Защо всички трицветни котки са женски?

Може би сте чували, че ако някоя котка е трицветна, то задължително тя е женска. Вярно ли е това? Оказва се, че твърдението е истина и обяснението за него се крие в генетиката. Законът за наследственост е кодиран във всеки организъм и на него е подчинен живота. Котката е бозайник и подобно на всички бозайници носи двойка хромозоми, които определят нейния пол. Ако е мъжка, тя има една Y и една X хромозома, а ако е женска - носи две X хромозоми.

Генетиците са открили, че при котките само X хромозомата е носител на цвят. В случаят цветовете, за които тя отговаря, са в две основни групи:

  • черна - включваща цветове: черен, сив, кафяв;
  • жълта - включваща цветове: рижо, бежаво, кремаво;

Ако женското коте има носителство на два алела с белег жълт цвят, то ще е рижаво, рижаво с бяло или комбинация от други два цвята от групата. При носителство на два алела от групата на черния цвят, то ще е черно, черно с бяло или комбинация от други два цвята от групата. Ако наследят обаче две X хромозоми от различни групи, женските котки имат възможност за три комбинации на окраската си. Такива котки са наречени от биолозите Калико.

Мъжките екземпляри носят само една X хромозома, отговаряща за цвета на козината им, така че те могат да носят цветове само от една група. Разбира се, има и мъжки котки, които са трицветни, но това в 99% от случаите са цветове, които принадлежат на една група. Казано по друг начин, ако котаракът ви е черен със сиво и бяло, то той не Калико. Съществува и аномалия, наречена синдром на Клайнфелтър, при която мъжкият пол е носител на три хромозома XXY. Такъв котарак ще бъде оцветен в три цвята от различни групи, но няма да е физически здрав и няма да може да остави поколение.

Има много породи котки, а генетиката е сложна наука, така че в този бързо развиващ се свят на технологии и генно инженерство можем да очакваме всичко.

От: 19.03.2017     Видяно: 18 218 пъти     Автор: Надежда Младенова

данка

25.02.2020 - 21:41
моят котарар е черен но на слънчева светлина е направо червен

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации:

   Йоци