Плацебо ефект

Едно от доказателството за връзката между духа и тялото
 • Плацебо ефект
 • Плацебо ефект
 • Плацебо ефект
 • Плацебо ефект
 • Плацебо ефект

Плацебо ефектът е състояние, при което пациентите приемат фалшиво лекарство и получават подобрение, само защото вярват в ефективността му. Това е феномен, който години наред е изследван и доказва способността на човешката психика да влияе върху състоянието на физическото тяло. Плацебо наименованието идва от латинската дума "placebo", което означава "трябва да угаждам". Плацебо се използва, като самостоятелна форма на терапия, а понякога и като съпътстващо средство при реално лечение. На пациентите се дава да приемат, освен лекарствата, и вещество под формата на "захарно хапче", "солен разтвор" и др., като им се казва, че това е ново иновационно лечение, което би довело до добри резултати. Вследствие на това, пациента започва да вярва и наистина получава физическо подобрение. Хомеопатията от гледна точка на науката е едно от доказателствата за плацебо ефекта.

При какви случаи плацебо ефекта е най-успешен?

Медикаменти с плацебо ефект се прилагат при различни оплаквания, като депресия, безсъние, нервен стомах, сърдечни болести и др. Принципно, ефекта на плацебо лекарството е толкова силен, колкото е силна връзката между страданието и осъзнаването на действителността от гледна точка на болния. Депресията, безсънието и болката например се раждат в мозъка ни, но оптимистичното мислене може да промени това, но не се случва задължително при всички. В такива случаи биха помогнали единствено истинските антидепресанти.

Правени са клинични тестове от психиатри при лечението на пациенти с диагноза средна депресия. На част от хората се предписва истински медикамент, а на други "чудодейно" хапче. Любопитни били резултатите: 52% от подложилите се на лечението и от двете групи, получават еднакво подобрение. Известно днес, е че плацебо ефект се наблюдава при поне 35% от пациентите, като предпоставка за това е лабилната им психика.

Наблюдава се, че плацебо ефекта е най-успешен при овладяването на болката. Американски невролози публикуват през 2005 г. в списанието Journal of Neuroscience резултати от медицински екперимент, който се състоял в инжектиране на солен разтвор на пациенти, оплакващи се от зъбобол. Всички те били уведомени, че инжекцията е обезболяваща. Доброволците са били подложени на изследване на мозъка с томограф. Записите от него показали, че мозъка на всички започнал да произвежда хормона ендорфин или така наречения "хормон на щастието", чиято роля е да блокира и намали болката.

Друг медицински експеримент, на италианския невролог Фабрицио Бенедети, доказва ефективнотта на плацебо срещу болката. След операция, извършена в неговата клиника, на пациенти страдащи от болести на белия дроб, им се давало "болкоуспокояващо лекарство". Всъщност това бил солен разтвор. Част от болните разбрали за това, но въпреки всичко благодарение на силният си организъм успели да се почустват по-добре. Други били съзнателно информирани, че в банката има ефикасен медикамент срещу болката, а трети изобщо не знаели какво точно им се влива. Резултата бил, че държаните в неведение поискали още болкоуспокояващи, а част от информираните получили облекчение. Обяснението е отново в мозъка и способността му да произвежда хормони, близки до опиума. Мозъкът всъщност решава колко болка да ни спести или дари.

Шведски невро-биолози записали реакциите на мозъка на пациенти, върху които се извършвала истинска и лъжлива терапия. При изследването се установило, че само при появата на лекуващ в бяла престилка, се освобождават опиоидни хормони от мозъка им. Освен това, се доказало, че мнимото лекарство на част от пациентите постигнало същия ефект, като при истинското. Разликата била само, че плацебо ефекта е резултат, постигнат само и единствено благодарение на човешкия дух и сила.
Допреди 100 години едва ли е имало много лекари и учени, които са се осмелявали да доказват пряката връзка между духовното и физическо състояние на човека. Днес обаче, това е доказано. На клетъчно и молекулно ниво има директна зависимост между имунната, хормоналната и нервната система на човека. Техническия напредък на нашия век позволи да надникнем в човешкият мозък и да видим активирането на определени структури там, когато болния приема "нещо". Няма значение какво е то. Важното е какво той си мисли, че приема. Дори при прием на кафе, макар и то да е изключително бедно на кофеин, пулса при някои хора стремително се повишава, само защото те подсъзнателно вярват, че пият силно кафе.

Друг експеримент, доказващ ефективността на плацебото, са направили британски лекари. Този път те са използвали доброволци, болни от артрит. Оперирали са колянната става на част от тях, а на други само са направили разрез на повърхността на кожата. След възстановителния период и при двете групи пациенти се наблюдавало подобрение на подвижността на ставата и намаляване на болката.

При болните от Паркинсон също се наблюдава ефектът на плацебото. Характерни за болестта са стегнатите мускули. На такива болни, инжектирали солен разтвор, като са ги уведомили, че това е медикамент за отпускане на мускулите им. Това наистина се постигнато благодарение на освобождаването на допамин в кръвта. Всъщност той се отделя, когато очакваме нещо да се случи и сме с повишено внимание. Например, когато към нас се приближи доктор, който държи инжекция, веднага нашия организъм отделя допамин. Допамина е отговорен за състоянието на мускулите, а при болните от Паркинсон образуването му е нарушено.

Кое засилва плацебо ефекта?

Известно е, че има фактори, които влияят и са в пряка връзка с постигането на положителен резултат при плацебо ефекта. При използването на таблетки, се наблюдават следните любопитни факти:

 • таблетки оцветени в жълто, оранжево или червено ( "топли" цветове), оказват по-голям положителен ефект от тези, които са оцветени в лилаво, зелено или синьо ("студени" цветове);
 • по-големите таблетки влияят на пациентите повече от по-малките;
 • таблетки с име и търговска марка оказват по-голям ефект от тези без наименование;
 • по-скъпите таблетки се купуват повече;
 • установено е, че инжекциите са дали повече положителни резултати от хапчетата;
 • приемът на повече от една таблетка засилва плацебо ефекта.

Физическото подобрение на пациентите е свързано с очакването и самовнушението. Силата на очакването е в директната връзка с вярата на хората, че терапията, на която се подлагат е истинска. Пациентите са мотивирани и устремени към постигане на облекчение на болката. Интересно е да се отбележи, че при децата се наблюдават повече положителни резултати, отколкото при възрастните, може би, защото те са по-наивни и вярват лесно на всичко. Важно е да се знае, че плацебо ефекта не е панацея и прилагането му трябва да става с повишено внимание. 

Отрицателният ефект Нецебо

Вече е известно, че внушението крие голяма сила. Плацебо ефектът влияе положително и може да подобри здравето на болния. Но какво става, ако пациентът има отрицателна нагласа и очаквания? Наблюдава се ефектът Нацебо. Наименованието идва от латински език и се превежда, като "аз причинявам зло". Този термин се появява за първи път през 1960 г. За разлика от Плацебо ефекта, Нецебо е изследван по-малко, поради обясними причини, а именно отрицателния ефект върху здравето на пациентите.

Има една интересна история, случила се по време на клинични опити на ефекта плацебо. Пациентът Дерек Адамс решил да се самоубие, като глътнал голямо количество антидепресанти. Веднага след това размислил и съжалил за действията си. Почуствал се много зле и потърсил помощ в болницата. От там го убедили, че таблетките, които е погълнал са Плацебо и по никакъв начин не могат да му навредят. Чак тогава състоянието му започнало да се подобрява.

Учените са наблюдавали следните явления. Страничните ефекти на лекарствата се проявяват по-често при пациенти, които са предупредени за тях предварително. Също хора, които са наследствено обременени и са уведомени за високия риск да се разболеят от дадена болест, наистина по-често се разболяват от тези, които са в същата рискова група, но не са информирани за това.

Освен това, Нецебо ефектът може да е заразен. Във Великобритания, психолози са подложили група студенти на интересен експеримент. Дали им да вдишат проби от въздух, след това им обяснили, че може да получат гадене, сънливост, сърбеж, главоболие, като в допълнение на това им показали жена, която проявява такива симптоми. След известно време, част от групата действително започнала да се оплаква, въпреки, че въпросният въдух не съдържал никакви токсини или вредни вещества.

За разлика от Плацебо ефекта, при ефекта Нецебо, отделянето на хормона бета-ендорфин е понижено. Това кара хората да се чувстват депресирани, изолирани и тревожни, както и занижава усещането им за физическа и емоционална болка. Първопричината за ефекта Нецебо е очакването и убеждението на човека, че нещо лошо го очаква.

Разгледахме едни от положителните и отрицателните страни на внушението или т.нар. Плацебо и Нецебо ефекти. За много хора това е химера, но по-задълбоченото разглеждане на тези феномени доказва точно обратното. За всичко това има обяснение и то е напълно реално, и основано на физическите процеси в нашето тяло. Не бива да подценяваме нашите мисли. Колкото по-позитивни са те, толкова по-добре бихме се чувствали емоционално и физически.


 

От: 20.09.2016     Видяно: 6 313 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации:

   Хума