Ябълки

Не само вкусни, но и полезни.
  • Ябълки
  • Ябълки
  • Ябълки
  • Ябълки
  • Ябълки

Ябълките са любим плод на много от нас и е прекрасно, че са достъпни  през цялата година. Освен отличните си вкусови качества, те притежават и редица лечебни свойства. Нека да разгледаме по-отблизо този невероятен плод.

История

Твърди се, че първи отглеждали ябълката са племена населявали хималайските предпланини. След това ябълките са се появили по течението на реките Тигър и Ефрат и в Кавказ. Достигнали са Китай, Индия, Персия и други азиатски страни. Култивирането на ябълката тръгва от Мала Азия и после се появява в Египет и Палестина. По-късно ябълките се отглеждат в Гърция и оттам се пренасят в Рим, а чак след това в Европа.

Химичен състав

Съотношението на захарите, дъбилните вещества и органичните киселини в химичният състав на ябълката до голяма степен определя нейния вкус, а ароматът се дължи на етеричните масла в нея. Хранителната стойност на ябълките не е голяма и съдържанието на витамини не е толкова високо, но въпреки това те са много полезни, поради голямото количество пектин, минерални соли, целулоза и др.

Минерални вещества (мг%)
Калий 24,0 - 180 Магнезий 2,6 - 15,7
Натрий 8,0 - 12,0 Желязо 0,2 - 0,72
Калций 1,7 - 13,5 Фосфор 14,4 - 26,4

 

Витамини (мг%)
Каротин 0,10 - 0,70 Витамин РР 0,1 - 76
Витамин В1 0,001 - 0,150 Витамин С 6 - 28
Витамин В2 0,001 - 0,045 Витамин Е 0,38 - 2,37
Витамин В9 0,01 - 0,64 Витамин Р 20,0 - 71,5


Съдържанието на захар се разпределя между фруктозата – 6,8 %, гликозата – 2,7%, захарозата - 2,2 %, а киселинността варира от 0,17% при сладките сортове, до 1,2% при най-киселите. Ябълките са по-богати на целулоза, в сравнение с другите плодове. Тя е наситена в кората и семената на плода и варира от 0,8% до 1.2%. Пектина е от 0,080% до 1,77% и благодарение на него ябълките се отличават със здравина и твърдост.

Лечебни свойства

Високото съдържание на пектин в ябълките спомага за лекуването на диарии. Целулозата и пектиновите вещества се отразяват добре при възпаление на червата. Плодовете могат да се използват за приготвяне на ябълков сок, който много лесно се усвоява от организма. Неслучайно бебетата се захранват именно с такова сокче. Лечебните му свойства се дължат на високото съдържание на пектин, дъбилни вещества и минерални соли. Подобрява перисталтиката на червата и намалява образуването на газове. Минералните соли, танина и органичните киселини възпрепятстват образуването на пясък и камъни в бъбреците. Ябълките регулират лошия холестерол и помагат при сърдечно-съдови заболявания, а също така действието на витамините С и Р благоприятства на болните от хипертония и атеросклероза. Предотвратяват натрупванията на плака по артериите и намаляват риска от инфаркт. Използват се при хора, полагащи умствен труд и заседнал начин на живот, като лекуват главозамайване, главоболие и шум в главата. Добро средство са и при диети, като веднъж седмично се прави разтоварващ ден с консумация на 1, 5кг- 2 кг. ябълки. По този начин се пречистват червата, като това помага при запека, а също и се премахват канцерогенните натрупвания. Суровите, печените или варените ябълки се използват, като диуретично средство при отоци. При тренировка могат да повишат издръжливостта и тонуса на организма, тъй като подобряват усвояването на кислород в белите дробове и така дишането става по-леко.

Сортове ябълки

В България са разпространени 500 сорта, а в световен мащаб са над 10 000 вида. У нас са утвърдени 26 сорта ябълки. Сортовете се делят на три основни групи, в зависимост от времето на зреене на плодовете:

- Зимни сортове – зреене на плода през септември – октомври;

- Летни сортове – зреене на плода през юни – юли ;

- Есенни сортове – зреене на плода през август – септември.Джонатан е американски сорт. Плодовете са полу-конусовидни и средни на големина. Кората им е тънка и почти изцяло червена. Месото е кисело-сладко и сочно с хубав аромат. Готови са за беритба през първата половина на септември, а се консумират през ноември. Могат да се съхраняват до януари, а издръжливостта им при транспортиране е добра.

Червена превъзходна. Отново американски сорт. Характеризират се с едри плодове, които са продълговато-конусовидни, кората им е сравнително по-малко оцветена в червено. При съхранение или по-късна беритба, плодовете придобиват брашнеста консистенция на месото. Зрелост при беритба достигат в началото на септември, а се консумират през ноември. Издържат при транспортиране, а могат да се запазят в нормални условия до края на ноември.

Златна превъзходна. Сорта е американски. Отличават се средни до едри плодове, с почти еднаква големина и продълговато-конусовидна форма. Обвивката е тънка и гладка, а на цвят варира от лимонено жълта до златисто жълта с ясни точки. Месото се отличава с хрупкавост, сочност, приятен аромат и сладък вкус. Плодовете се берат от средата на септември, като достигат консумативна зрялост през ноември. Ако се съхраняват при благоприятни условия, могат да издържат до март, но кожицата им се набръчква.

Уайсе. Американски сорт. Характерно за тях е, че имат конусовидна до кръгла форма с пресечена основа. Кората им е жълта и тънка и е покрита с ярко-червени до тъмно-червено ивици. На вкус са кисели с жълтеникаво и сочна месо. Достигат зрелост за бране края на септември, а се консумират през декември и януари, като могат да се запазят до март.

Грени Смит е австралийски сорт. Плодовете са едри и конусовидни. Обвивката им е зелена на цвят, леко мазна и има бели точици по нея. Вътрешността е със зеленикав отенък, плътна, хрупкава и кисела. Ябълките се отличават със слаб аромат. При съхранение в нормални условия могат да се запазят до края на март, а ако се държат в хладилник е възможно да издържат до май-юни. Берат се в края на октомври.

Муцу е японски сорт. Отличава се с едри, продълговато-конусовидни плодове, които имат светлозелена обвивка. При достигане на консумативна зрелост кожицата добива лимонено жълт цвят. Характеризират се с умерен аромат и слабо кисел вкус Месото е жълтеникаво, плътно и сочно. Берат се в края на септември, а са готови за консумация през ноември. Могат да издържат до края на март, при съхранение в нормални условия.

Флорина е френски сорт. Плодовете се средно едри до едри с кълбовидна форма. Цвета на кожицата е червено-жълта и покрита с многобройни бели точици и червени ивици. Месото е сладко-кисело и ароматно с хрупкава и кремава консистенция. Зрее края на септември до началото на ноември. Могат да се съхранят до март-април.

Съхранение на ябълките

За да се запазят ябълките пресни по-дълго време, е необходимо да се увие всяка една от тях в чиста хартия. Така количеството въглероден двуокис се увеличава и възпрепятства развитието на микроорганизми. По този начин плодовете се изолират един от друг и гниенето им става по-трудно. Благоприятната температура за съхранение е от 0 до 4 градуса по Целзий. Важно е помещението да се проветрява през нощта, а през деня да се затваря, като най-добре е ябълките да се държат в избено помещение, наредени в каси една върху друга до 2 м. височина и на 20 см. отстояние от стената.

Ябълките са неизчерпаем извор на енергия и младост. Неслучайно има една поговорка, която гласи: „Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен!“ Не спирайте да похапвате ябълки и ще почуствате организма си по-жив и тонизиран. Редовната им консумация ще доведе до желания резултат, а още повече, те са на една ръка разстояние!

От: 18.12.2015     Видяно: 13 645 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации: