Стив Джобс

Останете гладни! Останете неразуми!
  • Стив Джобс
  • Стив Джобс
  • Стив Джобс

Американският изобретател и предприемач Стив Джобс (Steve Jobs) е съосновател и главен изпълнителен директор на „Apple Inc.“ През 1995г. той продуцира филма „Играта на играчките“. Изявява се като изпълнителен директор на компанията „Pixar Animation Studios“ и е член на борда на директорите на „The Walt Disney Company“ през 2006г. Джобс заема главно място във високотехнологичната ера. Изявява се в гейминг индустрията и е признат за един от най-умните хора в света на високите технологии и медийния бизнес.

Биография

Стив Джобс е роден в Сан Франциско, Калифорния на 24.02.1955г. Той се появява на този свят като незаконнороден син на сириеца Абдула Джандали (нарича се Джон) и Джоан Симпсън (американка). Осиновен е още като бебе от Клара Джобс-Акопян и Пол Джобс. Те живеят в Маунтин Вю, Калифорния и го кръщават с името Стив Пол. Бащата има ресторант със средиземноморски ястия и понякога Джобс вечеря там.

В училището Стив не се чувства добре, затова цялото семейство е принудено да се премести в Лос Алтос, Калифорния. Там той продължава образованието си в Хоумстед (гимназия). След часовете в училище, Джобс започва да посещава лекции в Пало Алто на фирма, представляваща Хюлет Пакард. Нает е на работа при тях през лятото. Още докато е 12 годишен, Джобс звъни на основателя на HP, Уилям Хюлет, и го пита за части, които са му нужни за училищен проект. Разговарят 20 минути по телефона и тогава Уилям му предлага летен стаж във фирмата си. Стийв Возняк (инженер, изобретяващ електронни устройства, който е създал синята кутия – устройство с малък размер, позволяващо да се водят безплатни нелегални телефонни разговори) също работи в компанията. Джобс е много талантлив в продажбите и помага на Возняк да пласира своите изобретения.

Стив завършва гимназията през 1972г. и започва да учи в Портланд, Орегон. Там той продължава своето образование в колежа Рийд. Още преди осиновяването, биологичната майка на Джобс настоява пред приемните му родители, той да завърши университет. Те обещават, въпреки че са само с основно образование. В крайна сметка Стив сам решава съдбата си, като се отказва от учението и започва да посещава само някои лекции, които му харесват.

Курсът по калиграфия, който изкарва, му помага да създаде прекрасни и симетрични шрифтове за Apple в бъдеще. Не го подминава и хипарското увлечение, което превзема няколко години от живота му. Джобс опитва различни наркотици, слуша музиката на Бийтълс и Боб Дилън, пътува до Индия и става будист. Малко хора знаят, че той е пескетарианец (човек, който не яде никакво месо, освен риба).

Професионални успехи

Стив започва нова работа през 1974г. в Атари като видеодизайнер. Остава там до есента и след това се връща отново в Калифорния, където посещава основания от Стийв Возняк компютърен клуб. В него той създава електронни уреди, но Джобс не се интересува от това. Той не иска да изобретява, а да рекламира и продава готови продукти. Така се ражда идеята му, да се направи персонален компютър, от който да има печалба.

Това води до създаването на Apple I (компютър, който е създаден в спалнята на Джобс и довършен в гаража му). През 1977г. Роб Янов (дизайнер в рекламна агенция Regis McKenna) прави логото на Apple.

Стив Джобс показва готовия компютър на местен търговец, който поръчва 25 броя от него. Продават го на цена от 666.66 долара. Apple I е по-различен от другите подобни продукти, защото има вградена поддръжка на телевизор и клавиатура. Печалбата от първия им продукт възлиза на 774 долара.

Джобс иска да подобри маркетинговите си умения. Негов приятел, който е работил в Интел му показва тънкости относно продажбите. След като вече имат спечелени пари, Стив и Возняк разбират, че са на прав път. Тогава взимат решението да основат компания, занимаваща се с продажба и разработка на компютри. Те продават всичко най-ценно, което имат, за да съберат средства. Возняк се разделя с калкулатора си HP, а Джобс продава микробуса си VW. Успяват да съберат 1300 долара и започват първата си продуктова линия, като им помага и един местен електронен инженер, който им дава кредит.

Возняк става вицепрезидент на компанията и се налага да напусне работата си в Хюлет Пакард. Избират името Apple (ябълка), заради щастливото лято, което Стив има в Орегон като работник. Има и друга теория за името на фирмата. Според нея то е избрано, защото ще се намира преди Atari в телефонния указател (фирмата, в която Джобс работи преди това). Според друга Версия, Джобс държал ябълка в ръката си и питал другите за име на фирмата. Казал, че ако никой не измисли нещо добро, ще я кръсти на ябълката, която държи. Освен това, този плод е любим на предприемача. Неслучайно впоследствие той избира името Macintosh, което идва от сорт ябълки.

Следващият компютър Apple II се появява през 1977г. Той прилича на своя предшественик, защото има опростен дизайн и компактен размер. Макар и да изглежда подобен на него, при Apple II се появява цветния дисплей, което е огромна крачка напред. Джобс знае, че компютъра ще се продава повече, ако за него има разработени много програми. Той насърчава много програмисти да пишат кодове за новата платформа. Приложенията стават повече от 16 000 и то създадени специално за въпросния продукт.

За период от 3 години, Apple II има печалба от 139 000 долара. През 1980г. компанията излиза на борсата с цена за акция от 22 долара. Ден след това, цената се вдига на 29 долара и достига 30 долара през 1982г.

7 години по-късно Apple вече е сериозна компания със 150% растеж на приходите годишно. Тогава най-голямата компютърна компания в света – IBM, вижда че нещата са сериозни. Тя прави опит да се включи в пазара с персонални компютри и представя първия си модел – PC (идва от персонален компютър). Продажбите на IBM надхвърлят тези на Apple, а операционната им система (OS) се превръща в стандартна за компютърния бранш. Операционната система на Apple не е съвместима с IBM-ската, а това води до невъзможното използване на създадените програми на компютри с марката IBM. Тогава Джобс предприема други мерки. Той вижда проблемите, създавани от несъвместимостта и решава да създаде нови компютри, които да са съвместими горепосочената марка.

Apple III се появява на бял свят през 1981г, но не потръгва никак добре. Първоначално се произвеждат 14 000 броя, които се спират заради допуснати производствени грешки и лош дизайн. Apple не губят кураж и две години по-късно пускат на пазара новия си компютър Lisa (кръстен е на първата дъщеря на Стив Джобс). Революционното при него е, че се управлява с мишка. Въпреки това, той няма голям успеех, заради прекалено високата си цена (10 000 долара).

Стив се принуждава да измисли по-добър компютър, защото в противен случай бъдещето на компанията не изглежда никак розово. Тогава той създава Macintosh. В играта се включва и Microsoft, за да участва в писането на част от софтуера. Продуктът се оказва доста добър и компанията успява да възвърне предишната си слава. Новият продукт е с много добри хардуерни възможности за времето си. Той има цели 128K памет, което превъзхожда двойно компютъра на IBM. Процесорът му е 32 битов и също печели битката с 16 битовия на IBM. Отново се появява проблема със съвместимостта. Много големи корпорации вече използват компютрите на IBM и не искат да променят всичко коренно, като подменят компютрите си. Въпреки, че Макинтош е много по-добър в хардуерната надпревара, той крие и други предимства. Използването му е много по-лесно и опростено.

Джобс прави нова крачка напред. През 1984 година, той представя новия си продукт на Super Bowl (американски шампионат) в телевизионна реклама. Тя се казва „1984“, което цели да подскаже на зрителите, че става въпрос за нещо революционно. Стив определя новия компютър като най-доброто творение, създадено до момента в сферата на информационните технологии. Прави съпоставка с телеграфа и телефона - при първия трябва да се научи морзовата азбука, а втория работи само с говор. Той иска да убеди света, че новия Макинтош е много по-лесен за използване от предишните създадени компютри.

Макинтош се превръща в най-продаваната марка, но един от колегите на Джобс, Скъли, заявява, че Стив вреди на Apple. Поставя си за цел да го изгони от фирмата. Самият Скъли (управител на PepsiCo) е привлечен от Джобс в компанията. Тогава той го питал дали иска цял живот да се занимава с продажба на подсладена вода или предпочита да промени света. Скъли настоява за промяна в маркетинговия подход към продуктите на Aplle и казва, че Стив Джобс пречи на доброто развитие на фирмата. Тогава се случва нещо немислимо. Бордът на директорите гласува изгонването на създателя на компанията. По-късно Скъли ще бъде включен в класацията за най-лошите изпълнителни директори в цялата световна история.

Джобс остава без работа, но има значителна сума от Apple. Продава част от капитала си и получава 20 милиона долара. Дава си почивка и ходи на екскурзии до Париж и Италия, кара колело и разпуска. Но той не харесва такъв живот и решава да предприеме следващата си крачка. През септември, 1985г. се среща с носителя на Нобелова награда за химия и преподавател в Станфордския университет – Пол Бърг, който му разказва, че е необходимо много време да се извлече ДНК. Обяснява му какви грешки се получават, и че всичко става много бавно. Джобс стига до извода, че този процес може да се забърза значително и да се намалят грешките, ако се прави с компютър, но тогава химикът му заявява, че университетите нямат необходимото оборудване. Стив решава да даде компютри на училищата.

Новите проекти на предприемача са в сферата на софтуера. През 1989г, той създава нова компания с името NeXT. Решава да създаде по-добри компютри от Apple, но тази идея не се оказва добра и нещата не се получават както трябва. В началото се произвеждат компютри с марката NeXT, които вървят с едноименна операционна система. След като компанията прави разходи за 250 000 000 долара, тя е на загуба и се налага да бъде закрита. Джобс вижда, че няма как отново да направи хардуерна революция и започва да набляга на софтуера. Решава да създаде компютър, предназначен за учениците. Той трябва да струва 3 000 долара. За жалост нещата не се случват по първоначалния сценарий. Новият компютър NeXT е без флопи-дисково устройство, не е цветен и няма никакви добри програми, вкарани в него. Той няма никакъв успех. Цената му е 7 000 долара и от него са произведени едва 50 000 броя. Производството му е спряно. Компанията започва да се занимава само с операционни системи, които трябва да работят на различни платформи.

Стив Джобс има нова идея. През 1994г. той решава да наблегне на обектно-ориентираното програмиране (ООП), защото вижда, че то се използва най-много. Идва му гениалната идея да превърне новата операционна система в рай за програмистите, които използват ООП.

Чрез ООП много големи и сложни програми се обработват по-лесно. По този начин се спестяват време и пари. Компаниите, занимаващи се с разработване на софтуер получават една нова и по-добра операционна система – NeXT. Те я харесват и започват да я използват. Сравняват я с други платформи, при които се работи много по-бавно. Новата операционна система става популярна сред програмистите и продажбите и се покачват значително. Привлечени са много големи инвеститори. Канон участва с повече от 100 000 000 долара.

Джобс се обявява против операционната система на Microsoft – Windows. Според него тя е неудобна и не става за развиване на програмни продукти. Целта му е да покаже предимствата на своята NeXT и иска да измести гореспоменатата ОС от компаниите, особено по-малките, при които спестяването на пари и време са още по-наложителни. Стив иска да даде готови програмни библиотеки за малките фирми, които ще намалят разходите им и ще им спестят ценно време. Според него, ако трима души използват NeXT, ще създадат същото нещо, което ще направят 200, използвайки Windows.

Pixar е компания, основана от Едуин Кетмул и Стив Джобс през 1986г. Тя се занимава с компютърни анимации и е стартирана с 5 милиона долара от Джобс, който преди това купува графичното студио за 10 милиона от Lucasfilm. Pixar сключва договор с Дисни за създаване на анимирани игрални филми.

През 1995г. излиза „Играта на играчките“, следват „Играта на играчките 2“ от 1999г, „Таласъми ООД“ от 2001г, „Търсенето на Немо“ от 2003г, „Феноменалните“ от 2004г, „Колите“ от 2006г, „Рататуи“ от 2007г, „УОЛ-И“ от 2008г, „В небето“ от 2009г и „Играта на играчките 3“ от 2010г. Някои от филмите са наградени с Оскар.

Между 2003 и 2004 година изтича договора между Дисни и Pixar. Тогава Джобс не успява да се договори с главния изпълнителен директор на компанията и се принуждава да намери нов разпространител за филмите. Търсенето не трае дълго, защото през 2005г. изпълнителният директор на Дисни е сменен. Новият ръководител Боб Айгер не се бави и се свързва с Джобс. Взаимоотношенията между двете компании отново се възобновяват. През 2006г. Дисни купува Pixar за 7,4 милиарда долара. Стив Джобс става най-големия акционер, като притежава 7% от The Walt Disney Company и става член на борда на директорите.

NeXT е много успешна компания, но въпреки това тя не успява да бъде основен фактор в компютърния бранш. Apple държат позицията си и това им дава възможност да купят NeXT за 402 000 000 долара през 1996г. Така Стив Джобс отново се връща в собствената си фирма. Това дава възможност на Епъл да използва добрите страни на платформата NeXT и да ги внедри в собствената си операционна система, която носи наименованието Mac OS X. Джобс помага на компанията да увеличи значително продажбите на новия iMac.

През следващите гоини Apple навлиза в друга сфера, като създава продукти като iTunes (музикален софтуер), iPad (музикален плеър) и iPod (таблет). Стив Джобс взима символична заплата на стойност 1 долар годишно. Така спечелва титлата: „Най-слабо платеният президент на компания“. След време започва да взима полагащата му се заплата от 219 000 000 долара годишно.

Личен живот

През 1991г, Стив Джобс се жени за Лоурийн Пауъл. Той има едно дете от друга жена – Лиса, която се ражда през 1978г. Заедно с Лоурийн имат други три деца – две дъщери и син.

Фаталната болест

Въпреки големите си успехи, Джобс не успява да се справи с новото и страшно препятствие, изпречило се на пътя му. Той се разболява от рак на панкреаса през 2004г. През 2009г, претърпява трансплантация на черен дроб, а през 2011г. излиза в постоянен отпуск по болест. Принуждава се да напусне своята компания за втори път. Мястото му заема Тим Кук.

Джобс известява колегите си за злокачествената диагноза. По принцип „рак на панкреаса” е много сериозно заболяване, но според Стив, при него то не е толкова силно изразено и агресивно. Той не се подлага на медицинско лечение и използва алтернативни методи за период от 9 месеца. Налага се да постъпи в болница през юли 2004г. Туморът е премахнат без да се налага лечение с радиотерапия и химиотерапия. Докато Джобс отсъства, начело на компанията е Тим Кук.

Когато през 2006г. Стив се появява пред публика, всички са стъписани от външния му вид. Той изглежда изключително слаб и не е останало почти нищо от предишното му тяло. Започват различни спекулации относно болестта му. След края на представянето му, един лектор от Епъл заявява, че Джобс има желязно здраве. Поредното представяне на предприемача е през 2008г, когато от Apple заявяват, че той е заразен с най-обикновен вирус и е на антибиотици.

Boomberg (телевизионна мрежа) погрешка публикува некролог на Стив, на който има празни места за възрастта му и причината за фаталния край. Грешката е отстранена много бързо, но новината се разпространява мълниеносно от други новинарски агенции. Здравето на Джобс е под въпрос и вече всеки се съмнява в него. На последната си пресконференция, Стив показва диапозитив с надпис „170/90”, който изобразява кръвното му налягане.

Чернодробната трансплантация се извършва през месец април, 2009г. и се указва успешна. През 2011г. Джобс излиза в постоянен отпуск по болест. Той пише писмо до своите служители, в което им обяснява, че иска да обърне повече внимание на заболяването си. Важните решения все още се взимат от него, а Тим Кук поема ежедневните му задължения. Стив присъства на представянето на iCloud и iPad2. Окончателната му оставка като изпълнителен директор е подадена на 24 август 2011г, защото той вече не може да изпълнява задълженията си. Наследник на длъжността става Тим Кук, а Джобс работи във фирмата като председател на борда на директорите до края на дните си.

Великият предприемач почива на 5 октомври 2011г. От семейството му съобщават, че до края е бил спокоен. Той не е искал да му се дават никакви обезболяващи и да бъде реанимиран, заради будистките си схващания. Всички магазини на Apple по света заглъхват и хората в тях мълчаливо изразяват почитта си.

Погребението е тихо и скромно. Направено е в тесен кръг и не се знае, дали е било обикновено или е имало будистки ритуал.

Какво казват другите за Стив Джобс

Бил Гейтс: Много рядко в света има хора с такова голямо влияние. Стив направи неща, които ще повлияят на идните поколения. Всички ние, които някога сме работили с него, се радваме че сме имали такава чест. Той ще ни липсва много.

Ричард Столман: Джобс оказа вредно влияние в компютърната индустрия. Той създаде един затвор, който отнема свободата на глупците. Всички заслужаваме вредното влияние, което ни оказват компютрите.

Адам Савидж: Някой беше казал, че не е много разумно да се следва вече отъпкан път. Стив Джобс не беше разумен човек. Той знаеше какво им трябва на хората и им го даваше. Успя изцяло да промени мисленето им в дигиталната среда. Директно и недиректно, той се докосна до всеки от нас.

Уолтър Айзъксън (биограф на Стив): Джобс можеше да внушава увереност на хората. Той бе способен да ги накара да правят неща, които дори не са мислели за възможни.

Марк Зукърбърг (създателят на Фейсбук): Джобс ми даде много добри съвети, когато се нуждаех от намирането на добър екип от специалисти.

Стийв Возняк: Всеизвестно е, че Джобс имаше изключителен бизнес усет. Той не само подобряваше нещата, а ги превръщаше в нещо ново, което караше света да изпадне в захлас.

През 1984г. Apple отпускат помощ под формата на компютри и пари на унгарската фирма Graphisoft, която по онова време все още е била новоизлюпена и с ограничен бюджет. В знак на благодарност, от компанията обявиха, че ще направят статуя на Джобс.

Защо Джобс е велик?

На въпроса, кое е най-великото му постижение, той отговаря – Apple. Според него е много по-трудно да се създаде трайна компания, отколкото печеливш продукт.

Когато през 1997г. той се завръща в Apple, вижда че там се произвеждат всякакви компютри и периферни продукти. След като ги преглежда, Джобс се ядосва и казва: Спрете тази лудост. Начертава таблица с две колони на дъската и написва в тях „професионалисти” и „потребители”. В двата реда добавя „преносим компютър” и „настолен компютър”. Казва на екипа да се фокусира само върху тези четири неща и спре да се заимава с друго. По този начин компанията е спасена. Според Стив, освен да знаеш какво да правиш, трябва да знаеш и какво да не правиш.

Когато Xerox продава мишка с 3 бутона за 300 долара, Джобс отива при един индустриален дизайнер и го пита, дали може да направи същата, но с един бутон за цена от 15 долара. Той я изработва и тогава Джобс му казва: Да се направи нещо просто изисква много работа.

Докато Google и Microsoft разчитат операционните им системи да бъдат ползвани от различни хардуерни производители, Джобс не вярва в това. Той смята, че трябва да се постигне съвършено интегриране между софтуера, хардуера и периферните устройства. Според него, хората имат други ангажименти и не трябва да бъдат затормозявани с това, да се чудят как да свържат устройствата си.

Стив предвижда опасностите и осъзнава, че мобилните телефони ще започнат да се използват като музикални плеъри. Това застрашава неговия iPod. Тогава той създава iPhone и казва: Ако сами не се самоизядем, ще го направи някой друг. Този негов ход води до значителни загуби за iPod, но е много добре обмислен и навременен.

Когато се оказва, че Макинтош ще струва прекалено много, Джобс изписва на дъската пред екипа си: Без компромиси. Според него, трябва да се наблегне на качеството и да се създаде наистина добър продукт. Цената не е толкова важна и печалбите ще дойдат с времето.

Когато предприемачът бил попитан дали е добра идея да се направи изследване на пазара, за да се разбере какво искат клиентите, той отвърнал – Не. Според него клиентите не знаят какво искат, докато някой не им го покаже.

Джобс държи на съвършенството и това си личи от всичките му продукти. Той смята, че дори опаковката е важна и когато потребителя я отваря, това е един ритуал за него. Когато се докосне до логото на Apple, той трябва да изпита истинско удовлетворение и възхищение.

Характерът на Джобс не е много добър. Той е раздразнителен и нетърпелив, държи се грубо с хората и отношението му не е за пример. Въпреки това, страстта с която прави всичко се придава и на останалите.

Стив Джобс ще се започни с това, че наложи изключително високи стандарти в дизайна на продуктите си. За да го постигне, той мотивира служителите си и им вдъхва стремеж да са винаги готови.

Когато Джобс обядвал, никой не искал да сяда до него. Всички набързо приключвали с храната си и излизали. За да седне човек до него, трябвало да се подготви предварително.

Стив постоянно питал своите служители, като ги видел „Над какво работиш?“. В една ситуация той засякъл един студент в асансьора и го попитал същото. Ученикът му отговорил, че цял ден се е опитва да подобри един продукт. Тогава Джобс му казал: „Защо тогава си тръгваш? Върни се и работи още!“. Студентът останал стъписан, а Стив му заявил, че се шегува. Целта му е да види как реагират хората в дадена ситуация. Той демонстрира своята власт и това кара другите да го избягват. Всеки се притеснява да говори с него, защото знае, че разговора е вид изпит и трябва да се представи добре.

Облеклото на Джобс остава непроменено от 80-те години на XX век. Той се облича с дънки, маратонки и черно поло. Предприемачът е практичен човек, който обича удобството. Не го интересуват другите и не смята, че трябва да се съобразява с тях. Избрал е възможно най-доброто и удобно според него облекло. Когато човек се интересува от по-важни неща, той не обръща прекалено внимание на външните детайли, като дрехите например. Опитва се да се разграничи от този фактор и да не мисли как ще се премени според обстаовката. Най-лесно е да се облича еднотипно. Така не му се налага да се разсейва с подобни „дребни“ въпроси. Стандартната униформа на Стив включва: дънки „Ливайс“ (138 долара), черно поло “Сейнт Кроа” (175 долара), маратонки “Ню баланс” (130 долара) и очила Ideal I 380 (495 долара). Общата сума, която милиардера дава за облекло, без очилата, е 443 долара.

Джобс помага на Лари Пейдж и Сергей Брин (основателите на Google) със съвети, защото вижда потенциал в бъдещата им компания.

Богатството на Стив Джобс е оценено на 8.2 милиарда долара от списание Форбс през 2010г.

Заключение

Стив Джобс не е просто обикновен човек, който се ражда, живее и умира. Той не само оставя трайна следа след себе си, а променя цялата реалност, в която живее, като определя хода на технологичното развитие.

Обикновено хората не свързват даден продукт с името на неговия създател. При Джобс не е така. Всеки се сеща за него, когато ползва своя iPhone или друг продукт на Apple.

Основното желание на Стив не е да бъде първи и да открие топлата вода. Той иска да направи връзка между човека и компютъра. Да ги сближи по такъв начин, че обикновените хора да се чувстват комфортно и да използват новите технологии в ежедневието си. Джобс не чака и не иска това да се случи утре или в далечното бъдеще. Иска го сега.

Всички, които са работили с него, му се възхищават. Те не могат да си обяснят огромното му желание, с което прави всичко. Тази негова амбиция, съчетана с брилянтните му лидерски умения го превръщат в толкова успешен предприемач. Джобс е изключително смел. Влага всичко, което има, в новите си идеи. Винаги стига до ръба на възможностите си, за да успее да продължи напред.

От: 26.08.2014     Видяно: 24 767 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Подобни публикации:

   Йоци