Фобии

Необясним и необоснован страх, който ни кара да изпадаме в странни и нелогични състояния.
 • Фобии

Думата "фобия" идва то гръцкото наименование за страх - "phobos" и се изразява в силен и често необясним ирационален натрапчив страх към определено нещо, което може да бъде обект, дейност или друго обстоятелство. Самият страх няма логично обяснение и дори човека, който го изпитва, не може да разбере защо това нещо се случва с него, но той го кара да се чувства неспокоен и притеснен. Понякога е възможно дори да се стигне до паническо състояние, без да има видима причина за това. Често хората, които имат някаква фобия, не са разбрани от околните и това е напълно обяснимо, поради факта, че те изпитват ужас от напълно нормални и естествени неща, които другите приемат за даденост. Всеки има някаква фобия и това е напълно в реда на нещата. Хората осъзнават, че имат проблем и в повечето случаи са напълно наясно с факта, че страха им е необоснован, но въпреки това не могат да се контролират и изпадат в различни състояния по необясними за тях причини.

Фобии с буквата А

 1. Аблутофобия: Страх от къпане, чистене или миене. Това е ситуационна специфична фобия, която е характерна най-вече за жените или децата и се среща рядко при мъжете. Към нея са податливи по-емоционалните хора.
 2. Агирофобия: Страх от пресичане на улици. Хората, които страдат от тази фобия, живеят много трудно, понеже не могат да преминат сами на отсрещния тротоар. Поради тази причина, повечето от тях търсят надомна работа и предпочитат да не излизат никъде, освен ако нямат придружител.
 3. Аглиофобия: Страх от болка или нараняване. Хората, които страдат от тази фобия са много предпазливи и изпадат в ужас от мисълта, че могат да изпитат болка.
 4. Агорафобия: Страх от големи открити пространства. Тази фобия кара хората да изпитват ужас от преминаване през големи открити места, да се плащат от излизане навън, смесване с тълпи, преминаване през обществени места и т.н, Тези хора не смеят да пътуват сами, а основната причина, поради която се страхуват е, че няма да имат възможност за бърз изход, ако настъпи бедствие или кризисна ситуация.
 5. Аграфобия: Тази фобия е позната още като контрелтофобия и се изразява в страх от сексуално насилие. Въпреки, че се среща доста често, много хора знаят за нейното съществуване. Голяма част от тези, които страдат от фобията, са имали случаи на физически сексуален тормоз. Това състояние може да бъде отключено и само от гледане на подобно насилие по телевизията. Някои болни изпитват страх в определени ситуации или когато стане въпрос за такова насилие, а други го изпитват постоянно.
 6. Агризоофобия: Хората, страдащи от тази фобия, изпитват страх от диви животни. По-голямата част от тях са живели в градски условия и са гледали филми, в които зверове нападат други хора. Страдащите от тази фобия се страхуват да посетят зоопарка, а някои дори не могат да гледат животни по телевизията. Много от тези хора не искат да имат домашни животни и винаги мислят, че са в реална опасност, когато до тях има такива.
 7. Аероакрофобия: Страх от високи места и открити високи пространства. Хората, които страдат от тази фобия започват да се потят и да треперят само при вида на величествени панорамни гледки с високи скали и големи възвишения. Такъв човек може да загуби равновесие и да получи световъртеж, затова предпочита да е ниско на земята и се плаши дори от снимки, направени от високо. Той никога не би полетял и не би живял на висок етаж в сграда.
 8. Аероносифобия: Страх от големи височини и от пътуване със самолет. Тази фобия кара хората да се плашат най-вече заради дискомфорта, който се изпитва при летенето и съпътващото го повръщане.
 9. Аерофобия: Страх от летене със самолет, хеликоптер, делтапланер, балон и т.н. Тази фобия е позната също под наименованията авиофобия или авиатофобия. Тя е толкова силно изразена понякога, че човек изпитва силно безпокойство и паника само при мисълта да се качи на самолет. Възможно е дори да се стигне до повръщане при вида на летателното средство. Счита се, че около 15% от възрастното население страда от аерофобия, тъй като тя се проявява най-често след 25 годишна възраст. Аерофобията не е болестно състояние, а симптом, като признаците са учестено сърцебиене, забързано дишане и притеснение.
 10. Айкмофобия: Страх от остри предмети - ножове, игли, остри ръбове и т.н. Хората, страдащи от тази фобия, се страхуват да използват неща, които имат остър връх и това им пречи да изпълняват естествените си ежедневни нужди.
 11. Айлурофобия: Тази фобия е позната още под наименованията гатофобия, ейлурофобия и фелинофобия. Изразява се в ирационален и натрапчив страх от котки. Хората, които страдат от нея се страхуват да се доближат до котка, някои се плашат от надраскване и ухапване, а други изпитват ужас при самата мисъл да са близо до въпросното животно или то да се докосне до тях. Често котките са свързвани с паранормални и мистериозни явления, а това кара още повече хора да се плашат от тях. Някои дори смятат, че тези животни имат свръхестествени способности. Котката често е свързвана с дявола или е възприемана като помощник на вещиците. Има много суеверия, свързани с тях, което е още една причина за необяснимия страх.
 12. Акарофобия: Непрестанен страх от насекоми, които могат да причинят сърбене или от самото сърбене. Акарофобията се среща най-често при хора, които са преживели силни сърбежи. Интересното е, че при някои страхът може да бъде изпитван постоянно, а други да го свързват с определени дразнители. Някои хора, страдащи от фобията, могат да получат силен сърбеж само като видят насекомо - кърлеж или друго подобно, дори и мравка.
 13. Акрофобия: Akron означава връх на гръцки. От там идва и наименованието на тази фобия, която се характеризира със страх от височини и причинява пространствен и двигателен дискомфорт. Фобията може да бъде много опасна, а страдащия от нея може да изпадне в опасност, ако е на високо, защото тя е в състояние да му попречи да слезе по безопасен начин.
 14. Акустикофоия: Страх от звуци и силни шумове. Страдащите от тази фобия се плашат от всякакви тонове, като някои от тях се притесняват дори да говорят по телефона.
 15. Алгофобия: Необясним страх от високи места, които са по-високо от морското равнище. Когато са на такова място, страдащите от фобията изпитват много силна ненормална реакция към миризми, звуци или определена гледка. Чувстват се безпомощни и може да изпаднат в паника.
 16. Алодоксафобия: Фобията се отнася за хората, които имат страх от чуждо мнение. Те се опасяват, че собственото им мнение може да не бъде прието от околните.
 17. Амаксофобия: Панически страх, който се изпитва при возене в превозно средство. Фобията може да бъде както индивидуална, така и част от психично заболяване. Хората, които страдат от нея, понякога се страхуват да пътуват в градския транспорт, като се притесняват от злополука. Някои изпитват страх само към определени превозни средства, като трамваи, автобуси или метро. Други се боят да се возят в определен цвят или модел автомобил. Най-често тази фобия се отключва, когато човек е участник в катастрофа или е свидетел на пътно произшествие.
 18. Аматафобия: Страх от боклуци и прах. Страдащите от фобията се притесняват, че може да им се случи нещо, ако се докоснат до боклук или ако около тях има прах.
 19. Амбулофобия: Хората, страдащи от тази фобия се боят да ходят пеша. Те винаги искат да се подпират на нещо, независимо какво е - предмет, човек, стена на сграда и т.н. Ако се качват или слизат по стълбите, винаги се държат много здраво за парапета. Смятат, че ако се пуснат, ще загубят равновесие и може да имат непоправими травми. Според учените, причината за тази фобия се корени в детството.
 20. Амикофобия: Страх от повреждане на кожата по някакъв начин. Страдащите от фобията се страхуват, че нещо може да ги нарани и да наруши целостта на тяхната кожа им. Поради тази причина, те се страхуват от животни и изпитват ужас при мисълта, че някое от тях може да ги одраска.
 21. Амнезиофобия: Както личи от името, това е страх от амнезия. Хората, страдащи от тази фобия се страхуват, че могат да загубят паметта си по някакъв начин. По принцип всеки човек може да има подобни страхове понякога, но фобията се изразява в силно притеснение и концентриране на вниманието върху възможността да се забрави. Това кара хората да се притесняват и да бъдат в постоянен стрес.
 22. Анаблефобия: Тези хора се страхуват да гледат нагоре. Те живеят живота си само на едно ниво и не харесват да са по-високо. Много е трудно да се качат в някоя висока сграда, защото приемат това като нещо ужасяващо. Тази фобия може да се раздели на две категории. Една част от хората се страхуват да погледнат нагоре, когато тялото им е в изправено положение. Други изпадат в паника, ако погледнат нагоре в легнало положение, например ако лежат по гръб и гледат към небето. Въпреки това, те приемат дома си като безопасен и ако гледат тавана, докато лежат на дивана, не се чувстват в опасност.
 23. Ангинофобия: Страх от ангина и задушаване. Хората, които имат проблем с фобията, се страхуват постоянно, че може да получат някакво задушаване или стенокарден пристъп. Ужасяват се от мисълта, че е възможно да получат инфаркт. Причината за фобията се крие най-вече в съществуващо заболяване на дихателните пътища или сърдечно-съдово заболяване. Страхът може да се получи още в детството от възпалени сливици или болки в гърлото.
 24. Англофобия: Страх от Англия и всичко английско. Хората, страдащи от фобията, отричат всичко, свързано с държавата и нейната култура. Не купуват английски продукти и не ядат английска храна. Някои дори не искат да се докоснат до нищо, което е било в допир с англичани. Фобията може да е толкова сериозна, че хората да не понасят английски филми или английска музика. Те се отвращават от езика и не искат да го слушат по никакъв повод. Фобията е типична най-вече за хората, които имат общо с английската история, но може да се прояви и в други ситуации, например, ако като малки са учили английски и са намразили езика. Тези хора често се затварят и не обичат да излизат навън, където могат да чуят или видят нещо, свързано с Англия.
 25. Ангрофобия: Хората често повишават тон докато говорят или се карат и това е напълно нормално, но за страдащите от ангрофобия, това е истински ужас, особено ако агресията е насочена към тях. Причината за възникването на тази фобия е в детството, когато психиката на човек е все още нестабилна. Може да се предизвика от родителите, приятелите или чужди хора. Наказанието на бащата или майката често може да повлияе много негативно върху психиката на детето. Не е задължително то да бъде физическо. Дори забраната за излизане навън, гледане на телевизия и други подобни наказания, може да доведат до такъв резултат.
 26. Андрофобия: Тази фобия (известна още като архенфобия) представлява страх от мъже и произлиза от гръцки (andros = мъж). В повечето случаи страдащия свързва мъжете с травмиращи събития от своето минало. Жените приемат мъжете като лукави и подли хора, които целят единствено да ги измамят. Фобията може да се появи от лоши случки в детството, от наблюдения на бащата или братята, от ужасни отношения в семейството или от случка, видяна на улицата.
 27. Анемофобия: Страх от движението на въздуха и силния вятър. Хората с тази фобия се паникьосват при силен порив и се чувстват в безопасност, когато са в сигурно затворено пространство, без отворени прозорци. Те не харесват дори климатиците и вентилаторите, никога не използват и уреди за сушене на ръце или сешоари. Симптомите най-често са: сухота в устата, гадене, повръщане, изпотяване, неравномерен сърдечен ритъм или треперене. 
 28. Анкилофобия: Силен страх от обездвижване на тялото. Страдащият от фобията изпитва ужас при мисълта, че ставите му може да станат неподвижни или цялото му тяло може да остане парализирано.
 29. Анкраофобия: Тази фобия се среща по-често при децата и се изразява в страх от силен вятър. За тях думата вятър е равносилна на болест. Страхуват се от силата на духането и смятат, че може да бъдат отнесени от него. Трябва да се обърне сериозно внимание на фобията, понеже детето може да започне да отказва да излиза навън. Един добър метод е обличането с дебело яке с качулка, като може да се обясни на детето, че с него е предпазено и вятъра не може да му направи нищо. Така то ще се чувства на сигурно и защитено място, когато е навън. При възрастните лечението на фобията е по-трудно, защото те не могат да бъдат залъгвани толкова лесно. Хубаво е да започнат да излизат навън, когато има вятър, докато свикнат и осъзнаят, че няма никаква опасност.
 30. Антлофобия: Тази фобия се изразява в силен страх от наводнения. Човек, който има проблем с това, изпитва ужас при мисълта за големи потопи и бурна вода. Този страх може да се появи по много причини, най-вече след случай на наводнение или гледане на репортажи по телевизията за подобни ситуации.
 31. Антропофобия: Наричана още "междуличностна отношенческа фобия", тя представлява най-общо казано - страх от хора. Страдащите от тази фобия не обичат да са в човешка компания, те са неуверени и срамежливи. Притесняват се, че може да се изчервят от околните, да са несръчни пред тях, че ще ги гледат втренчено и т.н. Смята се, че причината за този страх се крие в детството, като той може да е провокиран от насилие, обиди, измами или други подобни ситуации. Детето се заключва в себе си с цел защита, а това се превръща в навик с времето. Един такъв човек не вярва на околните и се опитва подсъзнателно да се предпази от тях, като ги избягва.
 32. Антрофобия: Тази фобия представлява страх от цветя. Може да се получи в детството, например когато от някое цвете излети пчела и ужили детето. Антрофобията може да се появи и след погребение на любим човек, като цветята стават синоним на смърт в съзнанието на страдащия от фобията. При някои тази фобия не е много силно изразена и е достатъчно просто да нямат цветя в дома си, но други са толкова зле, че изпадат в паническо състояние при вида на букет или цвете в саксия. В тези случаи, трябва да се потърси помощ от специалист.
 33. Ануптафобия: Хората, страдащи от тази фобия, се страхуват, че могат да останат необвързани. Според тях, живота без партньор е безсмислен и празен. Други се притесняват да имат сериозна връзка, защото се боят, че тя ще приключи с лош край. Има и такива, които отказват да прекратят текущата си връзка, въпреки че не се чувстват добре в нея и са нещастни. Фобията е типична най-вече за големите градове, където ежедневието е забързано и свободното време е много по-малко. Тези хора се страхуват да не останат сами и ако загубят партньора си са в постоянно притеснение, докато не си намерят нов, а това оказва негативно влияние върху целия им живот.
 34. Апейрофобия: Това е една странна фобия, която не е свързана с определен физически обект. Изразява се в страх от безкрайността. За разлика от повечето фобии, апейрофобията не се получава в детска възраст, а най-вече в тийнейджърските години, когато младите хора започват да се замислят и се опитват да си обяснят как е възможно всичко да е безкрайно. Този страх е много силен и може да расте с епични пропорции. Човек, хванат в този капан, смята че никога няма да се измъкне от него.
 35. Апифобия: Фобията представлява страх от пчели или оси. Хората, страдащи от нея, се страхуват, че може да бъдат ужилени. Голяма част от тях са имали подобни инциденти. Страхът се изразява в безпокойство и изпадане в паническо състояние при бръмчене на подобно насекомо. При някои може да се предизвика желание за закриване на ушите и втрисане.
 36. Апотемнофобия: Нормално е хората да изпитват ужас при мисълта, че може да загубят някой крайник от тялото си. Тези, които страдат от апотемнофобия обаче, се страхуват от хората, които вече са загубили свой крайник и изпитват ужас от тях. Не се доближават до подобни хора и ги избягват винаги, когато е възможно.
 37. Аракибутирофобия: Страх, че е възможно върху небцето да залепне фъстъчено масло. Въпреки, че изглежда абсурдно, това е напълно реална фобия и хората, които страдат от нея, изпитват ужас при мисълта, че може да се задушат по този нелеп начин.
 38. Арахнофобия: Известна още като аракнефобия, фобията представлява страх от паяци и всякакви подобни членестоноги, най-вече паякообразни. Тя е частен случай на зоофобията (страх от животни) и е една от най-популярните и често срещани фобии по света. В много от случаите, хората изпитват ужас само като видят изображение на паяк. Фобията е типична най-вече за жените, но в много от случаите се среща и при мъже. Симптомите са уестен пулс и изпотяване, бягство или замръзване на място. В по-тежки случаи, някои хора се страхуват да влязат в непроверено помещение, докато някой не ги увери, че вътре няма паяци.
 39. Арзонфобия: Фобията представлява страх от огън. Може да се появи след инцидент, свързан с огън. Хората, страдащи от нея, изпитват ужас при мисълта за пожар, като някои от тях не могат да гледат подобни кадри по телевизията или се страхуват само при мисълта за подобно бедствие.
 40. Аритмофобия: Рядко срещана фобия, която представлява страх от числа и всичко, свързано с математиката. Хората, които страдат от нея, изпитват ужас при вида на числа и не обичат да смятат. Фобията се среща най-често при тези, които не мислят логично и предпочитат нещата да са прости, без нужда от допълнително изчисляване. Аритмофобията може да се прояви в различни степени. Някои хора се страхуват само от определено число, други от твърде големи числа, които не могат да разберат. Фобията е характерна предимно за учениците и може да се отключи точно в тази възраст, провокирана от лошо държание на учителя. След време, при нужда от пресмятане, човек се връща към този лош момент.
 41. Асиметрифобия: Интересна фобия, която се изразява в страх от несиметрични вещи - дрехи или други предмети. Хората, които страдат от нея, не обичат безпорядъка и несъвместимите неща. Това може да изглежда като предимство, ако е в нормални граници, но когато става въпрос за вманиачаване и изпадане в панически състояния, фобията е налице.
 42. Астенофобия: Срещана по-често при мъжете, фобията представлява страх от слабост или загуба на сила. Характерна е най-вече за хората, които скоро са се пенсионирали и трябва да свикнат с мисълта за неизбежната старост, която се свързва с безпомощност и слабост. Може да се провокира и при младите от събитие, свързано с изпадане в подобно състояние.
 43. Астрафобия: Другите наименования на тази фобия са бронтофобия, кераунофобия или тонитрофобия. Тя представлява страх от мълнии и гръмотевици. Освен за хората, фобията е характерна и за животните, например кучетата и котките. Симптомите са треперене, изпадане в паническо състояние и нелогично държание, типично за дете. В някои случаи може да се стигне до спонтанно уриниране или диария. Много хора се опитват да заличат този страшен феномен, като закриват очите си или запушват ушите си.
 44. Астрофобия: Много хора се страхуват от извънземни и всичко, което ни е непознато. Хората, страдащи от астрофобия изпитват дискомфорт от небесните обекти - планети, звезди и т.н. Те не се чувстват добре в планетариума, не харесват фантастични филми и дори понякога осветеното звездно небе може да им окаже лошо влияние. Обикновено фобията се получава след гледане на филми с нашествие на извънземни същества, космически катастрофи или други бедствия, свързани с космоса.
 45. Атазагорафобия: Хората, страдащи от тази фобия, се страхуват, че другите може да ги забравят или да не ги забелязват. Притесняват се най-вече от самотата в бъдеще. Интересното в случая е, че фобията е присъща най-вече на тези, които обичат да са в светлината на прожекторите, които са комуникативни и контактни. Причината най-вероятно се крие в детството, особено ако някой е бил изоставен и се е чувствал самотен. От фобията може да се предизвика депресия, която да бъде много продължителна и да расте с бързи темпове.
 46. Атаксиофобия: Фобията кара хората да се страхуват от това, че могат да загубят координацията на своите движения. Те се притесняват, че при дадени обстоятелства, ще започнат да действат некоординирано, и че няма да могат да се справят с нищо. Фобията е типична най-вече за тези, които са преживяли подобна травма или са губили координацията си в определени моменти.
 47. Атаксофобия: Страх от бъркотия, безредие и неспретнатост. На пръв поглед може би не изглежда като нещо лошо, но тази фобия кара хората да се чувстват зле, когато около тях е разхвърляно. Те се вманиачават и могат дори да получат пристъп на паника, когато се намират в неподредено помещение. Тези хора искат всичко да е по план и изпитват ужас при мисълта, че нещата могат да се объркат.
 48. Ателофобия: Типична е най-вече за хората в тийнейджърска възраст и представлява страх от несъвършенство или провал. В младите си години, хората искат да са перфектни, да изглеждат добри и всичко да е на максимум. Те толкова вдигат летвата на собствените си възможности, че е много възможно да изпаднат в депресия при всеки неуспех. Възможно е да се провокира чувство на апатия и меланхолия. Фобията се среща най-вече в семейства, където не се изисква много от децата, а родителите не им правят забележки и не им се карат при неуспех. След като пораснат, тези деца попадат в истинския суров живот, където не всеки ще ги хвали и успокоява. За да се избегне фобията, родителите трябва редовно да разговарят с децата си и да им обясняват каква е разликата между желанията и възможностите.
 49. Атомозофобия: На пръв поглед нелепа и странна, фобията представлява страх от ядрен взрив. Всеизвестно е, че всеки се притеснява от подобно нещо, но за хората, страдащи от фобията, това не е обикновен страх, а постоянно безпокойство и очакване да се случи нещо лошо. Те се опасяват, че много скоро може да има ядрена катастрофа и мислите им са обзети от това. Някои дори не смеят да излизат навън и се подготвят за неизбежната си участ.
 50. Аугодизомофобия: Страх от изцапване. Хората, страдащи от фобията, се опасяват, че може да бъдат мръсни. Те са много предпазливи и това им пречи на нормалните ежедневни дейности, защото винаги се пазят повече от нормалното.
 51. Аулуфобия: Често срещани са фобиите, при които хората изпитват ужас от музикални инструменти. Аулуфобия представлява страх от флейти. Макар, че според повечето хора звукът на този музикален инструмент и нежен и приятен, за страдащите от фобията той е като от кошмар. Някои не харесват и външния вид на инструмента. Причината за възникване на фобията най-вероятно се крие в детството, когато детето е било принуждавано да свири на музикален инструмент.
 52. Аурорафобия: Много рядка фобия, която представлява страх от Северното сияние. Явлението може да бъде наблюдавано много рядко, понеже се появява само в северното полукълбо и то само в полярните части на Земята при определени условия. Именно поради гореизброените причини, шансът да се наблюдава е минимален. Фобията е подобна на клаустрофобия и страдащия от нея постепенно започва да получава пристъп на паника.
 53. Аурофобия: Може би на повечето хора, ще им се стори странно, но тази фобия е факт и се отнася за страхът от злато. Причината за нея може да се крие в детството, когато детето слуша различни страшни истории, свързани с благородния метал. В миналото дори са убивали хора, като са ги заливали с разтопено злато.
 54. Аутоматонофобия: Фобията представлява страх от вентрилоквистки кукли. Понякога те наистина изглеждат зловещо, но за хората, страдащи от фобията, тези кукли са като излезли от кошмар, а това, че човек говори вместо тях и ги движи, е противно и отблъскващо. Някои се страхуват от восъчни фигури, манекени или роботи.
 55. Аутомизофобия: Хората, страдащи от тази фобия, се страхуват от това, че може да се изцапат. Те мият ръцете си много често, винаги след като се докоснат до нещо "мръсно". Фобията е характерна предимно за хора с различни видове нервни разстройства и за децата в юношеска възраст.
 56. Аутофобия: Тази фобия е характерна за хората, които се страхуват да не останат сами. В съвременния живот е лесно да се стигне до такова състояние, което се характеризира с постоянно безпокойство и страх. Понякога се стига дори и до самоубийство.
 57. Афенфозмофобия - Страдащите от фобията се боят да не бъдат докоснати от други хора. Причината за това в повечето случаи е поради страх от зараза. Тези хора изпитват ужас от докосване, защото се страхуват от болести и се опитват да се предпазят от тях.
 58. Ахлуофобия - страхът от тъмното е често срещан при децата, но страдащите от тази фобия изпитват същото, макар че са възрастни. Съществува и друга подобна фомия - "никтофобията", която се изразява в много по-тежък и паталогичен ужас от тъмнината, докато при "ахлуофобията" се наблюдава по-скоро естествен страх от невидимото и непознатото.
 59. Ацерофобия - тази фобия се характеризира със страх от кисели неща. Хората, които са нейни жертви, се страхуват да не изпитат острия и щипещ вкус на киселите храни и се ужасяват от лимоните. Освен, че избягват всички цитросови плодове, те не ядат оцет, а понякога се ужасяват дори само при мисълта за нещо с кисел вкус.

Фобии с буквата Б

 1. Базифобия - страх от ходене пеша. За да се движат уверено, страдащите от фобията трябва да имат опорна точка. Това може да бъде стена, ограда или бастун. Ако не усещат някаква допълнителна подкрепа, тези хора смятат, че няма да успеят да запазят равновесие и ще паднат. Представят си, че ще им се случи нещо лошо като счупване на крак или друго нараняване. Причината за фобията в повечето случаи се крие в детството след падане и последвала травма.
 2. Базофобия - тази фобия е подобна на базифобията, но при нея хората се боят да стоят прави без да имат опора. Те смятат, че ще паднат и може да се наранят. Когато се държат за нещо или дори само се докосват до него, чувстват сигурност и смятат, че са в безопасност.
 3. Бактериофобия - страх от бактерии и най-вече от заразяване чрез тях. Хората, страдащи от фобията, се боят да се докосват до предмети, които са имали контакт с бактерии, за да не преминат те в тялото им.
 4. Балистобия - страх от ракети и куршуми. Причината за фобията в повечето случаи се корени в преживени случки или гледани репортажи за войни. Жертвите на фобията понякога се страхуват да излязат навън заради "дебнещите опасности" и предпочитат да са на сигурно вкъщи.
 5. Барофобия - много рядка фобия, при която хората се страхуват от гравитацията. Те смятат, че земното притегляне крие опасност и се притесняват по-скоро от това, че тя може да престане да действа и всички да полетят безконтролно във въздуха. Има и такива, които смятат, че е възможно гравитацията да стане прекалено силна и да им навреди, като ги дърпа надолу. Возенето в асансьор може да се окаже истински ужаз за тези хора.
 6. Батмофобия - фобията се изразява в страх от стъпала, стъмни стълби или склонове. Както се подразбира, тя се отключва след случаи на падане и последвали травми. Възможно е да се прояви и при хора, които не са падали реално, а са станали свидетели на нещо подобно и са си внушили, че може да им се случи и на тях.
 7. Батофобия - тази фобия се характеризира със страхът на хората от дълбочини, позната е още като Баттофия. Плаши ги най-вече неизвестното, което се крие в дълбините. Те не могат да преценят каква е дълбочината и това ги кара да се чувстват несигурни. Ако такъв човек попадне във вода, той изпада в паника, губи връзка с реалността и започва да потъва надолу. Трябва да се отбележи, че фобията няма общо с плуването и от нея не страдат само тези, които не са добри плувци. Тя се характеризира с нелогичен страх към неизвестното. Може да се провокира от неуспешен опит за научаване на плуване като дете, от нещастен случай в миналото или от гледане на филми, в които присъстват чудовища от дълбините и т.н.
 8. Батрахофобия - страх от жаби. Страдащите от фобията смятат, че да видят жаба е лош знак, могат да получат брадавици от тях или да бъдат отровени. Някои придобиват фобията след наблюдение на жабешка смърт.
 9. Бацилофобия - хората, страдащи от тази фобия, се притесняват от микробите. Те са обсебени от тях и непрекъснато мият ръцете си. Представят си, че микробите са вредни и ще им навредят. Рядко докосват непознати предмети и винаги, при първа възможност, се опитват да се отърват от всички микроби, които ги атакуват.

 

* Списъкът с фобиите се допълва периодично. Очаквайте още в близките дни!

От: 07.10.2016     Видяно: 4 970 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Подобни публикации: