Десет ползи от консумацията на нар

Нарът е известен още в древността със своите полезни качества. За това свидетелства рисунка на плода, намерена в Египет, в гробницата на фараона Анампотех. Смята се, че за египтяните, червения плод символизирал плодовитостта и е бил средство за лечение на много болести. Освен това, нарът присъства в легенди като тази за Афродита, която посадила първото нарово дръвче в Кипър. Неслучайно сокът от нар е наричан "любовен елексир" и е популярен като мощен афродизиак. Плодът присъства в гръцката митология и е бил използван от много древни култури. Тук ще се спрем на десет от най-известните му ползи за здравето ни:

  • Осигурява хормонален баланс.

Установено е, че съдържащото се масло в семките на плода регулира хормоналния дисбаланс в организма. Консумацията му по време на менопауза, болезнена менструация и главоболие, е препоръчителна.

  • Естествен инсулин.

Нарът е сладък, но това изобщо не бива да тревожи диабетиците, защото редовното пиене на сока му може да понижи нивото на захарта в кръвта. Препоръчва се по кафена лъжичка сок от нар четири пъти на ден.

  • Действа на нивата на хемоглобина.

Ниските нива на хемоглобина могат да предизвикат анемия. Сокът от нар действа много добре в този случай като повишава хемоглобина в кръвта. Препоръчва се да се пие преди хранене три пъти на ден, разреден с малко вода. 

  • Убива микробите в устната кухина и гърлото.

Изплакването на устата с сок от нар може да помогне и облекчи инфекциите в гърлото и устата. Причина за това са влизащите в състава на плода дъбилни вещества.

  • Понижава стойностите на кръвното налягане.

Съдържанието на полифеноли в плода спомага за намаляването на мазнините в кръвоносната система и повишаването на "добрия холестерол". Това допринася на понижаването на кръвното налягане.

  • Предотвратява стареенето на кожата.

Нарът съдържа антиоксиданти и е отлично козметично средство в борбата със стареенето на кожата.

  • Противовъзпалително средство.

Отварата от корите на плода е средсво за преодоляването на различни възпаления в организма. Спира размножаването на лошите бактерии в стомаха, бъбреците, половата система и др. Ефикасно средство е изсушената кора от нар при разстройство.

  • Спомага за намаляването на радиацията.

Във време, в което сме изложени на какви ли не облъчвания, никак не е излишно да прибягваме ежедневно до този невероятен плод. Оказва се, че той помага на организма в борбата с радиацията като повишава неговата устойчивост. Неслучайно за хора работещи с радиоактивни изотопи се препоръчва консумацията на сок от нар.

  • Убива тениите и глистите.

Кората на плода е с изключително съдържание на алкалоиди, които ефикасно убиват глистите и тениите.

  • Повишава имунитета.

Оказва се, че нарът е богат на витамин C, който е много важен за имунитета на организма. Съдържанието на витамина в един плод е около 30 мг.

 

От: 09.10.2017     Видяно: 2 394 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации: