Десет ползи от консумацията на банани

Бананите са достъпен и любим плод за малки и големи. Те са богат източник са на калий, магнезий, фибри, витамини от групата В и др. Освен, че са вкусни, бананите имат благотворно действие върху организма на човека. Ето и десет от най-големите ползи:

Предотвратяват появата на онкологични заболявания

Известно е, че бананите съдържат специфичен протеин, наречен Тумор Некрозис Фактор (ТНФ). Той има способността да се бори с раковите клетки. Зрелостта на плодовете са пряко свързани с нивото на ТНФ в състава им - колкото са по-узрели бананите, толкова по-голямо е съдържанието на протеина и съответно неговото действието срещу туморните образувания. Така че, е хубаво да се избират добре узрели плодове с потъмняла кора.

Борят се срещу мускулните схващания

Мускулните схващания са резултата от липсата на някои минерали в организма. Един от природо-съобразните начини да се набавят тези липсващите елементи, е чрез консумацията на банани. Те са изключително богати на магнезий и калий. Ето защо на спортистите се препоръчва да хапват банан преди тренировка. По този начин, освен че ще се предпазят от мускулни крампи, те ще осигурят и достатъчно енергия на тялото си.

Действат благотворно на бъбреците

Редовната консумация на храни, богати на калий, каквито са бананите, могат да предотвратят появата на камъни в бъбреците.

Здраво сърце

Високото кръвно налягане е бич за много хора. Застрашените от сърдечно-съдови заболявания трябва да спазват диета, в която да включат богати на калий храни, в това число и банани. По този начин, риска от инсулт или инфаркт може да се намали значително.

Предотвратяват стесняванията на съдовете

Една от най-честите причини за запушването на артериите е високото съдържание на холестерол в организма. Бананите съдържат фитостероли, които намаляват холестерола в кръвта и предотвратяват появата на атеросклероза.

Здравословен стомах

Съдържанието на фибри в бананите е полезно за храносмилателната система и предотвратява запека. Също така, болните от язва могат спокойно да похапват банани, тъй като плодовете имат способността да неутрализират киселинността в стомаха и съдържат ензим, който увеличава секрецията на слуз и предпазва коремните стени.

Богат източник на енергия

Баните осигуряват на организма бърз прилив на енергия. Причината е в съдържанието на глюкоза, фруктоза и захароза, които се усвояват много бързо и снабдяват мозъка и тялото с нужните хранителни вещества. Бананите са незаменим помощник при напрежение, необходимост от концентрация и физическо натоварване.

Подобряват настроението

Бананите съдържат триптофан, който се превръща в серотонин - хормона на щастието. Освен него, като добавим и витамините от групата B, получаваме един прекрасен плод, който влияе положително на нервната система и има антидепресантни свойства.

Помагат при анемия

Тези плодове съдържат желязо и помагат за увеличаването на хемоглобина в кръвта, така че са подходящи за хора, страдащи от анемия.

Стройна фигура

Бананите съдържат нишесте, което е повече в зелените, отколкото в узрелите плодове. При консумацията на зелени банани организма се нуждае от повече време за усвояването на сложните въглехидрати, в резултат на което се възпрепятства покачването на кръвната захар, а от там намалява и нивото на инсулин в организма. Всичко това води до по-бързо изгаряне на мазнини. Трябва да се внимава с узрелите плодове, понеже без движение и тренировки, те могат да доведат до покачване на килограмите.

 

От: 20.04.2017     Видяно: 2 642 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации: