Свети Валентин

Денят на влюбените
  • Свети Валентин

Във все повече страни по света Свети Валентин носи славата на ден на любовта и се отбелязва всяка година на датата 14 февруари. Това е ден, в който любовните двойки изразяват своята преданост един към друг. Обикновено в деня на влюбените се разменят поздравителни картички и романтични послания, сърчица, шоколадови бонбони, плюшени играчки и естествено червени рози - те са друг начин да се каже "Обичам те", символизират безусловната любов.

На тази дата през 14 век в Англия се заформя традицията с разменянето на любовни послания, известни още като валентинки. Днес за символи на любовта се считат образа на крилатия Купидон (Бога на любовта) и естествено - сърцето. През 19 век вече ръчно написаните послания се заменят с готови картички, които все повече заливат пазарите.

14 февруари традиционно се празнува в англоговорящите страни (Денят на Свети Валентин), но и в някои части от Южна Америка (Празник на любовта и приятелството). В края на 20 век празникът добива известност и на други кътчета по земята (най-вече в третия свят), това се дължи основно на рекламни кампании в производството на сладкарски продукти и цветя.

Първата асоциация на Свети Валентин като романтичен празник води началото си от 14 век в страните Англия и Франция. Там голяма част от хората вярвали, че на тази дата птиците се ухажвали и избирали своя другар (описано е в произведенията на Джефри Чосър от XIV в.).

Древните римляни празнували Деня на любовта на култувия 14-ти февруари. Те отправяли молитви към богинята на майчинството и брака Юнона. Момичетата, търсещи си партньор, пишели писмо и го хвърляли в дълбока кутия. Мъжът, който го извадел, ставал техен съпруг.

Легенди

Няма точни сведения, които да доказват връзката на деня на влюбените със светец на име Валентин.

Една от легендите за произхода на празника на влюбените е от периода, в който император Клавдий II не желаел мъжете да сключват брак по време на война, защото това щяло да повлияе на воинските им качества. Според него необвързаните войници били по-благонадеждни. Точно тогава епископ Валентин възстанал срещу този неуместен според него закон и започнал тайно да провежда сватбени церемонии в Рим. Това била и причината, поради която бил хвърлен зад решетките, след което по заповед на Императора главата му била безмилостно отсечена. Това се случило именно на датата 14 февруари 269 година. През 496 година папа Геласий Първи обявява мъченика за светец и оттогава празника се чества официално на въпросната дата.

Друга версия за появата на Деня на влюбените е, че лечителя Валентин се влюбва в щерката на своя тъмничар. Твърди се, че момичето било сляпо, а свети Валентин го изцелил. Броени часове преди прилагането на смъртната му присъда, поради факта, че е християнин, които тогава били подложени на гонения, той изпратил бележка на дамата, подписал я "От твоя Валентин", придружена с жълт минзухар. Легендата разказва, че мъченика всъщност останал жив и неговото любовно послание се разпространило от уста на уста.

Има твърдения, че деня на свети Валентин произлиза от древноримския празник на любовта, който обаче се празнува на 15, а не на 14 февруари. 

Връзка с църквата

В римския списък на светците от 1584 година има поне трима мъченици, наречени Валентин, първия бил епископ на град Интерамн (днешен град Терни), другия – свещеник в Рим, а следващия – епископ и игумен от Реция. 

Поради факта, че името на деня на влюбените идва от това на християнски мъченик Валентин (живял през III век), изначално той е изцяло римокатолически църковен празник и едва през Средновековието деня започва да се оприличава с романтиката и любовта.

На 14 февруари, най-напред деня на Свети Валентин е обявен да се чества от папа Геласий I (около 494 г.).
 
През XIX век, папа Григорий 16-ти дарява мощите на Свети Валентин на дъблинската църква "Whitefriar Street Carmelite" (Ирландия), поради което тя станала доста посещавана в Деня на влюбените.

През 1969 година, с цел намаляването на броя на празниците с чисто легендарен характер, църквата премахва празника на Свети Валентин от своя официален календар.

Любопитно

В България на 14 февруари (по григорианския календар) традиционно се празнува Трифон Зарезан (Деня на лозаря). Чества се от лозари, градинари, соколари и кръчмари, денят се приема още и като празник на виното. Българската Православна Църква чества своя Светец Валентин на 6 юли.

В Бразилия също имат Ден на влюбените, той се чества на 12 юни, ден преди деня на светеца Антоний от Падуа (Свети Антоний Лисабонски), който е считан за покровител на брака. Подобно на празника Свети Валентин и южнящите си разменят любовни картички и подаръци, мъжете подаряват на своите нежни половинки цветя и шоколад.

В Япония пък, деня на влюбените  се празнува в две различни дати –  на 14 февруари (тогава дамите подаряват подарък на господата) и на 14 март (мъжа връща получения подарък на жената). Шоколадът е сред основните подаръци в источната страна.

За създател на първата валентинка се счита Чарлз, херцог Орлеански (1415 г.). Борейки се със самотата в затвора Тауър, той пишел любовни послания до своята любима жена. 

Първите по-глобално произведени валентинки в Щатите са изработени и продадени от Естер Хауланд, през 40-те години на XIX век.

През 1797 година британско издателство излиза на пазара с „Помощник на младия мъж за писане на валентинки". Той бил полезен за младите влюбени, които черпели любовни стихове наготово от него. След развитието на печатарските услуги и намаляване цените на пощенските разходи, през следващия век започва по-практичното изпращане на валентинки по пощата.

Втората половина на XX век се въвежда практика, освен с размяна на картички, вече и с раздаване на подаръци, обикновено от мъжа към жената. Започват да се разменят шоколади в червена блестяща опаковка във формата на сърце, червени рози и т.н. През 80-те години индустрията в сферата на диамантите започва да налага под формата на реклама подаряването на бижута за празника. 

Според Асоциацията за поздравителни картички се изпращат около милиард тематични послания всяка година, само коледните картички успяват да ги бият по тираж. Пак според АПК, жените купуват близо 85% от всички валентинки.

Още от началото на 21 век, както и днес, интернет е в основата на разпространението на валентинки под формата на електронни поздравителни картички. Милиони хора се поздравяват чрез електронната поща, социалните мрежи и мобилните приложения.

От: 13.02.2019     Видяно: 2 793 пъти     Автор: Петя Пеловска

Сподели:

Подобни публикации: