Интериорни врати

Всичко за интериорните врати от тяхното създаване до днес.
  • Интериорни врати
  • Интериорни врати
  • Интериорни врати

Интериорните врати (вътрешни врати) изпълняват много важна функция – запушват празното пространство в стената. От своя страна, стените служат за разделяне на отделните помещения в дадена сграда. Колкото и здрави да са те, без интериорните врати е немислимо да съществува едно нормално помещение. Все пак, от някъде трябва да се влиза и излиза. Тази задължителна пролука трябва да се запуши по някакъв начин и затова са измислени вратите. Освен интериорни, съществуват и входни врати, чиято цел е да затворят входа и изхода на дадена сграда, апартамент и т.н, но тук ще обърнем специално внимание на вътрешните врати.

История на вратите

Повечето от хората не се замислят за вратите си и ги приемат за даденост, все едно винаги са били използвани от предците им. Това всъщност не е така и в миналото вътрешните врати са били нещо непознато за човека. Преди хиляди години хората не са имали нужда от разделяне на отделни помещения, дори не са се замисляли за нещо подобно. Днес разсъждаваме по коренно различен начин и няма как да си представим да живеем всички накуп, но това е било факт.

Първоначално са измислени входните врати, заради нуждата от защита. Дори и животните се опитват да защитят леговищата си по всевъзможни начини и това е нещо напълно естествено. Да се върнем на хората и тяхната нужда от уединение. В началото били използвани различни средства за затваряне на входните пространства, като камъни, дърво и т.н. Постепенно се развивали все по-нови и добри методи и идеи, с чиято помощ се стигнало до първите врати. Според данните, с които разполагаме днес, те са се появили в древен Египет. Били изработени от дърво, но не изгнивали, заради малката влажност. Първите врати били без каси и прагове, но постепенно ставали все по-удобни, надеждни и красиви.

През различните периоди се използвали най-разнообразни материали за направата на входни и интериорни врати. Те се изработвали от метал, дърво, били украсявани със всевъзможни елементи. Вратите, описани от Омир, са рамкирани с месинг или сребро, направени от дърво – кедър, дъб, маслина и кипарис. От обикновено средство за запълване на празните пространства в стените, вратите се превърнали в неизменна част от обзавеждането. В по-богатите домове и дворците имало големи и масивни врати, украсени със злато и скъпоценности.

Първите автоматични врати (със сензори) са направени в Китай. Най-старата, запазена и до ден днешен врата се намира в базиликата Sen Ambrogio (Милано – Италия) и е от IV век. През средновековието медта се използва много често като материал за украса на вратите. В Италия са правени най-големите шедьоври по онова време.

През Ренесанса вратите стават по-прости и семпли. Когато Барока се заменя от Рококо, започват да се появяват величествени и монументални модели. Франция е водещ производител на врати и мебели до XIX век. Именно там се възраждат традициите на древен Египет и се вдъхва живот на старите модели. Използва се махагон от Централна Америка. По време на Втората световна война, вратите се изработват предимно от метал и олово. В по-късен етап дървото отново идва на мода.

Днешните класически врати се появяват на бял свят през 70-те години на миналия век. В началото, за тяхното производство е била използвана дървесината предимно от дъб и орех, понеже била най-здрава. В днешно време се използват съвсем различни материали, а класическите метални и дървени врати се считат за лукс и се използват най-вече от ценителите на историята.

Видове интериорни врати

Стандартни интериорни врати - Обикновени интериорни врати, които могат да бъдат изработени от различни материали, но като цяло представляват съвсем стандартни врати, отварящи се по нормален начин – наляво или надясно, и се използват масово. Тези врати обикновено са оборудвани със стандартни брави и дръжки, като е възможно да бъдат заключвани, ако това се налага. Подходящи са за всякакви помещения, включително и мокри, в зависимост от материала, използван за изработката им. Могат да бъдат запълнени с различни видове изолация, което подобрява значително звукоизолацията и топлоизолацията им. Ако са с допълнителни гумени уплътнения, тези врати прилепват плътно към касата, а това допринася за още по-голям ефект.

Стандартните интериорни врати могат да бъдат украсени с различни орнаменти, да имат остъклени части или да бъдат с фрезовка. Най-евтини са кухите врати, които нямат нищо във вътрешността си, но това оказва голямо влияние на изолацията. От външната си страна интериорните врати могат да бъдат боядисани или покрити с различни плоскости и фурнири. При тях няма ограничения относно цвета, вида и размерите. Това са най-масово използваните врати, които са познати на всеки.

Стъклени интериорни врати - Приличат на обикновените, но при тях разликата е в това, че са изработени изцяло от стъкло. Предимството на тези врати е в това, че са прозрачни и имат способността да пропускат голямо количество светлина. Те могат да бъдат матирани, гравирани, с фолио и т.н. Възможно е да изглеждат напълно прозрачни или да са украсени с всякакви мотиви и орнаменти. Стъклените врати са стилни и красиви, те са луксозни и скъпи (в сравнение с обикновените). Предпочитат се предимно от хора, които искат дома или офиса им да изглежда добре и да впечатлява останалите.

Съвременните стъклени врати се правят от специално закалено стъкло, което при счупване се пръсва на малки частици и по този начин е безопасно за обитателите на жилището. Важно е да се има предвид, че то не се чупи никак лесно и трябва да се случи нещо наистина сериозно, за да се стигне до там. Освен това, тези врати служат като много добри изолатори, въпреки че първото впечатление от тях не е такова. Крилото прилепва към касата, чрез специални гумени уплътнения и се получава доста добра изолация.

Стъклените врати са подходящи и за баня, колкото и странно да изглежда това. Те могат да бъдат тъмни, грапави и т.н. Не е задължително да са прозрачни и през тях да се вижда. Трябва, обаче, да се внимава при избора им, защото някои модели изглеждат непрозрачни, а когато се намокрят започват да прозират.

Двукрили интериорни врати - Те са същите като стандартните или стъклените, като единствената разлика при тях е, че вместо едно крило, има две. Това помага в много случаи, особено когато трябва да се вкарват или изкарват обемни мебели от помещението. Двукрилите врати заемат по-голяма площ и за тях естествено е нужен по-голям отвор. Те могат да бъдат използвани и като обикновени еднокрили, като едното крило е застопорено и се отваря само другото. Така всеки може да влиза, все едно минава през стандартна врата, но наложи ли се, се отваря и другото крило и се получава много по-голям отвор. Няма какво да кажем повече за двукрилите интериорни врати, защото те са същите като гореспоменатите и притежават абсолютно идентични функции и особености.

Плъзгащи интериорни врати - Те също могат да бъдат изработени от всякакъв материал, включително и стъкло. Основното им предимство е, че пестят място. Плъзгащите врати се придвижват по стената и не пречат на нито едно от помещенията, към които принадлежат. Въпреки това, при тях монтажа е по-специфичен и за неговото осъществяване трябва да има достатъчно място на стената. Това прави невъзможно монтирането им в ъгъла на стаята, например.

Плъзгащите врати много често се използват за търговски помещения, защото имат възможност да бъдат оборудвани с автоматични механизми, които ги карат да се отварят и затварят сами. Така всеки може да премине през тях, без да му се налага да ги отваря и дори да ги докосва. Всеки е виждал подобни стъклени врати и всеки е преминавал през тях. В много жилища също присъстват плъзгащи врати, но в повечето случаи те се отварят и затварят ръчно.

Интериорни врати тип хармоника - Подобно на плъзгащите се врати, те също спестяват място и могат да бъдат полезни в много случаи. Предимството им е в това, че не се налага да има допълнително място на стената. Недостатъците се изразяват в това, че изолацията не е на ниво, а и отвора на самата врата е по-малък, тъй като при отворено положение тя се сгъва в страни и заема място.

Интериорни врати със специално предназначение - Съществуват интериорни със специално предназначение, чиято цел е да изпълняват някаква специфична функция. Пожароустойчивите интериорни врати са пример за такива. Те са способни да задържат огъня в помещението, в което се е развилнял, като не го допускат да нахлува в съседното помещение. Времето, за което тези врати са способни да задържат пожара е различно и зависи от техния клас и качество. Освен това, тези врати са снабдени със специални уплътнения, които се втечняват при много висока температура и по този начин не пропускат дима да преминава отсреща.

Вратите със специално предназначение могат да бъдат всякакви и се създават за по-специфични нужди. Освен противопожарни, те могат да бъдат с повишена здравина, да се използват за хладилни помещения и т.н.

Интериорните врати днес

Съвременните интериорни врати са красиви, здрави и леки. Те съчетават в себе си най-добрите материали, използвани в днешно време. Новите интериорни врати са много по-екологични от тези, които се произвеждаха в миналото. Освен, че се правят от екологично чисти материали, самата техника на производство е такава, че природата се щади максимално.

Не можем без вътрешни врати и няма как да съществуваме без тях в нашето съвремие. Освен удобни, те трябва да бъдат и красиви, за да им се наслаждаваме при всяко отваряне и затваряне.

От: 20.10.2015     Видяно: 7 528 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Подобни публикации: