Тюленово

Красиво място на българското черноморие.
  • Тюленово
  • Тюленово
  • Тюленово
  • Тюленово
  • Тюленово
  • Тюленово
  • Тюленово
  • Тюленово

Тюленово е село, което се намира в Североизточна България, близо до град Шабла. Старото име на това населено място е било Калъч кьой, което означава „село на сабята“ или „село на сърпа“. Новото наименование идва от тюлените, които обитавали крайбрежните пещери. Днес те не могат да се видят, защото са изчезнали. Морският бряг достига до 30 метра височина, като всяко място има свое име: Дупката, Мартина, Киприята, Ашьлъка, Канарата, Самотника.

История

Първоначалните население в селото е гагаузко (християни с тюркски произход). Много българи избират това място и се заселват в него през средата на XIX в. Те идват предимно от вътрешната част на страната, най-вече от Смядово и Котел. След Крайовската спогодба, името на селото е сменено през 1942 г. Новото наименование Тюленово идва от тюлените монах, които населявали близките морски пещери. През 1951 година, на 31 май, в селото е открито първото находище на нефт в България. Тази дата е избрана и за събор на Тюленово. През 1954 г. е създадено предприятието за добив на газ и нефт - „Течни горива“. Помпите вадят и сярна минерална вода. Тя е лечебна и може да се използва срещу бъбречни заболявания и невралгии.

Забележителности

Уникалният морски бряг на Тюленово е едно от най-красивите и чудновати места по цялото черноморско крайбрежие. Цветът на скалите е червеникав. Те се издигат на 20-30 метра над морето, а пясък не може да се види. Подводните пещери са много красиви и привличат авантюристите. Любителите на екстремните изживявания практикуват скално катерене и подводно гмуркане. Има много места за посрещане на изгревите от влюбени двойки, рибарите могат да направят улов, който няма да е с вкус на тиня, природните любители имат възможност да се любуват на кристално бистрата вода и чистия въздух, а флората и фауната също заслужават вниманието на любители и професионалисти. За тези, които търсят по-диво и близко до природата място, Тюленово е идеален избор.

В Тюленовата пещера може да се влезе, само ако морето е много тихо. Ако има дори леко вълнение, достъпа става невъзможен. Пред тези, които успеят да влязат, се разкрива уникална гледка. Може да се влезе на около 300 метра навътре в пещерата.

Легенди

Смята се, че подводните пещери край селото са били населявани от тюлени, потомци на двойката тюлени, пуснати от румънската кралица Мария. Тя ги получила като подарък през 30-те години на миналия век. Държала ги в специално заградено пространство близо до брега, но след това решила да ги освободи. В търсене на подходящо място за живот, те открили пещерите и започнали да ги обитават.

Според някои от местните жители все още има тюлени, които живеят в скалите северно и южно от селото. Според други, последния тюлен е бил намерен мъртъв от германска подводна експедиция през 1978 г.

Някои хора смятат, че тюлените са дошли от Кримския полуостров, където първоначално са вирели. През 1840 г. те дошли по черноморския бряг и след това изчезнали заради хората, които оказали влияние на микроклимата.

Днес едва ли има останали тюлени, но местното население продължава да поддържа тази хипотеза, за да приканва туристите. Въпреки това, на мястото могат да се видят делфини, които правят много красиви скачания и движения.

От: 06.10.2014     Видяно: 13 790 пъти     Автор: Мартин Младенов

Подобни публикации: