Копират ли китайците или са креативни?

Китай е световна икономическа сила и постоянно изненадва с производството на изключително разнообразна стока. Потребителите все по-трудно различават оригинала от копието, а в много случаи съвсем съзнателно избират по-евтиния продукт. Изненадващо и любопитно е, че това желание за надмощие на Китай над света се наблюдава и в копирането на много световноизвестни сгради. Може би това е един от начините, управляващите да покажат известните забележителности на обикновените китайци, без да се налага те да напускат страната. Ще ви запознаем с някои от емблематичните копия на различни световни сгради и паметници.

  • Такъв е случаят с Тауър Бридж, мостът над река Темза. Той е един от символите на Лондон, който е завършен и открит през 1894г, но какво се случва през 2012г? Китайците издигат негова версия в град Суджоу. Забележителното е, че съоръжението е два пъти по-голямо, има не две, а четири кули и е струвало много по-евтино.
  • Древният Партенон от Атина и Сфинкса от Гиза също не са подминати. Te могат да се видят в тематичен парк в град Ланджоу, китайска провинция Гансу.
  • Айфеловата кула може да посетите, освен в Париж, и в центъра на прекрасен парк в град Тиандученк. Тук китайците не са надминали оригинала, защото кулата им е само 108м висока, което е една трета от височината на истинската.
  • Операта в Сидни има копие в град Пекин, макар и с доста по-скромни размери.
  • Белият дом в Сащ, също има своята миниатюрна реплика, отново в Пекин.
  • Мистериозните скулптури на Великденските острови красят тротоарите, познайте къде - в Пекин, разбира се!
  • До Наклонената кула в Пиза може да се снимате, освен в Италия, и в град Шанхай.
  • Колизеумът в Рим изниква и в град Макао, а в него се провеждат различни спектакли и концерти.

Това са само част от паметниците, които могат да се видят в малко по-различен от оригиналa си вид. Едва ли Китай ще се спре до тук. Изводът е, че китайците са уникални по свой начин, а именно със създаването на копия, които явно им носят забележителен успех.

От: 15.03.2017     Видяно: 2 698 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Саке