Куркума - подправка, която крие някои рискове!

Вече много лесно можем да намерим и прочетем рецепти за лечение с природни дарове като билки, подправки и др. Истината е, че тази информация не бива да се приема еднозначно. Доста често, наред със всички ползи за здравето, има и вреди за организма. Куркумата е една от уникалните подправки, характеризираща се с много полезни свойства. В състава ѝ влиза веществото куркумин, което има мощно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Освен това, е доказано, че подправката спомага за убиването на раковите клетки, намалява нивата на лошия холестерол, понижава кръвната захар, подобрява състоянието на стомаха, образуването на "добрите" бактерии в червата и др. Тук обаче, ще обърнем внимание на някои рискове, които крие приема на куркума.

Лечение с антикоагуланти.

Куркумата разрежда кръвта и ако се употребява успоредно с лекарства със същото действие, може да доведе до проблеми с кръвосъсирването и риск от силно кръвотечение. Освен това, трябва да се внимава с паралелния прием на куркума с други билки и подправки с подобно свойство - канела, джинджифил, лют червен пипер, мащерка и др. 

Предстояща операция.

При употреба на куркума всекидневно, трябва да се спре приема ѝ поне две седмици преди интервенцията. При операция има риск от кръвоизлив поради намалената способност на кръвосъсирване. 

Диабетици.

Подправката намалява нивата на кръвната захар, затова болните от диабет, които са на терапия с медикаменти, трябва да внимават. Глюкозата в кръвта може да достигне много ниски стойности при комбинирано лечение с куркума.

При жлъчни болести.

Болните от жлъчно-каменна болест трябва да забравят за куркумата. Тя може да доведе до сериозна криза и да влоши състоянието им.

Бременност.

Подправката влияе на маточните контракции и поради това е противопоказна за бременни жени. Не се препоръчва и по време на кърмене! 

При киселини

Ползването на медикаменти като антиациди не бива да се смесва с подправката, защото тази комбинация може да има противоположно действие и да увеличи киселините в стомаха. Куркумата не е препоръчителна при гастроезофагеалният рефлукс.

Винаги трябва да се проучва предварително действието на една или друга билка! Лечението, което се прилага, е препоръчително да се обсъди с лекуващия лекар, за да се изключат неблагоприятните последствия!

От: 08.03.2018     Видяно: 4 980 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Хума