Сингапур

Икономическият лъв на Азия.
 • Сингапур
 • Сингапур
 • Сингапур
 • Сингапур
 • Сингапур
 • Сингапур
 • Сингапур
 • Сингапур

Сингапур е уникален град-държава, разположен в югоизточна Азия. Обхваща територията на 63 острова, заемащи 710 кв. км. площ. Най-големите от тях са Сентоса, Пуалу Убин, Пуалу Теконг и Юронг. Градът е събрал в себе си историята и традициите на изтока, и блясъка на модерния запад в един необясним баланс. Това е най-развитата държава на малайзийския полуостров и третата по икономическо развитие в света.

Исторически факти и легенди

Още през 3 век, градът е споменaт в древни китайски документи, като "Luo po-chang" или "Остров на края на полуострова". През 7 век вече е наричан Темасек, което означава "Морски град". Така до 13 век, в търсене на нови земи, на бреговете му не стъпва принц Sri Vijayan. Легендата гласи, че той видял странно същество наподобяващо лъв. Именно заради него той решил да нарече града Сингапур (singa - лъв и pura - град). Неслучайно днес, символ на града е митично същество наречено Мерлион, което е смесица между лъв и риба. На устието на река Сингапур, вливаща се в Яванско море, се извисява статуя висока девет метра, изобразяваща този символ обгърнат в мистика и величие.

Векове наред Сингапур е бил морски търговски център и убежище на пирати. Но с годините значимостта му отслабва и именно затова няма много исторически данни от този период. През 16 и 17 век Сингапур е бил част от Джахорското султанство. В началото на 18 век на острова пристига сър Томас Станфорс Рафълс, представляващ британска източно-индийска компания и сключва договор със султана. Така управлението на острова, султана си поделя с британците. През 1824 година британската компания, купува острова от султан Хюсеин Шах за 60 000 долара, като се задължава да плаща всяка година по 20 000 долара такса. През април 1867 година, Сингапур става британска колония. Това е била повратна точка в историята на Сингапур. Следват години на разцвет и развитие. Населението значително се увеличава и острова възвръща значимостта си, като голямо търговско пристанище, свързващо Изтока и Запада.

През Втората Световна война обаче, Япония превзема Сингапур и така до 1945 година, когато над града-държава, отново управляват британците. През 1959 година Сингапур получава независимост от Великобритания. След няколко години, през 1963 година става част от Малайзия. След редица масови сблъсъци и безредици на 09.08.1965 година, Малайзия признава суверенитета на Сингапур От тогава до днес на тази дата се празнува националния празник на острова.

Нестихващо развитие и просперитет

Управлението на страната днес е странна смесица от "социализъм" и "капитализъм". Две напълно различни системи на управление, но съчетани така, че резултата е създаването на един икономически гигант. След обявяването на независимост, Сингапур се превръща в парламентарна република. Управлението на държавата не е демократично, а по-скоро авторитарно. Премиер-министърът е начело на управлението и поста му може да се каже, че се предава по наследство. В парламента има две партии, което по-скоро е "проформа". Независимо от това, явно този начин на управление е доста успешен и това е доказано през годините.

След получаването на суверенитет, държавата насочва своите сили в производството и износа. Инвестира в обучение и квалификация на специалисти. Безработицата е сведена до минимум. Днес 40% от населението са висококвалифицирани специалисти. Държавата е една от големите нефтопреработващи гиганти на планетата. Преработват суров петрол от Близкия изток, Бруней, Малайзия, Индонезия. Пристанището е едно от най-натоварените в света. Интересно е, че въпреки, че е островна държава, едва 1% от населението се занимава с риболов. 20% от земята на Сингапур се обработва, като се отглежда тютюн, каучукови дървета и кокосови палми. Също така е любопитно, че има и ферми за крокодили, от където се изнасят скъпи крокодилски кожи. Много добре е развит шивашкия бизнес, за който е известно, че изнася три-четвърти от готовата си продукция. Сингапур процъфтява поради развитието на електрониката и новите технологии, големия дял на държавата във финансовата и банкова сфера, военната промишленост, корабостроенето, търговията и транспорта. Освен това в Сингапур се отглежда и едно от най-прекрасните цветя на земята - орхидеята, която е национален символ на острова.

Население и начин на живот

Градът-държава е една от най-гъсто населените на Земята. Жителите в момента са около 5 милиона. Основно населението се състои от около 70% китайци, 14% малайци и към 7% индийци. Също така има европейци, японци и други, които са малък и незначителен процент. Официалните езици са английски, малайски, мандарин и тамил. След обявяването на независимост, английския език се използва от всички държавни органи. Химнът на републиката се изпълнява на малайски език. Сред населението има множество китайски диалекти, които на практика е било невъзможно да се разбират помежду си и поради това се обединяват в един общ език - мандарин. Интересно е да се отбележи, че английският език през годините придобива диалектни форми. Едната, от които се нарича "синглиш", а другата "манглиш", смесица от малайско-английски.

Между трите етнически групи има разделение. Известно е, че китайците първи са се заселили в Сингапур през 19 век и затова и са най-многобройни. Те са образовани и за тях няма пречка да заемат ръководни и управленски позиции в държавата. Индийците са амбициозни и стремящи се към развитие. Те са средната класа, която учи и в повечето случаи прави кариера. Малайците са най-ниско платените работници. На тях и на индийците се гледа по-скоро, като на имигранти. Логично е и да се обособят етнически квартали, като Чайнатаун, Малката Индия и малайския Джалайнг. Въпреки палитрата от етноси, в страната цари толерантност и религиозна търпимост. Изповядват се будизъм, индуизъм, ислям, конфуцианство и други.

Бедност в Сингапур няма. Безработицата е под 2%. Социалната политика е сведена до минимум. Минимална работна заплата също няма. Средната работна заплата е около 4 000 сингапурски долара. Въведени са задължителни спестовни фондове за здравеопазване, жилище, образование и пенсия. На практика ежемесечно всеки работещ човек заделя процент заплатата си в лична спестовна сметка, от която тегли при нужда. Правителството стимулира и подпомага малкия и средния бизнес по всякакъв начин и поради тази причина страната е на трето място, в света по най-лесно създаване на бизнес. Данъчните облекчения са големи. В страната думата корупция е непозната. Една от най-набиващите на око причини е, че депутатите получават огромни заплати в сравнение със средния доход в държавата и освен това корупцията се заплаща със смърт. Съдебната система е ефикасна и работеща. Прозрачността на икономиката, строгите закони, изповядването на конфуцианството, липсата на корупция, всичко това води до изграждането на едно благоуспяващо общество, в което престъпността е толкова ниска, че се нарежда на челните позиции в световен мащаб.

Строги закони и любопитни факти

Сингапур е подвластен на строги закони, които ако не се спазват, се наказват с големи глоби. Ако планувате пътуване в страната, добре е да знаете някои от тях:

 • забранено е дъвченето на дъвка, както и внасянето на дъвки в страната - глобата е 100 000 сингапурски долара или затвор до две години;
 • забранено е внасянето на огнестрелни оръжия, бронежилетки, както и пистолети-играчки;
 • забранено е замърсяването и плюенето по улиците - глобата е до 1 000 сингапурски долара;
 • ако не пуснете водата, след като сте бил в тоалетната, ви чака глоба от 150 сингапурски долара;
 • забранено е пренасянето на наркотични вещества, наказанието е смърт;
 • говоренето по мобилен телефон по време на шофиране се наказва с глоба от 10 000 сингапурски долара;
 • забранено е да ядете, пиете и снимате в градския транспорт и спирките му - глобата е над 500 сингапурски долара;
 • забранено е тютюнопушенето на обществени места - глоба 1 000 сингапурски долара;
 • нарушение на обществения ред се наказва с бой с пръчки;
 • пресичането на нерегламентирани места или на червено се глобява с 500 сингапурски долара;
 • шофиране без предпазен колан се глобява с 500 сингапурски долара.

Това са само малка част от законите на страната. Изглежда солидните глоби дават ефект, тъй като Сингапур е един от най-чистите държави на Земята, чиито граждани се чувстват в безопасност и сигурност. Любопитно е да се отбележи, че правителството е отделило един от островите си - Семака, като го е обособил за сметище. 60% от боклука в страната се рециклира. Има четири завода за изгаряне на отпадъци, а до 2019 година се планира построяването на пети. По този начин не само се намалява количеството на отпадъците, които достигат до сметищата, но и по-важното, произвежда се електроенергия.

Друг интересен факт е, че личният транспорт в Сингапур е ограничен. Всеки, който иска да си купи кола, първо трябва да придобие лиценз, който струва 25 000 долара и да има осигурено място за паркиране. Второ, да заплати умопомрачителна такса за регистрация, трето освен цената за автомобила, трябва да плати и данък, който се равнява на 100% от стойността му. След това освен такси за магистралите, шофьорите плащат и градски такива. Ако автомобилът навърши 10 години, трябва да се смени с друг. Старите коли са забранени. Поради тази причина трафикът в града е малък и повечето хора ползват таксита или градски транспорт, който е евтин и редовен. Такситата са също на добри цени, но не спират навсякъде, а само на определените от закона стоянки.

Интересно е, че почвата в страната е солена. Именно затова държавата внася дървета и пръст, и откупува територии от морето, като постоянно засипва и изкуствено увеличава площта си. Земята, върху която ще се строи, не се продава, а само се наема за 99 години, като има срок за строеж от 900 дни. Ако това не се случи в този период от време, правата за строеж се отнемат. Водата за пиене там на практика е морска - преработена. Също така се внася питейна вода и от Малайзия.

Туристическа информация

При пътуване до Сингапур е добре да се знае, че е нужен паспорт, който да е валиден още 6 месеца след влизането в страната. На туристите от Европейския съюз се издава туристическа виза за период от 30 дни. Двупосочният билет е за предпочитане, тъй като в противен случай трябва да се докажат на митницата достатъчно налични средства за престоя и е възможно да бъде отказано влизането в страната. Климатът е екваториален. Температурите са постоянни и изключително рядко падат под 20ºC. Средната температура е от 25 до 28ºC, най-ниската измерена температура в историята на страната е 19,4ºC, а най-високата 36ºC. Валежите са чести и проливни, но най-многобройни в месеците от ноември до февруари. Валутата е сингапурски долар, като 1SGD = 1,55€. Часовата разлика с България е +5 часа.

Остров Сентоса е една от туристическите атракции града. Неслучайно е наричан - островът на забавленията. До него може да се стигне по мост с автобус, по вода или чрез лифт. Последният вариант е най-атрактивен. Тръгва се от петнадесетия етаж на небостъргач. Там е разположен лифта. До острова се стига за десет минути, а пътя е осеян с невероятни и спиращи дъха гледки. Местните са улеснили туристите, като са предложили малки автобуси за предвижване из целия остров. Хубавото е, че билета за лифта включва и таксата за автобусите. Забележителностите са многобройни, но има някои от тях, които задължително трябва да се видят:

 • аквариумът - най-големия в Югоизточна Азия. Там може да се видят над 2 500 вида морски обитатели. Голяма атракция са розовите делфини и тяхното шоу, а на самия вход на аквариума, може да се докоснат с ръка скатове;
 • музикалните фонтани - построени по проект на Гауди, прочутия архитект на Барселона. Великолепно лазерно-музикално шоу, където водата танцува под звуците на красиви мелодии и феерични цветове;
 • Мерлион - статуята символ на града. Тя е висока 30 метра и в нея е монтиран асансьор, чрез който туристите могат да достигнат до две наблюдателни площадки - едната се намира между зъбите на лъва, а другата е на короната му. Това е втората статуя, издигната с туристическа цел.
 • паркът на пеперудите - любителите на тези красиви насекоми могат да се насладят на огромната колекция от видове, събрана от целия свят;
 • аквапарк - забавление за малки и големи почитатели на екстремните преживявания;

На остров Сентоса не може да се скучае, освен изброените атракции има още безброй забавления. Друго, което не бива да се пропуска :

 • зоопарка - там животните живеят в среда, близка до своята и не са затворени зад решетки. Може да се наблюдават над 3 200 вида представители на животинския свят. Предлага се и нощно сафари, обиколка над два часа сред обитателите на зоопарка;
 • птичият парк наречен "Джорунг", който е най-големият в света. В него могат да се видят над 700 вида птици. Паркът е разположен на 202 000 кв.метра площ;
 • хотелският комплекс Марина Бей, който представлява три небостъргача от по 55 етажа, върху които е изграден кораб. На палубата му има 150 метров басейн, ресторант, бар и музей;
 • Градините при залива - огромен комплекс, заемащ площ от 101 хектара и разделен на три части - източна, южна и централна. Там могат да се видят 220 000 растения, гора в облаците и пътека, по която туристите могат да се разхождат. Тук филмът "Аватар" оживява, в лицето на 18 гигантски изкуствени дървета, които се извисяват от 25 до 50 метра височина, генериращи слънчева енергия. През нощта магията става пълна от хилядите светлини съпроводени с музикално шоу;
 • ботаническата градина заема 73 хектара площ. Отворена е от 5:00 сутринта до 24:00 и е безплатна. Изключение прави само Националната градина на орхидеите, която заема 3 хектара от градината и представя над 1 000 вида орхидеи;

Сингапур е една недоразказана приказка, която все още се пише. Един чуден посвоему свят, където са се сблъскали различни култури, политически възгледи и религии. Въпреки противоречивия си характер, Сингапур привлича със спокойствието, сигурността и красотата си. Хармония, която може би има висока цена - свободата на личността. Но нима всички ние, живеейки в този модерен и бързо развиващ се свят, вече не сме я изгубили?

От: 28.01.2016     Видяно: 22 024 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Саке