5 мита за храненето

Не вярвайте на всичко!
5 мита за храненето

1. Цвеклото е източник на желязо

Може би, подобно твърдение е минало и покрай вашите уши. Даже, някои хора твърдят убедително, че са излекували анемията си, благодарение на сока от червено цвекло, защото в него се съдържало много желязо. Ето, какви витамини и минерали има в този зеленчук:

  • витамин C;
  • витамин A;
  • Ca;
  • Mg;
  • B9;
  • P.

Виждате, че за съжаление този сладък кореноплоден зеленчук е беден на желязо. В таблицата, указваща хранителното му съдържание е зададено, че в 100 гр. има само 0,8 гр. желязо. Интересно е, че то е под формата на нехемово желязо. Това означава, че по-трудно се усвоява от организма. Лесно усвояемo желязо може да получите от черен дроб, зеленослистни зеленчуци, риба тон, миди, бадеми др.

2. Смути за отслабване

Чували сте, че е препоръчително да си приготвяте смутита, ако целите да отслабнете. Наистина, пиейки течности ще се заситите за момент, дори можете и да отслабнете, поради ниския прием на калории. В дългосрочен план обаче, това калорийно ограничение вреди на метаболизма и не е здравословно. По-добре променете начина си на хранене, като приемате на често, не големи порции, без да се пренасищате. Ограничете сладките и тестото и вечеряйте преди 18:00, така отслабването ще стане постепенно, без стрес за организма и ще е дълготрайно, ако ви стане ежедневие.

3. Не яжте плодове - съдържат захар

Плодовете са храни, които винаги трябва да присъстват в ежедневието, тъй като са много питателни и съдържат минерали и витамини, които укрепват тялото. Плодовете имат ли захар? Да, естествената захар в плодовете е под формата на фруктоза и именно заради нея съществува големият мит, че "не можете да ядете плодове, защото те ще допринесат за затлъстяването ви". Но това не е така! В момента препоръката на Световната здравна организация (СЗО) е приемът на 5 порции дневно от разнообрани зеленчуци и плодове, които да са общо 400 гр./ден. Редовно храненене с плодове и зеленчуци предотвратява хроничните заболявания - диабет, хипертония, затлъстяване, а също повлиява и добре на храносмилането, поради високото количество фибри.

4. Можете да ядете на воля диетични продукти

Не, нищо, което съдържа изкуствени съставки не е полезно за вашето здраве! Продукти, за които се твърди, че имат „25% по-малко“ от дадена съставка и диетичните продукти (тези, при които има пълно изключване на една от съставките) не са абсолютно здравословни , тъй като те всъщност са ултра преработени храни. Дори и да имат по-ниски количества захари, сол, натрий и т.н., в същото време могат да бъдат по-калорични и с по-високо съдържание на мазнини, например. Така че никога не забравяйте да  проверявате етикетите и за предпочитане консумирайте пресни храни!

5. Въглехидратите са злодеи

Никога не демонизирайте въглехидратите – те са макронутриенти с голямо значение, които не могат да липсват в диетата, понеже са отговорни главно за вашата енергия. Просто оптимизирайте консумацията, като винаги предпочитайте въглехидратите с по-бавно усвояване, наречени сложни въглехидрати. Сред тях са бобови култури, ориз, пълнозърнести храни и др.

Тези 5 мита за храненето показват, че трябва да проверявате винаги информацията, която четете, за да избегнете ключови грешки за вашето здраве, защото пълноценната храна, преди всичко, означава здрав организъм!

От: 18.07.2022     Видяно: 1 899 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Саке