Няколко полезни съвета при трудно заспиване

Безсънието е често срещан проблем при много хора. Нездравословният начин на живот, ежедневният стрес, липсата на достатъчно движение през деня, личните тревоги и грижи, са част от причините за трудното заспиване нощем. Сънят е важен за човека, за да си отпочине не само физически, но и психически. Той помага на мозъка за по-доброто усвояване на придобитите знания и умения през деня, освен това стимулира и метаболизма на организма. Тук ще се спрем на няколко начина за справяне с този така често срещан проблем на съвременното ни общество - безсънието.

Движение и физически упражнения

Заседналият начин на живот води до затлъстяване и понижен тонус. Движението на организма, дори и да не е свързано с тежки физически упражнения, помага за по-добрия сън. Ежедневните разходки на чист въздух са изключително зареждащи и спомагат за по бързо отпускане и заспиване вечер. За тези, които тренират, е важно да знаят, че заниманията не бива да се провеждат непосредствено преди лягане. Добре е в последния час преди заспиване, организмът да е спокоен и отпуснат, а не да прелива от енергия. 

Горещ душ или вана

Горещият душ или релаксираща вана отпускат нервната система и успокояват организма. Това е лесен и приятен начин за справяне с безсънието. Той може да бъде ефикасен, ако се прилага непосредствено преди лягане. Известно е, че температурата на тялото спада по време на сън. Така че, ако страдате от "студени крака", е добре да си обуете меки и топли чорапи.

Режим

Знаем, че при децата е добре да имат режим за хранене и спане. Така, те са спокойни и отпочинали. Това, колкото и да е странно, се отнася и за възрастните. Организма на човек е адаптивен към определен ежедневен режим. За него е стрес, когато няма последователност и той се обърква. Лягането в различни часове на денонощието може да е причина за безсъние. Ако човек винаги си ляга по едно и също време, биологичния му часовник сам се настройва за сън. 

Ограничаване на външните дразнители

Под външни дразнители се има предвид: силна светлина, шум или прекалено висока стайна температура. Интересно е да се отбележи, че има хормон, от който сънят е зависим. Това е мелатонина. Той се отделя в тъмната част на деня от епифизната жлеза. Неговите нива се увеличават рязко през нощта, като отпускат организма и му помагат да заспи. Всяка изкуствена светлина в стаята, излъчвана от телевизор, телефон или компютър, намалява синтеза му и води до затруднено заспиване. Така, че е нужно в стаята да се осигури поне приглушена светлина, да се изолира шума и да се поддържа температура от около 18ºC.

Храни и напитки, които да се избягват

Тежката и мазна храна преди лягане трябва да се избягва. Много експерти даже препоръчват последното хранене да е не по-късно от 18 часа. Така стомахът ще има достатъчно време да преработи храната и организма няма да е натоварен допълнително преди сън. Освен това, напитките съдържащи кофеин не са никак препоръчителни. Те действат възбуждащо и енергизират тялото. Цигарите също се приемат за стимулант. Така че, добър помощник в борбата с безсънието би била чаша чай с мед или топло мляко с канела. Подправката намалява кръвното налягане и действа успокояващо.

От: 24.01.2018     Видяно: 2 444 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации:

   Хума