Авокадо

Любим плод за едни, безвкусен за други, но полезен за всички.
 • Авокадо
 • Авокадо
 • Авокадо
 • Авокадо
 • Авокадо

В последните години авокадото навлезе в нашата кухня и много домакинства все по-често експериментират с него. Използват го в салати, сандвичи, десерти и др. Авокадото се съчетава умело с различни вкусове и придава екзотичен щрих на всяко ястие. Но какво не знаем за авокадото, какви са неговите полезни вещества и здравословни ползи? Тук ще намерите полезна информация за този чуден и уникален плод.

Произход

Авокадото (Persea americana) е дърво от семейство Лаврови, също като ароматната подправка канела. Вирее в тропическите и влажни гори на Централна Америка. Височината му достига до 15 метра, а плодовете му са зелени до лилаво-черни на цвят. Те узряват напълно, след като са откъснати от дървото. Тежината им варира от 150 гр. до 1,5 кг, в зависимост от сорта на растението. В сърцевината на плода има семка. Тя е наричана често костилка, поради значителната си големина. Вътрешността на плода е с бледо-жълта кремообразна текстура.

Авокадото е било известно още на древните цивилизации, на маите и ацтеките. Тогава са го считали за символ на плодовитост. Неслучайно наименованието му идва от думата "ahuacatl", която в превод от индианския език нахуатъл, означава тестиси. Най-вероятно името идва от специфичната форма на плода и приликата му с този орган на мъжкото тяло. Интересно е, че авокадото има и други имена Alligator pear (Алигаторска круша), Butter pear (Маслена круша), Vegetable butter (Маслен зеленчук). Тези имена всъщност са свързани с неговите качествени характеристики, а именно голямото съдържание на мазнини, форма подобна на круша и груба обвивка при някои от сортовете, наподобяваща кожата на крокодил.

В Европа авокадото е пренесено и разпространено от испанците през XVII век. Най-големите производители днес на екзотичния плод са Мексико, Бразилия, Индонезия, САЩ и Колумбия, а на остров Корсика и в Испания, могат да се видят огромни плантации с растението. 

Сортове авокадо

Има над 500 разновидности на авокадо. Сортовете му се делят на няколко основни групи, според климата, при който виреят:

 • Тропическа група или т.н. Антилска. Към тази група спадат сортовете "Черен принц", "Симодонс", "Валдин" и др.. Плодовете от този сорт не издържат на ниски температури и се отличават с тегло от 400 гр. до 1,5 кг.;
 •  Полутропическа група или т.н. Гватемалска. Към тази група спадат сортовете "Гасс", "Бемик" и др. Плодовете от този сорт издържат на температури близки до 0ºC и тежат от 500 гр. до 1,5 кг.;
 • Субтропическа или т.н. Мексиканска. Към тази група спадат сортовете  "Пернод", "Готфрид" и др. Плодовете от този сорт издържат на температури до -4ºC и поради тази причина са едни от най- често отглежданите. Теглото им достига до 250 гр.; 

95% от производството на авокадо в САЩ се намира в щата Калифорния. Най-популярният сорт е "Хас". Той е един и от най-често срещаните в Европа, заедно със сорта "Фуерте", като последния е смесица между Мексиканската и Гватемалската група. Можем да ги разпознаем по няколко характерни различия:

Сорт Хас Фуерте
Цвят лилаво-черен зелен
Аромат и вкус богат наситен мек, деликатен и кремообразен
Форма овална с неравна обвивка крушовидна с гладка обвивка
Тегло 150-200 гр. до 400 гр.


Полезни вещества и ползи за здравето 

Хранителната стойност на 100 гр. авокадо е 160 калории, като най-голям процент са отредени на мазнините - 14,66 гр, следвани от въглехидратите - 8,53 гр. и накрая белтъчините - 2 гр. Освен това, екзотичният плод е богат на витамини A, C, E, К и тези от групата B. В състава му влизат над 11 минерала, сред които са калий, магнезий, фосфор, цинк, желязо и др. Интересно е, че авокадото не съдържа никакъв холестерол и е чудесен източник на фибри и аминокиселини. Големите ползи за здравето идват от богатото му съдържание на ненаситените мастни киселини, които са така необходими за организма. Консумирайки авокадо, вие ще помогнете на своето тяло по няколко начина:

 • ще намалите лошия холестерол, тъй като плода съдържа ненаситени мазнини, които помагат точно за това - увеличават "добрия" холестерол за сметка на "лошия";
 • ще се предпазите от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, понеже авокадото е богат източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които не се произвеждат от организма ни, а са толкова важни за неговото здраве;
 • ще подпомогнете диетата си, защото плода засища бързо, благодарение на съдържащата се в него олеинова киселина и фибри, които от своя страна спомагат за доброто храносмилане;
 • ще подобрите дейността на очите, благодарение на лутеина, който е вид каротеноид, необходим за ретината на окото, а съдържанието му е най-концентрирано непосредствено под кората, там където месестата част е оцветена в зелено;
 • ще регулирате нивото на кръвната си захар, тъй като авокадото е с нисък гликемичен индекс;
 • ще пречистите черния си дроб, като изхвърлите токсините от организма си и ще укрепите имунната си система, благодарение на протеина глутатион, който е един от най-мощните антиоксиданти съдържащи се в авокадото;
 • бременните жени ще подсилят организма си, поради богатия състав на витамините от групата B, в това число фолиевата киселина, която знаем, че е толкава нужна през този период не само за майката, но и за плода. Тези витамини спомагат функцията на червените кръвни телца, също така поддържат здрава нервната система. Не е за подценяване и минералът калий, който по количество конкурира това, намиращо се в бананите. Калият е толкова важен през девет месечния период на бременността, поради водно-електролитния баланс, който оказва на организма, предпазвайки го от подувания оттоци и мускулни крампи.
 • може да захраните бебето си (след 6 м.) с пюре от авокадо, което е много полезна храна за неговото развитие, но разбира се съществува и минимален риск от алергия, затова е препоръчително да се консултирате с педиатър;
 • ще забавите стареенето на кожата си, благодарение на антиоксидантите в химичния състав на авокадото;
 • ще се избавите от лошия дъх, защото авокадото действа като натурална четка за езика и микробите по него;

Освен това, може да използвате авокадото за разкрасяващи процедури. Под формата на пюре, то може да се превърне не само в идеална подхранваща и овлажняваща маска за лице, но и в маска за суха и увредена коса.

Любопитно

 • Семката на авокадото във вътрешността си съдържа течност, подобна на мляко, която при взаимодействие с въздух се оцветява в червено. В миналото са използвали течността за мастило.
 • Авокадото е отровно за котки! Плодът съдържа персин, който е токсичен за животни. Не допускайте котката ви да си играе с обелката или костилката му! Това може да се отрази зле на здравето ѝ, като повлияе на нормалното функциониране на дихателната, сърдечно-съдовата и храносмилателна система.
 • Името на авокадото "Хас" идва от неговият откривател - пощальона Рудолф Хас, в чийто двор в Калифорния израства първото дърво от този сорт. През 1935 г. той го патентовал, за да стане днес най-разпространения сорт в света, от 1970 г. насам.
 • В миналото авокадото е била луксозна и скъпа храна, достъпна само за кралски особи.
 • Един от популярните десерти в Бразилия е сладолед с авокадо.
 • Мексико е родината на авокадото и в момента страната е производител номер едно. Именно там е намерено първото археологично доказателство за плода, датиращо от преди 500 г.пр.н.е.
 • Авокадото се яде в сурово състояние и не се подлага на термична обработка, тъй като добива неприятен, горчив вкус.

Какви плодове да избираме

При покупка на авокадо има няколко отличителни белези, по които може да се различи добре узрелият плод. При сорта Хас водещ е цвета на обвивката, той трябва да е почти черен. При натиск на повърхността, тя хлътва леко. Ако, обаче, обвивката е набръчкана, плодът е презрял. При покупка на авокадо от сорта Фуерте трябва да се знае, че появата на черни петна по обвивката му означава, че плодът е вече презрял и не е подходящ за консумация.

Друг лесен начин за проверка, е отстраняване на дръжката на авокадото. Ако под нея мястото е бледо и свежо, може да се разчита, че покупката няма да е напразна, но ако е тъмно и сбръчкано, това показва, че авокадото е вече доста престояло и негодно. Освен това, неузрялото авокадо има неподвижна семка, а узрялото - подвижна. Това може да се усети и провери при разклащане с ръка.

Ако все пак сте купили зелено авокадо, не го изхвърляйте, а изчакайте да узрее! Това може да стане за около една седмица, ако го оставите на стайна температура от 18-24ºC. За по-бърз резултат може да го увиете във вестник заедно с банан или ябълка и така ще имате узрял плод след 3-4 дни.

Как да разрежем лесно авокадо?

Има лесен начин да направите това, следвайки следните стъпки:

 1. Измийте добре плода под течаща вода!
 2. Поставете го хоризонтално върху дъска за рязане и прекарайте ножа през средата, докато достигнете семката му. Завъртете и продължете да режете от другата му страна по същия начин, така че да го обиколите с ножа, за да се маркират две половини. Все още не се опитвайте да го разполовявате!
 3. След това отново завъртете авокадото, но този път така, че като прекарате ножа, крайния резултат да е маркирането на четвъртини.
 4. Чак сега вземете авокадото в ръце и го завъртете в две противоположни посоки. Получихте четири парченца авокадо.
 5. Отстранете семката с ръка или с помощта на лъжичка!
 6. Обелете обвивката на всяко парченце и го поръсете с лимонов сок, за да запази цвета си свеж!

Можем ли да консумираме семката на авокадото?

Днес можем да прочетем много противоречиви данни за това, дали семката на авокадо е годна за ядене. Учени са установили, че в нея има повече антиоксиданти и фибри, отколкото в самото авокадо. Може да се видят клипчета в мрежата, показващи как семката се оставя да изсъхне, стрива се на прах и след това се добавя в различни шейкове и др.

Тук, ние ще се обосновем на информация в официалният сайт на Калифорнийската Авокадо Комисия, която не препоръчва консумацията ѝ. Причина за тази позиция на асоциацията е, че няма достатъчно изследвания в подкрепа на консумацията на семена от авокадо, които да посочат евентуалните рискове или ползи за здравето на човека. Същата асоциация твърди на страниците на своя сайт, че "Семето на едно авокадо съдържа елементи, които не са предназначени за консумация от човек."

Тази информация не е за подценяване, още повече когато идва от хора, които са специалисти в областта. Така че, радвайте се на авокадото и неговите изключителни здравословни ползи за човешкия организъм, но оставете за сега семката настрана, поне докато учените не изразят категоричност по въпроса.

 

От: 11.10.2016     Видяно: 10 900 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

FehuginnMornknold

09.04.2017 - 16:53
Hello. And Bye.

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: