Самардала

Малко известна, но уникална подправка.
  • Самардала
  • Самардала

Самардалата е основна съставка в българската шарена сол. Тя се използва и като подправка за различни ястия като сандвичи, ориз, картофи, меса, домати, краставици и др. Представлява многогодишно тревисто растение от семейство лукови, с цветове като камбанки. Наречена е „българското лале” през 2009г. в Брюксел на изложението за цветя. В северозападна България я наричат „див чесън”, „див лук” или „кучи лук”. В южна, западна и югозападна България подправката е позната под имената „стрижак”, „стрижалец”, „стрижал”, „стришлик” или „стрижалек”. В източна и югоизточна България може да се срещне като „самаришка трева”, „самадийска трева” или „самадишка трева”. В някои части на страната, растението е известно с името „пой” или „зелена сол”. Естествени находища на самардала са открити в Молдова, Румъния, Турция и Кавказ.

Информация

Самардалата е най-разпространена в източната част на Стара планина, в Сливенската и Старозагорската област. Расте най-вече на влажни и сенчести места. Може да се срещне в подлеса на габъровите и буковите гори. От яйцевидните и луковици излизат по няколко стръка, които са с дължина около 40см. Външно прилича на трева, но може да се разпознае много лесно по стеблото, което е трискатово. Има много силен аромат, който е нагарчащ и по-лютив от този на чесъна, лука и левурдата. Това е причината да се избягва прясната консумация и да се използва повече като изсушена подправка.

Едно от имената на растението е „Nectaroscordum siculum”, което означава „нектаров чесън” в превод от гръцки. На английски името е “Honey garlic” и се превежда – „меден чесън”. В някои страни е познато като „български чесън”. Въпреки, че е известна в много страни, самардалата се използва като подправка главно в нашата.

Отглеждане на растението

Отглеждането става в лехи от семена, които се появяват върху цветоносното стъбло. Те приличат на лучените семена и покарват през втората година. Цветът се появява след около 4-5 години под формата на пъстри камбанки с оранжев, морав, жълт, бял, розов и кафяв цвят. Заради красивите си цветове, самардалата често се отглежда като декоративно растение. Стъблото е кръгло и здраво, а листата имат форма на трилъчна звезда при разрез. Листата прокарват през месец март, а цветовете се появяват през месец април или май.

Приготвяне на подправката

За да се превърне в подправка, самардалата се бере, докато стръковете са още млади, преди зреенето на семената да е започнало. Използват се най-вече дългите и месести листа. След като престоят един ден, те се смилат до получаването на ароматна пихтия, която впоследствие може да се смеси със сол. Стандартната пропорция е едно към едно, но всеки може да добави толкова сол, колкото пожелае. Много е важно получената смес да се разбърка хубаво, след което да се постави в плосък съд, за да съхне. Добре е да бъде на проветриво място. Хубаво е да се разбърква по 2-3 пъти всеки ден, докато изсъхне напълно. Сушенето трае около 30-40 дни. След това може да се пресее и да се затвори в непрозрачен съд.

С течение на времето цветът ще потъмнее и вече няма да е яркозелен. Въпреки това, вкусовите качества остават непроменени. Подправката може да се използва за овкусяване на всякакви видове меса, пиле, гъби, картофи, яйца, домати, краставици и т.н. Прясната самардала не става за термична обработка, затова в готвените ястия се използва само суха.

От растението не може да се добива етерично масло, защото съдържа много малко ароматни вещества.

Кулинарна употреба

Самардалата се използва най-вече като изсушена подправка заради силния си аромат, но понякога може да се консумира и в суров вид. Например, тя се съчетава много добре с домати и краставици и може да бъде отлично допълнение към някои салати.

Вкусът на натрошеното сирене се допълва много успешно със самардала. Зелените салати или ястията с лапад, спанак и коприва също се съчетават добре с подправката.

Сушената самардала е подходяща за овкусяване на картофи, без значение под каква форма са сготвени. Тя придава допълнителен аромат на агнешкото и пилешкото месо, гъбите и ориза.

Една препечена филийка, намазана с масло и поръсена отгоре със самардала, е много добър вариант за закуска.

Когато тараторът е овкусен с подправката, той придобива характерен и много приятен аромат.

Лечебни свойства

Счита се, че растението влияе добре на хората с хипертония, но е малко спорно, как съотношението му със солта може да бъде ползотворно за това. Тя има етерично масло в състава си, флавоноиди, танини и стероли. Притежава противовъзпалителни свойства и помага при различни сърдечно-съдови заболявания, рак и артеросклероза.

Доказано е, че самардалата може да сваля лошия холестерол, но само когато не е смесена със сол. Тя улеснява храносмилането и повишава апетита. Може да се пие като чай и помага срещу запек, стомашни болки, псориазис и кашлица. Стимулира уринирането, пречиства пикочния мехур и бъбреците. Капките от листата се използват за зарастване на рани и като мехлем за кожни болести.

От: 18.08.2014     Видяно: 55 097 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

фб: лечебно хранене

07.08.2023 - 12:30
Благодаря за добре събраната инфрмация. Но имам забележки, като лекар нутриционист. Вредата от солта е мит. Вреда има при прекаляване, което в миналото е било по-често, когато осоляването е било основен метод за консервиране. Но и тогава вредата е условна, т.е, ако имаш болни бъбреци, които не управляват добре солевия баланс, ще имаме задръжка на сол и от там повишаване на налягането. Забележете, причината не е в солта, а в болните бъбреци. Второ, борбата с холестерола е една от най-големите измами в медицината. При него също е преднамерено объркана причината и следствието. Целта на тази измама е продаването на лекарство.

Напиши отговор на този коментар

Асен

06.06.2022 - 11:29
Кога излиза самардата

Напиши отговор на този коментар

Леонид

17.03.2022 - 11:29
Имате ли във наличнос луковици

Напиши отговор на този коментар

Кортен

17.05.2017 - 18:21
Бих искал да вметна нещо много важно по отношение на това, как се съхранява вече готовата изсушена и смесена със сол самардала, или т.нар. зелена сол. В статията е написано, че самардалата с времето губи свежия си зелен цвят, но не и вкуса. Да, това е така, НО АКО готовата изсушена смес се затвори плътно в СТЪКЛЕН съд и се съхранява във фризер​ - НЕ избледнява по никакъв начин! Просто вадете по малко от нея в някоя солничка или друг съд, а останалата съхранявайте пак във фризера до изчерпване. Добър апетит с тази наистина невероятна подправка!

Напиши отговор на този коментар

Мис Верея

11.04.2019 - 06:42
Точно така е,аз я съхранявам години наред във фризера без никакъв проблем,няма изменение във вкусовите качества.Най-подходящи са пластмасови буркани с винтова капачка.

Личен опит

19.04.2017 - 20:13
От много години употребявам самардала, освен в изсушен вид - със сол, както е описано тук, и в пресен и замразен вид: изплаквам набраните листа, оставям ги за една нощ върху кърпа да се отцеди водата и ги режа на ситно. След това пакетирам в найлонови пликове, като се старая да обезвъздуша максимално, и прибирам във фризера. Така си имам свежа подправка за всякакви манджи до следващата реколта. Ползвам я за супи, бобени и месни ястия, картофи, пиле - придава чиден вкус. А веднъж, когато сухата ми солена самардала свърши посред зима, си направих нова мерудия от замразената. :-))

Напиши отговор на този коментар

Vyara Milchev

15.11.2016 - 19:21
Kak da se snabdya sas samardala, ot kade?

Напиши отговор на този коментар

Иван Караджов

02.12.2016 - 01:27
Ако търсиш готова самардала, има я в "Кауфланд". Аз си купих оттам. Много е готина като подправка – придава и аромат, и, особено, вкус на ястията.

Пижо Пенда

13.12.2016 - 14:06
Аз имам самардала.

Мис Верея

11.04.2019 - 06:51
Продаваната в Кауфланд няма нищо общо с домашно приготвената.А понякога бабите продават самарделена сол от зелени празови листа и мъничко замардала за аромат,срещала съм и този вариант.Ние в къщи я предпочитаме зелена за пряка консумация когато й е сезона.

Подобни публикации: