Защо амишите живеят толкова дълго?

Амишите са религиозна общност, живееща без никакви съвременни удобства. Те нямат никакво развитие от 300 години, хранят се по-здравословно от нас и живеят по-дълго. Именно това кара учените да правят проучвания и да се опитват да разберат тайната на дълголетието им. Въпреки, че здравословният живот без химикали и електроника логично би довел до по-добро здраве, се оказва, че причината се крие по-скоро в генна мутация.

След изследвания на учени от Медицинския университет на Чикаго става ясно, че при взети проби на 177 амиши, 43 от тях имат мутирал ген Серпин-1, който удължава живота с 13%. Освен това, учените направили и родословно дърво на участниците в проучването и по този начин изследвали данните на 221 техни предци, като предварително знаели на каква възраст са починали те. Анализът показал, че при хората с мутирал ген, животът с поколения назад е по-дълъг и средната му продължителност е 85 години, което е с 10% повече от останалите, които нямат мутация на този ген. Освен това, заради тази наследственост, амишите страдали от по-малко болести като сърдечно-съдови заболявания или диабет. Според учените мутацията на гена кара организма да намали производството на протеина PAI-1, отговарящ за процеса на стареене и кръвосъсирването.

Естествено, тук може да възникне въпроса дали наистина този мутирал ген е причината за дълголетието или всичко е просто съвпадение. Правени са много подобни тестове с мишки в японския университет Tohoku, където с помощта на медикамент е симулирана генна мутация. При него също е имало много голям ефект - мишките имали до 4 пъти по-дълъг живот от обикновените. Най-вероятно при амишите това се е получило по естествен начин заради начина им на живот, а както знаем, еволюцията предава мутирали гени на поколението, чиято цел е да приспособят организма към средата, в която живее той.

От: 06.01.2019     Видяно: 2 685 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Подобни публикации: