Меден язовец

Най-безстрашното животно на света.
  • Меден язовец
  • Меден язовец
  • Меден язовец
  • Меден язовец

Меденият язовец (Рател) обитава почти цяла Африка, но се среща и в южна Азия (Иран, Белуджистан, Пакистан, Ирак и Индия). Този язовец е единствения представител на подсемейство Millevorinae и рода Millivora. Записан е в книгата с рекордите на Гинес, като най-смелото животно в света. Медоядът е толкова безстрашен и упорит, че много често напада значително по-големи противници, без да се притеснява от факта, че няма как да избяга след това.

Физически характеристики

Тялото на медения язовец е издължено и широко в горната част на гърба. Около врата му, кожата е дебела до 6 милиметра, което му помага при битките със съперниците. Главата му е малка и плоска. Муцуната на този язовец е сравнително къса, очите също са малки, а ушите приличат по-скоро на цепнатини. Вероятно еволюцията ги е създала такива, за да го предпази от наранявания, когато се бие с лъвове и леопарди.

Лицето, бузите и цялата долна част на язовеца в повечето случаи са черни, но понякога може да бъдат и тъмнокафяви. Гърба, врата и скалпа са бели или светлосиви. Заради тези цветове, не е трудно животното да се забележи през деня. Има и изцяло черни медени язовци, но те се срещат рядко. Такива са представителите на вида от Конго, които обитават гората Игури. Меденият язовец е дълъг около 66-75 сантиметра и тежи между 13 и 19 килограма. Опашката му е с дължина до 30 сантиметра и е покрита с дълги косми в горната си част. Краката на това животно са много здрави. Те са къси и всеки от тях има по 5 пръста. Ноктите са изключително дълги на предните крайници и по-къси на задните. Черепът му медояда прилича на този на европейския язовец, но повече наподобява на мраморния пор. Той е здрав и в него няма независима структура на костите. Зъбите на животното много често не се развиват правилно. Някои от тях са малки, други липсват. Кучешките зъби са много къси, а езикът е остър и оборудван с папили, чрез които се подобрява обработката на по-трудните храни.

Възрастните медени язовци са високи около 23-25 сантиметра, като женските са по-малки. Мъжките достигат тегло до 16 килограма, а женските представители едва до 9 килограма. При медояда се наблюдава анална торбичка, което не се среща никъде другаде в семейство порови. От нея излиза силна миризма, която животното използва за успокояване на пчелите, докато нахлува в кошерите им.

Козината на язовеца е дълга до 50 милиметра в долната си част през зимата. Тя е съставена от груби и редки косми, без наличие на пухкав мъх под тях. По корема и слабините козината е по-слабо изразена. През лятото тя е доста по-къса – до 15 милиметра, а корема остава почти гол. В горната част на тялото има голяма бяла ивица, която започва от върха на главата и стига до основата на опашката.

Поведение

В повечето случаи медоядът предпочита да живее самотно. Той ловува и се храни сам, но през размножителния сезон (месец май) често може да се види ловуване по двойки. Бременността трае около 6 месеца, като в повечето случаи се раждат две малки, които са слепи. Те скимтят и по този начин комуникират с родителите си. Не се знае каква е продължителността на живота на това животно, когато е на свобода, но в плен живее около 24 години.

Меденият язовец обитава свои собствени дупки. Той е много добър копач и може да издълбае тунел в твърда почва за около 10 минути. Дупките са с вход и камера, която е с размер до 3 метра. Гнездото на язовеца не се прави в тази камера. Понякога той може да се нанесе и в изоставена чужда дупка на брадавичеста свиня или тръбозъб. Термитните могили също могат да се превърнат в бъдещ дом на животното.

Медоядите са много интелигентни същества. Те са едни от малкото животински видове, които използват допълнителни инструменти, за да постигнат целите си. В документален филм се вижда как животното премества дървени трупи и се качва върху тях, за да успее да достигне до малко земеродно рибарче. В друго видео, заснето от собственик на такъв язовец, се вижда как той постоянно се измъква от загражденията, в които живее. Първоначално оградата е от мрежа, а вратата е заключена с две резета. Двата медояда (мъжки и женски) действат в комбина, за да се измъкнат. Ясно се вижда, как единият се катери по вратата и отключва резето. Качва се до второто резе и го отваря, въпреки, че то е подсигурено допълнително с тел. Долният язовец държи вратата, докато другия слезе. В друго видео се вижда как един язовец непрекъснато намира начини да се измъкне, без значение че собственика построява бетонна стена. Първоначално животното се катери по дървените клони, намиращи се в заграждението. Собственикът ги реже, но язовеца пак намира начин. Той изравя всички камъни и ги подрежда в ъгъла на стената. Катери се по тях и пак излиза. Собственикът изхвърля всички камъни, но тогава язовеца прави топки от кал и успява да се покатери по тях. Невероятно е как това животно борави с различни инструменти. В друго видео неговият стопанин нарочно оставя гребло, което животинката използва изключително умело, като го хваща с лапите си, прехвърля го на гърба си и майсторски успява да го постави на стената, след което се катери по него.

Освен, че са много умни, медоядите са и изключително безстрашни. Те са склонни да нападнат в пъти по-големи от тях животни, без да се притесняват от факта, че може да не успеят да се измъкнат. По време на битката, язовците са неуморни. Способни са да разкъсат много по-силни от тях видове. Повечето хищници не се наемат да ловуват медояди, което дори е довело до една много странна теория, че козината на малките гепардчета е еволюирала до такава степен, да имитира неговата украска, за да ги предпази от свирепите хищници.

Меденият язовец има много дрезгав глас. Малките издават пискливи звуци и скимтят, за да привлекат вниманието на майките си. Когато се чифтосват, животните издават силни звуци, приличащи на грухтене. Когато медоядите са гонени от кучета, крещят като малки мечета.

Хранене

Любимото ястие на меденият язовец са змиите. В по-дивите райони, те ловуват през деня, но в населените места стават нощни ловци. Докато търси плячката си, животното тича в лек тръст, със същата скорост като човек. Въпреки, че се наричат медени, тези животни всъщност са предимно месоядни. Хранят се с всякакво месо, понякога дори и с мърша. Често тяхна плячка стават различни дребни гризачи, птици, скорпиони, гущери, насекоми, змии, жаби и костенурки. Обичат да се хранят и с яйца, а когато се налага хапват плодове и зеленчуци.

Медните язовци често изравят от дупките гризачи, жаби, земни катерици и джербили. Без никакъв проблем се справят с костенурките, благодарение на силните си челюсти. Нападат отровни змии, дори и кобри. Медоядите са способни да се катерят по дърветата, докато преследват плячката си. Има документирано видео, в което такъв язовец се справя с изключително отровна кобра (способна да убие 100 килограмов човек с отровата си), която успява да го ухапе. Той я убива, но ляга и изглежда мъртъв. След няколко минути обаче, се свестява и започва да яде змията. Медените язовци ядат цялата си плячка, без да оставят нищо. Поглъщат дори кожата, перата, костите и космите. Докато се хранят, придържат храната си с лапи. Когато търсят растителна храна, те разкъсват кората от дърветата и повдигат камъни.

Заключение:

Меденият язовец е едно от най-невероятните създания, обитаващи земята. На пръв поглед той изглежда като малко пухкаво животинче, което може да бъде домашен любимец, но всъщност е едно от най-бруталните животни на света. Въпреки сравнително малкия си размер, той е толкова безстрашен, че не му пука от абсолютно нищо. Знае се за случай, в който медояд напада джип, защото навлиза в територията му. Хищниците не се занимават с този язовец, защото знаят че е пълен психопат, способен да подгони диви говеда, глигани, големи влечуги, хора, пуми, газели, лъвове и дори крокодили. Има описан случай, в който това малко животно убива царя на животните. Въпреки, че е много по-голям и силен от него, то знае слабото му място – тестисите. Напада го именно там и ги разкъсва. Медоядът е истински пример за хладнокръвен и безстрашен убиец. Той е толкова впечатляващ, че дори в армията на ЮАР има танк, кръстен на него – Рател 20.

От: 05.12.2014     Видяно: 11 736 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Джорджи

14.01.2018 - 20:26
Mednite qzovci sa mn qki.Obmislqm da si vzema edin

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации:

   Саке