, който ще намерите в аптеките. Може да се срещне под формата на твърдо блокче или течен сапун. Естествената му миризма не е приятна. Произвежда се на базата на боров катран, получен при изгарянето на борови пънове и корени. Добиването на боровата смола става при много високи температури в затворени под налягане съдове. В миналото са я използвали като лепило за плавателни съдове, покривни конструкции и др. В народната медицина боровият катран намира приложение от векове наред като средство за лекуване на различни болести. Катраненият сапун е патентован през 1867 година и се използва при дерматологични проблеми като псориазис, екземи, акне и др. Боровата смола не е опасна за здравето на човека, стига технологията на производство на продуктите да е спазена.

Състав

В състава на катраненият сапун трябва да има най-много 20% борова смола, но се счита, че най-подходящото количество е 10 %. Тя е основен компонент, за да може сапунът да се определи като истински катранен. Освен това, фабричните продукти съдържат кокосово масло, палмово масло, железен оксид, растителен глицерин, вода, 1,4-диоксан, креозот и др. За последните две вещества трябва да се внимава.

Креозотът е вещество, което се получава при изгарянето на дървесина. Установено е, че той има канцерогенно действие върху здравето на човека. Ето защо на опаковката е добре да пише, че продукта е свободен от креозот. Боровият катран се получава в затворени съдове под налягане при висока температура, но ако процеса протече при отворена пещ, малки парченца неизгоряла дървесина могат да влязат в контакт със смолата и да се образува креозот.

1,4-диоксан е другия токсин, който присъства в състава на сапуните с боров катран. Той не се упоменава на опаковката, тъй като е вторичен продукт от другите съставки като PEG, полиетилен гликол, полиетилен и други, които са разрешени за използване в козметични продукти, но в определени граници. По-добре да се избягват сапуни, които имат в състава си тези вещества.

Разбира се, може да се направи и домашен катранен сапун, така ще се изключат всички вредни съставки. За целта има рецепти и клипове в интернет, които нагледно показват стъпка по стъпка процеса. Използва се зехтин, кокосово масло, дестилирана вода, сода каустик и боров катран.

Полезен ли е катраненият сапун?

Ползите от използването на катранен сапун са известни още в миналото. Днес козметичните компании го правят още по-привлекателен, като неутрализират неприятният му аромат, предлагайки го на достъпна цена за всеки потребител. По-добре е да се употребява натурален, без допълнителни съставки и оцветители. Ето какви са полезните му свойства:

  • Кожата на лицето 

При възпаления и акне кожата на лицето постепенно оздравява, а пъпките стават все по незабележими. Трябва да се внимава пъпките да не се изстискват постоянно, за да не се разпространи инфекцията. Лицето може да се насапуниса и да се остави така за около 10 мин. и след това да се изплакне с хладка вода. Тази маска се препоръчва да се прилага 2 пъти седмично. Сухата кожа е важно да се мие през ден, тъй като сапуна допълнително я изсушава. След това задължително трябва да се намаже с хидратиращ крем за лице, който да я омекоти и подхрани. При мазна кожа лицето може да се третира по два пъти на ден и да се изплаква със студена вода.

  • Косата

Сапуна се прилага при проблеми с пърхот и мазна коса. Също така действа подхранващо на корените, като стимулира кръвообращението на главата и растежа на косъма. Не трябва да се подценява фактът, че този продукт изсушава косата, затова задължително след употреба се нанася маска за коса или балсам. Успешен е и в борбата с въшките.

  • Кожата на тялото

Известно е, че катраненият сапун е чудесен антисептик, имащ противовъзпалително и регенериращо действие върху кожата. Помага при псориазис, гъбични инфекции, дерматит, кръвонасядания (синини). Благодарение на подсушаващият ефект на сапуна, пъпките, раничките и леките одрасквания по кожата минават бързо. Освен при проблемни участъци, може да се използва и профилактично.

  • Грижа за домашни любимци

Катраненият сапун действа противопаразитно срещу кърлежи, бълхи, комари и др. Без притеснение може да се употребява при къпане на домашни любимци.

Кога не е препоръчително да се използва катранен сапун?

Употребата на такъв сапун трябва да е умерена, тъй като той изсушава кожата. Затова при суха и тънка кожа не е препоръчителен. След употреба е необходим подхранващ и хидратиращ крем. При хората с чувствителна кожа, продуктът може да предизвика алергия. Затова е важно да се помни, че ако сапунът е подходящ за вас, това не означава, че е така за всички. 

От: 14.12.2016     Видяно: 13 412 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации:

   Хума