Токсични вещества в козметиката

Какво се крие зад лъскавата опаковка на козметичните продукти?
  • Токсични вещества в козметиката
  • Токсични вещества в козметиката
  • Токсични вещества в козметиката

За съжаление малко хора се интересуват от какво е направена козметиката, която използват. Целта на статията е, не да всява страх, а да информира, с кои вещества в състава ѝ трябва да се внимава. В съвременния свят, козметичните продукти са част от ежедневието на всеки един от нас, затова не бива да подценяваме информацията на етикетите. Някои от продуктите за красота съдържат вещества, които биха могли да представляват риск за здравето на потребителите. Те могат да са във формулата на хидратиращи кремове, сапуни, шампоани, червила и т.н. Тук ще изброим част от най-срещаните токсични съставки, които могат да се открият в тях:

Парабени

Какво представляват те?

Напоследък зачестиха реклами, в които чуваме репликата:" Без парабени!" Парабените са вещества, които се добавят в състава на дезодоранти, гелове, паста за зъби и други, за да предотвратят разпространението на бактерии. Те действат, като консерванти, удължавайки годността на продуктите и се прилагат толкова често, понеже излизат евтино на козметичните компании. Парабените се срещат в природата, но повечето приложени в козметиката са синтетично произведени. Те не дразнят кожата, но има хора алергични към тях, при които могат да се наблюдават раздразнения и зачервявания.

Защо могат да бъдат опасни? 

Доказано е, че те наподобяват хормона естроген, който е свързан с повишения риск от рак на гърдата. Открити са парабени в тъканта използвана при биопсии на пациентки развили рак на гърдата. Установило се е, че парабените са попили в кожата им, след използване на дезодоранти против изпотяване, различни кремове или спрейове. Учените не са категорични, че парабените причиняват тумори, но определено ги свързват с тях. Ето защо, през  2006 година, Европейската комисия налага ограничение в използването на парабени. Разрешеното количество в състава на козметичните продукти, произведени в Европейския съюз, не бива да надвишава 0,4%.

Под какви наименования са кодирани парабените върху опаковките?

Тези синтетични консерванти нямат цвят нито мирис. Обикновено се изписват на етикетите със следните наименования: пропилпарабен (propylparaben или E216), метилпарабен (methylparaben или Е218), етилпарабен (ethylparaben или Е214), бутилпарабен (butylparaben), и др.

Риска съществува, затова по-добре потребителите да се ориентират към био-козметиката, която за съжаление е по-скъпа, но съдържа в себе си естествени парабени. Такива има в мащерката, боровинката, касиса, грейпфрута, какаовите зърна, мангото и др.

Синтетични оцветители и аромати

Какво представляват те?

Синтетичните оцветители са цветни пигменти, които са произведени на базата на каменовъглен катран и нефт. Използват се при направата на множество козметични продукти. Синтетичните аромати привличат потребителите, но почти не се говори за вредата, която оказват върху здравето на човека. Те са едни от най-опасните вещества влизащи в състава на почистващи препарати, парфюми и др.

Защо могат да бъдат опасни?

Изкуствените оцветители могат да предизвикат раздразнения и повишена чувствителност на кожата. Тяхното действие обаче не се ограничава само по повърхността ѝ. Те се абсорбират от кожата и намаляват кислорода в клетките на организма, вследствие на което човешкото тяло губи енергия и се изтощава. Доказано е, че почти всички синтетичните оцветители са канцерогенни.

Изкуствените аромати могат да предизвикат алергии, асма и дори спадане на имунната система на организма. Влизайки в състава на перилните препарати, те създават един невидим филм върху дрехите. Така те са в постоянен контакт с кожата и лесно проникват в нея. Абсолютно същото се отнася и за кремове, парфюми, сапуни и др. Синтетичните аромати в тях попадат в кръвта и могат да предизвикат хормонален дисбаланс. Това е така, защото синтетичните мускусни съединения като тоналид и галаксолид се свързват с хормоните естроген и прогестерон и ги стимулират. Тези съединения са токсични и допринасят за рака на гърдата. Много често хората предпочитат определен продукт, заради аромата, но е добре да помислят, дали той е от изкуствен или натурален източник.

Под какви наименования могат да се срещнат синтетичните оцветители върху опаковките?

Най-често изкуствените пигменти в козметиката и храните, са кодирани с FD&C и D&C. След тези абревиатури се изписва цветът и номерът. Така, че е добре да избягвате продукти, имащи в състава си тези вещества.

Фталати

Какво представляват те?

Фталатите са химикали, които се използват в козметиката, за подобряване на структурата на продуктите, както и за фиксиране на аромата и цвета им. Те се влагат в парфюми, лакове за нокти, лосиони, спрейове за коса и др. За съжаление повечето от тях не се изписват в съдържанието на етикетите. Това е така, защото все още има вратички в закона, които позволяват потребителите да не бъдат информирани за тях.

Защо могат да бъдат опасни?

През годините са правени множество проучвания за това, как фталатите влияят на човешкото здраве. Установено е, че те могат да доведат до хормонални проблеми, както и до нарушения на репродуктивната способност при жените и мъжете. Действат върху половите хормони, като ги понижават, в резултат на което нарушават нормалната функция на половите органи. Освен това фталатите се свързват с рака на гърдата и тестисите, както и с алергични реакции, и атаки срещу имунната система на човека. Препоръчително е да се избира козметика с етерични масла, което би гарантирало, че в състава ѝ има натурални аромати.

Под какви наименования могат да се срещнат фталатите върху опаковките?

В състава на някои лакове за нокти, може да видим изписан дибутил фталат (DBP), който е забранен в Европа. В съдържанието на лосиони и парфюми - диетил фталат, а в спрейове за коса може да се срещне диметил фталат.

Триклозан

Какво представлява той?

Това вещество се използва в така наречените "антибактериални продукти". Влиза в състава на сапуни, гелове, лосиони, паста за зъби и др. За първи път триклозана е патентован в Швейцария през 60-те години на XX век, и първо се е използвал, като почистващ препарат на хирурзите преди операция.

Защо може да бъде опасен?

Прочитайки думата "антибактериален" на етикета, потребителите в повечето случаи са заблудени, че продукта е добър и не съдържа нищо опасно. За съжаление истината е друга. Триклозана е мастноразтворимо вещество, което се свързва с мазнините в кръвта и се изхвърля чрез урината. Този процес е бърз, и затова се е считало, че химикала е безвреден. Но при хора с намален метаболизъм, веществото остава за по-дълго време в организма им. Изследвания в САЩ и Канада доказват, че триклозана вреди на околната среда и здравето на човека.

Той влияе на хормоналния баланс в организма и съответно отново се свързва с рака на гърдата и скоростта на разпространението му. Веществото изгражда резистентност към някои микроби и намалява силата на имунната система. Освен това няма доказателства, че например "антибактериалният сапун" е по-ефективен от обикновеният сапун за измиване. Максималната концентрация на триклозана в състава на козметичните продукти, наложена от Европейския съюз, е 0,3%. Изписва се на етикетите - триклозан (triclosan).

Натриев лаурет сулфат и натриев лаурил сулфат

Какво представляват те?

Тези две вещества са едни от най-често използваните в производството на козметика. Те влизат в състава на 90% от всички пенообразуващи, почистващи и измиващи продукти. Сулфатите са навсякъде - от средствата за почистване в домакинството, до продуктите за почистване в промишлеността и др. Козметиката със сулфати чудесно измива мръсотията от косата и кожата. Тези компоненти са евтини и именно затова се използват от козметичните компании.

Защо могат да бъдат опасни?

Продуктите в чиито състав се откриват тези компоненти, освен, че измиват добре, дразнят кожата и могат да предизвикат алергия, зачервявания, сърбеж и др. Използването на такива продукти върху косата, може да предизвика изсушаване на косъма, кожни заболявания на главата, пърхот дори косопад. Силното действие на веществата влияят върху защитата на кожата, като разрушават нормалната функция на мастните ѝ клетки. Сулфатите се натрупват в организма и могат да отслабят имунната му система. Освен това със взаимодействие с други химикали, водят до образуването на нитрати и диоксини, които се свързват с генерирането на ракови клетки. Хора със чувствителна кожа трябва за избягват задължително такава козметика, това се отнася и за децата.

Под какви наименования могат да се срещнат сулфатите върху опаковките?

Натриев (содиум) лаурет сулфат е кодиран зад абривиатурата SLES, а натриев (содиум) лаурил сулфат се изписва SLS. Друго наименование е амониум лаурил сулфат - ALS, а също и амониев лаурет сулфат - ALES.

Формалдехид

Какво представлява той?

Това вещество представлява газ, характерното за него е, че е запалим, безцветен и с остър мирис. Среща се естествено в природата, но в много оскъдни количества. Промишлеността му обаче е над 20 милиона тона годишно. Разтворен във вода се превръща във формалин - химикал използван най-често в моргите. В козметичните продукти формалдехида се използва за предотвратяването на развитието на микроорганизми. Той може да е част от съдържанието на козметиката или да е вторичен продукт, отделящ се от някои консерванти като кватерниум - 15. Освобождава се постепенно, в малка концентрация за по-дълъг период от време. Среща се в сапуни, лепила за мигли и нокти, гелове и кератинови маски за коса, шампоани, лакове за нокти, дори и в бебешки продукти.

Защо може да бъде опасен?

Формалдехидът се прилага в малки количества в състава на козметиката, но дори и тогава, при ежедневна употреба, може да предизвика респираторни проблеми, дразнене на гърлото, очите, носа, кожата, Сериозно е притеснението от алергии, астма и не на последно място рак. Изследвани я в САЩ показват че тези опасения не са без основание. Неслучайно Федералната служба по храните и лекарствата, са определили допустима граница от 0,5 % концентрация на химикала във втвърдителите за нокти. Освен това има пълна забрана на използването му в аерозолните спрейовете на територията на САЩ  и Европейския съюз. В Швеция и Япония, химикалът е напълно забранен.

Под какви наименования може да се срещне формалдехида (formaldehyde) върху опаковките?

Тъй като веществото почти не се използва в чистата си форма, може да се срещне в козметичните продукти, като формалин или като част от състава на различни консерванти, които на по-късен етап освобождават неговото действие. Ето някой от скритите му имена: quaternium-15, formalin, methylene glycol, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, DMDM hydantoin, sodium hydroxymethylglycinate, methenamine, imidazolidinyl urea.

Толуен

Какво представлява той?

Това вещество е получено от каменовъглен петрол и катран. Представлява течност, която е лесно запалима, безцветна и има свойството на мощен разтворител. Използва се в козметиката, като консервант. Удължава времето за съхранение на продуктите. Използва се в лакове за нокти, бои за коса, парфюми и др.

Защо може да е опасен?

Изследванията оказват, че веществото може да предизвика нарушения на дихателните пътища, астма, възпаления на кожата, проблеми на нервната и имунната система. Освен това бременните трябва изключително да внимават, тъй като толуена може да доведе до повишен риск от малоформации на плода. Установено е, че химикалът е силен алерген. В Европейския съюз е наложено ограничение на продукти, в чиито състав влиза толуен.

Под какви наименования може да се срещне толуена върху опаковките?

Веществото се изписва върху опаковките и като фенилметан, метилбензол, бензол, толуол.

Изопропилов алкохол

Какво представлява той?

Той e лесно запалим, безцветен алкохол, който се използва, като антисептик в козметичните продукти. Среща се в бои за коса, сапуни, лосиони след бръснене, лакове за коса, спирт за почистване  и др.

Защо може да бъде опасен?

Изследванията сочат, че изопропиловия алкохол може да се натрупа в черния дроб, парите му могат да предизвикат световъртеж, депресия, мигрена, също така той може да доведе до нарушения в чревната флора, както и рак. 

Наименованията под, които още се среща са пропанол, изопропанол.

От всичко казано до тук можем да направим заключение, че опасните вещества в козметиката са изключително много и по възможност трябва да се избягват. Това е много трудно, но не е невъзможно. Здравето е наша грижа. Първата стъпка към него е, човек да се интересува и да се информира, втората е да не се влияе от рекламите, а внимателно да чете състава на продуктите, които иска да закупи, не на последно място да не стига до крайности, а да избира натурални съставки и природни екстракти пред синтетичните химикали.

 

От: 29.03.2017     Видяно: 3 506 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Йоци