Лешници

Много сила в малка черупка
  • Лешници
  • Лешници
  • Лешници
  • Лешници

Лешникът (corylus на гръцки означава шлем) е плод на многогодишното растение - дърво леска, което се среща в умерения пояс на северното полукълбо. Със стопанска цел се отглеждат цариградския и обикновения лешник, но иначе в природата има повече от 100 сорта, които също може да се консумират от хората.

Още преди 5000 години древни китайски ръкописи описват важността на лешниците. Те са били важна земеделска култура, освен за храна са били използвани и като лекарствено средство.

Римляните и древните гърци също са били ценители на ядките, в техните очи те символизирали мира, властта, парите и здравето. По-съвременните данни сочат, че лешниците произхождат от района на Турция, която всъщност и днес е най-големия производител на ядките. Останалите големи търговци в областта са САЩ, Италия и Испания.

Съдържание

Лешниците са много полезен природен продукт и участват в много метаболитни процеси. Те подсилват имунната система, действат благоприятно върху липидите в кръвта, мощен щит са срещу сърдечно-съдови болести, инсулт и дори рак.

Лешниците са изключително богати на ценни хранителни съставки. В тях има съдържание на витамините С, Е, В1, В2, В6, В9, на елементите магнезий, мед, калций, фосфор, калий, манган, желязо, цинк, селен и много фибри. Ядките съдържат липотропните вещества лецитин, холин и метионин, пантотенова, фолиева киселина и ненаситени мастни киселини. Олеиновата и линоловата киселини също се съдържат в лешниковите ядки, те от своя страна спомагат понижаването нивата на вредния холестерол, а в същото време увеличават тези на добрия такъв. Съдържат омега-6 и омега-9 мастни киселини.

В 100 грама от продукта се съдържат: 7.1 гр вода, 17.4 гр белтъчини, 62.5 гр мазнини, 7.2 гр въглехидрати, 2.6 гр минерали, 9.4 гр фибри, 4.9 гр захари и 0 гр холестерол.

Здравни ползи

Заради минималното съдържание на целулоза и други несмилаеми продукти, лешниците лесно се смилат в стомаха, така се увеличава усвояването на ценните хранителни вещества в организма.

Ядките са много ценен продукт при бременност, поради богатото съдържание в тях на фолиева киселина, която пък е свързана с предотвратяването на мегалобластната анемия, както и на дефекти на невралната тръба при новородените. Киселината е и мощен антиоксидант.

Подобно на орехите и лешниците стимулират мозъка. Мастните киселини, фолиевата киселина, витамин Е, магнезия и тиамина предпазват от болестта на Алцхаймер. 

Магнезий и витамините от група В при ядките способстват за добрата функция на нервната система, в достатъчни дози те борят и депресията. Лешниците помагат и в секрецията на серотонин, епинефрин и мелатонин, те действат успокоително и облекчават проблема с безсънието.

Вкусните ядки са голям доставчик на антиоксиданти за организма и го пазят от оксидативен стрес, който води до редица болести заради увреждането на клетъчната структура. Лешниците имат и изразен алкализиращ ефект.

Високото съдържание на мастни киселини, диетични фибри, антиоксиданти, магнезий и калий при ядките съдействат за нормализиране на кръвното налягане, а благодарение на високата концентрация на полезни мазнини, лешниците спомагат за намаляването на възпалителните процеси в организма.

Лешниците успешно намаляват и нивата на кръвната захар, олеиновата киселина в тях благоприятства върху инсулиновата чувствителност.

Още много са ползите от ядките на леската - спомагат при борбата с анемията, захарния диабет, туберколозата, камъни в бъбреците и жлъчката, възпалителни процеси в пикочните пътища и т.н.

Колкото до това, дали може да се развие алергична реакция от консумацията на лешници - може, но рядко. Дадени индивиди придобиват свръхчувствителност към белтъците, които се съдържат в ядката. В повечето случаи алергиите възникват в детска възраст, когато имунитета още не е достатъчно добре изграден.

В кулинарията

Освен полезни, лешниците са широко разпространени в кулинарията.Те присъстват на трапезата в закуската, основна част са към аперитивите, в някои екзотични ястия, в десертите и като цяло в сладкарската промишленост. Шоколадът с лешници е един от любимите продукти на пазара.

Ядките могат да се консумират сурови, печени, на паста или на тахан. Маслото добивано от лешника, е с приятен аромат и страхотен вкус. То има широко разпространение освен в готварството, така и в аромотерапията, фармацефтичната и козметичната промишленост.

Естетични ползи

Лешниковото масло притежава стягащи свойства, много е полезно за кожата, предпазва я от изсъхване като подобрява нейната еластичност. Витамин Е в ядките помага за предотвратяването на вредните UV-лъчи, състаряващи кожата и косата.

Лешниците засилват метаболизма и спомагат обработката на храната като доставят незаменими ензими на храносмилателния тракт. Изключително подходящи са да се включат в диетичен хранителен режим. Освен, че стимулират горенето на мазнини, заради съдържащите се магнезий и калций в тях, ядките са предпочитан продукт и от силовите спортисти. Те допринасят за стегната и здрава мускулатура. Лешниците са полезни за ставите и костите, консумацията им стимулира производството на еластин и колаген в организма.

Лешниковите ядки са в състояние да заредят с енергия тялото за цял ден. Поради факта, че повечето антиоксиданти се съдържат в люспата на ядките, то съвсем естествено ползата от тях ще намалее след изпичането им. Най-полезни са лешниците, когато се консумират небелени и сурови. Когато ядката е с неповредена черупка, спокойно може да се съхранява на сухо и хладно място години наред.

От: 21.11.2018     Видяно: 3 487 пъти     Автор: Петя Пеловска

Сподели:

Подобни публикации: