Пентагона

Министерство на отбраната на САЩ
  • Пентагона
  • Пентагона
  • Пентагона

Пентагонът носи славата на най-голямата административна сграда на земята, което от своя страна обуславя и наличието на многото работни места там. Тя е не само една от най-известните в глобален мащаб, но е и една от най-красивите, внушителни и интересни постройки.

Пентагонът се счита за символ на американските въоръжени сили. Там се помещава Министерството на отбраната на Съединените Американски Щати.

История и статистика

Административната сграда се намира в окръг Арлингтън, щата Вирджиния, недалеч от столицата Вашингтон. 

През 1941 година, големия брой служители (24 хиляди) в МО на САЩ са пръснати да работят в 17 различни сгради, но предвид тежките военни години тогава, според Конгреса начело с президента Франклин Рузвелт е нужно достатъчно голямо място, което да побере целия военен щаб. И така армията наема за целта строителна дивизия, оглавявана от бригаден генерал Б. Съмървел. Хю Кейси пък предлага новата сграда да се разположи в парцел до Националния гробищен парк (Арлингтън). От дейците по проекта тогава е избрана интересната петоъгълна форма на бъдещата сграда, с цел да има достатъчно място за офиси, всички от които да бъдат свързани помежду си с коридори.

Но в крайна сметка, за построяването на военното здание, тогавашния държавен глава се спира на място в близост до река Потомак. Първоначалният план за петоъгълната форма остава в сила, новият Пентагон щял да побира около 40 000 души.

Строежът на военната сграда стартира на 11 септември 1941 година, за около шест месеца биват положени нейните основи. Това, че по това време САЩ участва във Втората световна война, не пречи особено на работните дейности, дори и интериорното обзавеждане на сградата върви с пълна сила. Основната структура на Пентагона е изградена от железобетон, стоманата е пестена, заради нуждата от нея тогава при производството на оръжия и кораби. Фасадата на постройката е облицована с варовик, набавен от щата Индиана.

Военната формация е напълно готова и приведена за експлоатация на 15 януари 1943 година, като нейната стойност тогава възлиза на 83 милиона долара.

На югоизток от Пентагона се вижда не само река Потомак, но и паметника на Джордж Вашингтон (на заден план).

Първият основен ремонт на административната сграда след нейното сътворение се осъществява през 1998 година, изпълнява се със специална програма по реновиране на Пентагона.

Днес в армейската структура работят около 26 хиляди служителя, 620 000 кв.м. е общата разгъната площ на сградата. Етажите на Пентагона са 7, като в основната сграда 5 етажа са над земята, а 2 са под нея - подземни. Петте концентрични петоъгълника са съединени с десет свързващи напречни коридора, като общата им дължина е повече от 28 километра. Сградата е заобиколена от няколко паркинга, чиято обща площ е 270 000 кв. м.

През 2011 година Пентагона се обновява, като за това са похарчени 4.50 милиарда щатски долара. Офисите изцяло са модернизирани. Към момента в сградата на разположение на служителите са 70 модерни асансьора, както и електрически скутери (предназначени за трудноподвижните хора).

Тероризъм и мерки за сигурност

Сградата на Пентагона винаги е била мишена за терористите, но едва ли има някой, който да не е чувал за терористичните атентати на 11 септември 2001 година. Те са едно от най-трагичните и мащабни събития, случили се през 21 век. Пентагонът е една от пострадалите тогава обекти - точно 60 години след полагането на неговите основи, а именно от врязването на самолета от полет 77 (AmericanAirlines) в сградата, от което 184 души - 64 на самолета (заедно с терористите) и 125 работещи там загиват. Разобличените виновници за този непростим акт на насилие са терористите от ислямската военна групировка "Ал-Кайда" с лидер Осама бин Ладен.

Оттогава насам мерките за безопасност са подсилени в пъти. Може да се каже, че днес главния щаб на МО на Щатите е едно от най-охраняваните места на планетата. 

В началото на 2002 година американското отбранително Министерство създава "Агенция за защита на Пентагона", която наследява други две служби, а именно "Федерална служба за защитата" и "Специална полиция на САЩ".

Следват и други мерки за сигурност, една от които е прекратяването на всякакъв вид директен достъп до сградата на Пентагона от железопътната линия, която го обслужва. Автомобилите също биват щателно проверявани и то на достатъчно голямо разстояние от военната зона.

Стъклата на прозорците в Пентагона са заменени с бронирани - устойчиви на взрив. Външните стени също са подобрени срещу бомбени атаки, бетонната структура е подсилена със стоманени елементи. На периоди се инсталират специални и отговарящи на бранша охранителни системи.

Днес се организират туристически обиколки на Пентагона, но всеки гражданин решил да посети сградата е обект на щателно проучване, мястото се запазва предварително и естествено се преминава през задължителните метални детектори, идентификация чрез документи и т. н.

Любопитно

Самата дума "Пентагон" в превод от английски език означава петоъгълник. Не може да се отрече доста необичайната форма на зданието, най-вече поради факта, че все пак сградата е построена с административна цел.

През 2017 година наяве излиза секретен проект на Министерството на отбраната на САЩ. Самата институция потвърждава, че от 2007 до 2012 година налице е била програма, която се е занимавала с проучването на неизяснени аномалии в земната атмосфера или казано по друг начин - проучване на неидентифицирани летящи обекти (НЛО). Името на секретния проект е "Програма за идентифициране на технологично развити аерокосмически заплахи". Бюджетът на въпросната програма е бил 22 милиона щатски долара годишно, под ръководството на Луис Елисондо. Тя пази в своя архив голям брой видео и аудио записи на летателни апарати с неизяснен произход. Има сведения, че и към днешна дата този проект съществува, това твърдят от вестник "Ню Йорк таймс", както и самия негов бивш ръководител. Но според анонимни лица работещи в Пентагона става ясно, че програмата по-скоро е проектирана за следене на страните Русия и Китай и най-вече на разработваните от тях летящи обекти, застрашаващи националната сигурност на Щатите.

Според конспиративно настроени лица сблъсъкът на самолет с терористична цел в Пентагона е абсолютна измислица. Осланят се на това, че на мястото на поражението отсъстват части от разбилия се самолет (въпреки, че самолетните двигатели се изработват от титаниеви сплави, чиято температура на топене е 1600 градуса по Целзий). Разрушенията приличат по-скоро на такива, причинени от крилата ракета. Твърди се, че 11-ти септември е задкулисен план, целящ да създаде несигурност сред американските жители и мита за новия враг - тероризмът, да се наложи сред населението.

От: 12.11.2018     Видяно: 5 517 пъти     Автор: Петя Пеловска

Подобни публикации:

   Саке