Мадарски конник

Символът на България.
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник

Мадарският конник представлява изсечен в скала средновековен барелеф, който се намира около село Мадара на 20 километра от Шумен. Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО. Изсечен е на 23 метра височина в отвесна скала. Размерите му са 3.1 метра (ширина) и 2.6 метра (височина). Върху него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. Има и надписи на гръцки език. Конникът е направен в реален размер. Облечен е с дреха, дълга до коленете. С едната си ръка (лявата) държи юздите на коня, а с другата пробожда лъв с копие. Седлото на конникът е с високо облегало, десния му крак се намира в стреме, а на гърба му има препасан калъф за лък. Зад конника тича куче, а на копието, което е забил в лъва, има малко знаме.

Кой е изобразен на релефа?

Има различни теории за самоличността на конника. Много хора смятат, че това е хан Тервел, който е изобразен като победител. Някои от детайлите на релефа са сходни с древните ирански художествени традиции. Те подкрепят теорията за прабългарския му произход. Надписите са на гръцки и дават сведения за събития, свързани с хановете Тервел, Омуртаг и Кормисош през VIII и IX век. Един надпис е свързан със 705г. Тогава византийският император Юстиниан е свален от престола по насилствен начин. Заточен е, но бяга и търси помощ от Тервел. Той му помага да възвърне престола си. Императорът му се отблагодарява със скъпи дарове и много почести. Дава му титлата кесар и земи на юг от Стара планина. Византия започва да плаща ежегоден данък на България.

Други свързват релефа с хан Омуртаг, който създава култов комплекс на терасата под скалите. В него са включени езически храмове, езическо светилище, жилищни, дворцови сгради и други постройки. Има пещера в подножието на скалите, която се нарича „Пещерата на нимфите”. В нея траките са почитали божествата си. В резервата са намерени оброчни плочки и култови фигури на Зевс, Трите нимфи, Дионис, Херакъл, Кибела и Херос (тракийски герой).

Има и една легенда, според която на релефа е изобразен латински цар. Той ловувал на платото, но загинал, защото паднал от скалите. Близките му решили да го увековечат, като го изсекат в скалата.

От гледна точка на петрологията съществува друга теория. Камъкът свидетелства за времето, а той показва много по-стара история – хилядолетна. Мястото е било почитано още от предшествениците на траките. Дори и най-твърдите скали се износват с времето. Изветрянето кара ръбовете да се заоблят, а повърхността да ерозира. Простата логика показва, че всичко, което е правено по едно и също време, има едно и също изветряне. Това, което е правено по-късно, има по-остри ръбове. Според петрологията, лъва в релефа е направен по-рано от кучето, а коня е преправян във времето. Явно става въпрос за съвсем друга фигура, която е променена впоследствие. Става ясно, че единствено коня и лъва са били включени в най-старата обща картина. Възможно е лъва да е бил с крила, които след това са премахнати. Изглежда много вероятно композицията да е променена по времето на Тервел и да е превърната в ловна сцена. След това са добавени надписите и ловното куче, което е типично за такъв сюжет. Освен това, конника не язди коня, а навярно слиза от седлото му. Той е обърнат към него и тялото му е много ниско, за да се каже, че го е възседнал. Какво представлява цялата картина, ако обобщим горните теории? Конят ходи, а не тича, конникът слиза от него, защото навярно е достигнал крайната си цел. Пред тях стои крилат лъв, който вероятно пази мястото. Той дава достъп на човека, защото лежи спокоен.

История

Гръцките надписи дават важни исторически сведения. Според професор Веселин Бешевлиев, те са свързани с Аспарух. Други ги свързват с хановете Тервел, Омуртаг, Крум и император Юстиниан II.

В езическото светилище е намерен надпис на Омуртаг, в който се споменава прабългарския бог Тангра. Той е бил почитан от всички тюркски племена през ранното средновековие, като е бил известен сред тях под името Тенгри.

Хората са били привлечени от това място, заради красивата природа, водата и величествените скали. Човекът се е заселил там още през новокаменната епоха (неолита) и не го е напуснал повече. Създал е много крепости, имения, дворци, храмове и манастирски комплекси през вековете. Намерени са следи, свързани с духовната и материална култура на различни етнически общности, между които първобитни хора, римляни, траки, славяни, византийци, българи, турци и т.н.

За името „Мадара” има различни хипотези. Някои са на мнение, че то е старогръцко и идва от „мадарос“ (плешив, гол, безлесен). Други смятат за по-достоверен старобългарския му произход, според който името означава свещено място или свещена скала.

Античната история на Мадара за първи път излиза на бял свят, след направени разкопки на две надгробни могили през 30-те години на миналия век. От погребалния инвентар става ясно, че е имало търговски взаимоотношения между траките и гърците.

Пещерите са използвани като жилища от траките. Те ги разширявали, за да се чувстват по-комфортно и да им е по-просторно.

В Мадара е имало силно римско присъствие. Вила рустика (римска вила) е съществувала между II и IV век. Представлявала е огромен комплекс от сгради и е била притежание на богат робовладелец. Тези вили са били характерни за земеделските райони в европейската част на Римската империя.

През IV век в Мадарското плато е имало крепост, която остава там до турското нашествие.

През XIV век на мястото е бил изграден скален манастир. Над 150 пещери са използвани като параклиси, гробници, църкви и монашески килии. Една голяма пещера е била превърната в църква. Тя съществува и днес като действащ скален параклис. Нарича се „Св. Пнтелеймон“.

В края на XIV вeк България пада под турска власт. Тогава Мадара престава да е култув, административен и културен център. Древните паметници и дворци са унищожени. Запазва се само Мадарският конник.

Комплексът

Мадарският конник е релеф, който е част от цял археологически комплекс. В него има обекти с културно, военно и религиозно значение. До Мадарското плато, което е на височина 431 метра, се стига по стръмни стъпала. В близост са и първите български столици Преслав и Плиска.

Под конника има пещера със светилище. Когато бъде погледната отдолу, тя изглежда като храм с купол. От нея извира малка река, която се предполага, че е символизирала „Реката на живота“ преди време.

Над светилището е имало малка, но много силна крепост. От дебелите и зидове личи, че е устояла на много атаки. През X век източната и част е била превзета от маджарите (днешните унгарци). Цар Симеон се скрива в Мадарската крепост и успява да ги отблъсне чак до езерото Балатон. Така се определя местоположението на днешна Унгария.

Международно значение

Релефът е единствен по рода си в Европа от ранното средновековие. Част е от историко-археологическия резерват Мадара и присъства в Стоте национални туристически обекта на България. Включен е в ЮНЕСКО през 1979г. Обявен е за глобален символ на България, след анкета, проведена на 29.06.2008г.

От: 16.08.2014     Видяно: 113 852 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

TimothyPress

21.09.2019 - 01:06
ggggg

Напиши отговор на този коментар

DorokhovOxymN

20.09.2019 - 18:50
By giving report writing services, we strive to give students a unique prospect to purchase essay and therefore enhance their grades and re-enter the movement of relaxed life. We recognize that nearly them all need aid today and then. Although some matters are insanely complex, the others are difficult to understand because instructors who teach them lack experience. Many tutors assign plenty of preparation tasks, convinced that that factor alone is evidence of their professionalism. They don't take into account their students'personal lives. We realize that you value your time more than other things on the planet, therefore we ensure it is possible for you to purchase your paper from some of the finest experts. Because of the efforts of our qualified authors, you will discover your self in the position when you're in a position to take back control of your time. The severe opposition in this field just makes people stronger. With every new day, we hire a subject material specialist, install the newest grammar and plagiarism recognition tools, enhance the efficiency of our site, come up with generous discounts, and do other activities to create our support the best. What makes people industry leaders? https://beclever.site

Напиши отговор на този коментар

DanielOntok

20.09.2019 - 02:37
Awesome! This really is one of the most helpful things on the matter I have ever come across. Thank you for your effort. https://bestcustomtermpaper.blogspot.com/ https://howtodoareflectiveessay12.blogspot.com/ https://articlewritingexamples.blogspot.com https://essaywritingsupport596.blogspot.com https://planpapertowriteon1.blogspot.com/ https://excellentessaywriting489.blogspot.com https://howtowritecriticalessay985.blogspot.com https://researchproposalhelp1.blogspot.com/ https://thesispaperwriting706.blogspot.com https://essaysonthehelp73.blogspot.com https://tipsforessaywritinginenglish29.blogspot.com https://essaywritersnet153.blogspot.com https://whatistextualanalysis.blogspot.com/ http://research---proposal.blogspot.com/ https://interestingfinancetopics1.blogspot.com/ http://exampleofpersonalstatements.blogspot.com/ https://observationalwriting.blogspot.com https://quotationinessaywriting608.blogspot.com https://howtowriteendnote.blogspot.com/ https://samplechicagostyleessay1.blogspot.com/

Напиши отговор на този коментар

Kevinzep

19.09.2019 - 22:37
Наш сайт одежды для детей удобен в использовании и поиске нужных позиций. То есть у него доступная навигация, фильтры и возможность подбора нужного размера, а самая главная черта Нашего сайта, что цены ниже чем у конкурентов.

Напиши отговор на този коментар

Donaldboony

19.09.2019 - 07:38
unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格 http://blog.unethost.com/

Напиши отговор на този коментар

JamesBub

18.09.2019 - 14:06
Ноутбук Lenovo за пол цены, Срок действия предложения истекает... Новинка от Lenovo. Ноутбук в металлическом тонком корпусе, откидывающемся экране на 180 градусов и не плохими характеристиками. Монитор разрешение 1920 ? 1080 Широкоэкранный 16: 9 Емкость жесткого диска 256 ГБ SSD Интерфейс M.2 Размер ноутбука 323.18x222.5x16.9mm Видеокарта MX150 Модель Wei 6 Операционная система Windows 10 Home Edition Тип памяти DDR4 2400 Объем памяти 8GB Модель процессора i5-8250U Частота 1,6 ГГц, частота ядра до 3,4 ГГц Порт дисплея Интерфейс HDMI Интерфейс TYPE-C, Аудио порт, USB2.0, USB3.0 Смотреть на сайте

Напиши отговор на този коментар

hydraedifs

18.09.2019 - 01:48
президент медведев пидор козел гей трансвестит ебать в очко кончать в анал от hydraruz4afxpnew.onion ramp narkota <>УМ Москва] TOP 1 COCAINE! гидра ramp hydra (crazy orange петух) медведев петух козел гей трансвестит швуль hydra4jpwhfx4mst.onion hydraruz4afxpnew.onion ramp narkota Stuffman заказал убийство бориса немцова поссал на труп немцова пидоры петухи hydraruz4afxpnew.onion ramp narkota MEFOPT медведев петух пидор петух петушатиный петушара петух hydraruz4afxpnew.onion ramp narkota <>УМ Москва] TOP 1 COCAINE! готовлю терракт в горках сдохните выбил зубы светлане медведевой и вырвал волосы crazy orange hydraruz4afxpnew.onion ramp narkota СЕКРЕТЫ СЧАСТЬЯ (ИЩЕМ СКЛАД В МОСКВЕ) hydra2web.com ramp hydra соси зюганов кидалы верните деньги петухи козлы пидоры обоссыши ебанные купить спайс амфетамин http://hydraruzxpnew4af.onion/market/977 Prazdn1k <>ЛАДМЕНЫ В МСК ОТ 1000р/КЛАД]

Напиши отговор на този коментар

YumiBAt

18.09.2019 - 01:04
transitional words for an essay http://conflicting-perspectives.studymooseau.dzhumakhanova.site how to write an narrative essay

Напиши отговор на този коментар

avtoSix

17.09.2019 - 07:43
Ремонт тягачей, тралов, прицепов, полуприцепов, спецтехники, автобусов с НДC. Предлагаем вам воспользоваться услугами автосервиса по комплексной диагностике, техническому обслуживанию и ремонту современной грузовой техники МAN, Scania, Mercedes, DAF, КАМАЗ, Урал и прочих. Сервис осуществляет ремонт и обслуживание полуприцепов Shmitz, Koegel, Kassbohrer и других, а также спецтехники отечественного и импортного производства.Мы используем в работе качественные импортные запасные части и инструмент. Для комплексной проверки вашей техники наши квалифицированные специалисты качественно и в кратчайшие сроки произведут весь необходимый спектр работ.Собственная стоянка и гостиница-хостел http://avtodot.ru - avtodot.ru Найти нас очень просто - мы находимся в 5км от федеральной трассы М7 «Волга», а именно на объездной трассе Е22 - поворот на аэропорт Стригино http://avtodot.ru - ремонт автомобиля маз

Напиши отговор на този коментар

CarolJuime

15.09.2019 - 19:12
Looking for hook up with a stranger! Ready for any experiments! - https://cutt.us/asholee I am looking for a guy for sex ------------------------------- I really want to fuck myself in the ass on the camera!!!! I'm waiting for you!! and my ass wants to fuck! ------------------------------- | My cunt is always wet mmm .... | ------------------------------- Register and write me my nickname Xenia21 Link to my free webcam https://cutt.us/home2019 ------------------------------- Fuck on camera for free! https://cutt.us/asholee -------------------------------

Напиши отговор на този коментар

Alicemub

14.09.2019 - 02:54
Aliexpress - take your star...

Напиши отговор на този коментар

kiraduhovnay

13.09.2019 - 20:17
Ходить под парусом... Управление маломерным судном. Как очистить днище катера. Купить химию для мойки катеров и яхт, лодок.

Напиши отговор на този коментар

Williamfapse

13.09.2019 - 01:15
Best Products Available Online in The UK | Letseshopping.com Try Online Shopping in UK

Напиши отговор на този коментар

bixtimpiosi

12.09.2019 - 12:51
сериалы онлайнсериалы онлайн смотреть бесплатносмотреть сериалысмотреть сериалы онлайнсериалы онлайн бесплатно serrrlfi931 бесплатные сериалыбесплатные сериалы онлайнсмотреть бесплатные сериалысмотреть бесплатные сериалы онлайнсериалы онлайн 2019

Напиши отговор на този коментар

XRumerTest

12.09.2019 - 12:39
When you are looking shortly before something enthralling, check this in fault https://www.madarservices.com/2019/08/11/entertaining-approaches-to-transform-your-2/

Напиши отговор на този коментар

Alexeyliz

11.09.2019 - 18:34
Предлагаем микрокредитование для всех россиян на лучших условиях в интернете ! Нужны деньги,а до зарплаты еще две недели? Обращайтесь в наш кредит-сервис в любое время. Мы поможем ! Микрокредиты до 100 000 руб. и сроком до полугода. Примем решение о выдаче займа в течении часа ! Переходите на наш сайт и выбирайте нужные вам условия ! http://creditonlinepro.ru

Напиши отговор на този коментар

Georgeshaph

11.09.2019 - 14:34
Купить Перезвоните мнеОставьте свой номер телефона равным образом представитель компании свяжется с вами. • Встроенный датчик температуры в пульт дистанционного управления; Сплит-системы Главная/Климатическая техника/Кондиционирование/Кондиционеры/Сплит-системы Среднетемпературная сплит-система предназначена для поддержания необходимого температурного режима в холодильных камерах. "Фабрикант" предлагает оптимальное соотношение цены в свой черед качества. Для того, чтобы воспользоваться нашим предложением, Вам перестань за глаза станет заказать кондиционер в нашем интернет-магазине и предъявить нашим представителям чек или гарантийный талон насквозь предыдущей покупки Для воды Для газа Для подключения бытовых приборов Шкафы коллекторные Радиаторы повсечастно следующем этапе стоит измерить длину трассы нашего кондиционера, проложить медные трубы как и межблочный кабель. Как-нибудь, насколько трасса наложена, прокладывается дренаж кондиционера (труба из металлопласта). Скидка действует перманентно постоянной основе равным образом Вы можете ее применить вместе с любой другой действующей акцией перманентно выбор! Квалифицированный монтаж. Профессиональное служба, гарантийное вдобавок послегарантийное. Гофрированный шланг дренажной системы монтируется параллельно с фреоновыми трубопроводами. Монтаж внутреннего блока сплит-системы повсечастно стену выбранного помещения. Купить Перезвоните мнеОставьте свой номер телефона также представитель компании свяжется с вами. Купить Перезвоните мнеОставьте свой номер телефона и представитель компании свяжется с вами. купить инверторный кондиционер в севастополе

Напиши отговор на този коментар

CecilAgets

10.09.2019 - 14:21
Wall Sticker USA. We make wall stickers for your home z https://wallsticker.us/Мультфильмы, портреты, супергерои, ArtDecor, детская комната, путешествия, цитаты, спорт, бренды и логотипы, компьютерные игры, аниме

Напиши отговор на този коментар

DebbiJus

10.09.2019 - 12:41
Your magic store: http://ogo.gl/qMEmKQ

Напиши отговор на този коментар

MichaelHES

10.09.2019 - 03:20
BDEnza (Энзалутамид) – Аналог КСТАНДИ (XTANDI) – медикамент, разработанный для мужчин с недугом как метастатический рак предстательной железы в запущенной форме. Как правило, данная болезнь разрастается быстро. Основной действующий фермент медикамента BDEnza - энзалутамид – элемент, являющийся мощным блокатором андрогенных рецепторов. Он влияет на злокачественные структуры, уменьшая их развитие. По данным практических исследований профессионалами, на BDEnza (Энзалутамид) – Аналог КСТАНДИ (XTANDI) отзывы были выявлены таковы, что медикамент действительно показывает высокую эффективность. На BDEnza (Энзалутамид) – Аналог КСТАНДИ (XTANDI) цена на данном портале является максимально приемлемой, что делает лечение доступным любому человеку. Метод использования Медикамент производится в виде желатиновых капсул. Прием осуществляется внутренний каждый день, возможно самостоятельно без еды. Капсулу положено употреблять в первозданной форме, не искажая. Следует проводить процедуру в одно и то же время каждый день для поддержания необходимой концентрации действующих веществ в крови. Классическое дневное количество - 160 г, то есть 4 капсулы. Длительность курса оздоровления и ее схему подбирает профессиональный доктор после получения анализов пациента и постановления диагноза. Самостоятельная корректировка назначенной схемы лечения запрещена. Противопоказания - пациенты, младше 18 лет; - индивидуальная непереносимость составляющих медикамента; - нарушенная деятельность печени. Побочные симптомы В процессе лечения могут проявиться такие нежелательные реакции, как: - бессилие; - апатия; - повышенное чувство опасности; - головные боли; - пробелы в памяти; - уменьшение концентрации внимания; - повышенная температура; - повышение давления; - шелушение поверхности тела. В случае проявления побочных симптомов нужно в срочном порядке нужно связаться с доктором. В целом, вся терапия проходит под внимательным присмотром врача. Как купить BDEnza (Энзалутамид) – Аналог КСТАНДИ (XTANDI) купить возможно на данном портале, для этого позвоните по указанному номеру либо оставьте сообщение на сайте и первый освободившийся оператор свяжется с вами. На BDEnza (Энзалутамид) – Аналог КСТАНДИ (XTANDI) цена может варьироваться от количества приобретаемого медикамента. Уточните нужную вам дозировку и узнайте актуальную для вас стоимость. Преимущества нашей компании. 1. Мы сотрудничаем напрямую с производителями, поэтому гарантируем оригинальность и эффективность препаратов. Имеются все сертификаты. 2. Мы с пониманием относимся к нашим клиентам, знаем, как дорого обходится лечение, поэтому наши цены являются максимально доступными для любого человека. 3. Наши сотрудники работают максимально быстро. Телефонная поддержка 24/7. Вы можете оформить заявку на сайте и с вами свяжется первый освободившийся сотрудник в кратчайшее время. 4. Посылка отправляется в течении 1-2 дней (в зависимости от места производителя), для экстренных случаев имеется экспресс-доставка. Каждая посылка имеет трек-номер, по которому вы можете отследить ваш заказ. Обязательно учитываются все необходимые условия транспортировки. 5. У нас лояльная позиция. Каждый случай с клиентом мы рассматриваем индивидуально кстанди энзалутамид длительность приема

Напиши отговор на този коментар

gadanienn

07.09.2019 - 19:19
Магия в Нижнем Новгороде - http://nadya-gadanie.ru http://nadya-gadanie.ru - маг в Нижнем Новгороде

Напиши отговор на този коментар

Julierhymn

05.09.2019 - 12:35
Looking for sex ------------------------------- I really want to fuck myself in the ass on the camera!!!! I'm waiting for you!! and my ass wants to fuck! ------------------------------- | My cunt is always wet mmm .... | ------------------------------- Register and write me my nickname Xenia21 Link to my free webcam http://miss-bdsm.mcdir.ru ------------------------------- Fuck me in the ass and pussy on camera for free !!! http://lidia.miss-bdsm.mcdir.ru -------------------------------

Напиши отговор на този коментар

Rebeccamub

05.09.2019 - 03:24
Aliexpress - take your star...

Напиши отговор на този коментар

TiffanyVoids

03.09.2019 - 13:22
Looking for a boyfriend ------------------------------- I really want to fuck myself in the ass on the camera!!!! I'm waiting for you!! and my ass wants to fuck! ------------------------------- | My cunt is always wet mmm .... | ------------------------------- Register and write me my nickname Xenia21 Link to my free webcam https://cutt.us/home2019 ------------------------------- Fuck me in the ass and pussy on camera for free !!! http://gg.gg/myy-ass -------------------------------

Напиши отговор на този коментар

и.п.т

06.12.2017 - 12:01
Надписите са на старогръцки език.Ерозията от повърхнината на буквите и барелефа е различно датирана.На буквите е 6ти 7 век. На барелефа е6500-4000 години.Не ми е известно защо учените глави у нас упорито скриват най различни факти от древнобългарската истирия.Кому слогуват???

Напиши отговор на този коментар

alex

24.04.2017 - 08:44
vobshte ne otivaite tam ne stava za nishto nikakvi hubawi gledki edno guinoo

Напиши отговор на този коментар

Гуйно

17.05.2017 - 14:13
Алекс, отиваш там за да видиш историята си. Тя не е само гледки. А ти ако търсиш такива ще си намериш няма да се правиш на "гуйно" в интернет.

сашо

29.03.2018 - 15:20
Също така, точно над конникът има крепост от която можеш да видиш доста добра гледка. Обаче ако приел там само за гледки, си доста объркам човек.

Ivan Popov

14.10.2016 - 19:51
Според мен е обобщен нобраз на българския владетел, който побеждава противниците си. Първо се смяташе, че е Крум( на старите монети о0т царско време 1940 и 1943 г.), аз учех, че е ПОмуртаг. По-късно намериха надопис Кормесий, но не е той, защото по време на управлението му няма значимо събитие. Дори не е сигурно, че наследникът на Тервел се е казвал така. Другият спряган е Тервел, но по-късно мсе доказа, че при идването на Аспарух конникът си го е имал. Такъв има на афганистанска територия, близо до границата с Иран- стари български земи. Затова се зароди идеята, че е Авитохол- легендарният основател на рода Дуло. Няма как да е той- не е реална личност, а период. Останйа да е някой друг, но Мадарския конник е датиран от преди почти пет хиляди години/ Змията до него символизира изкусителката на Ева от райската градина, а кучето( ако не е вълк)- първия приятел на човека от най-стари времена. Конникът изглежда тъпче лъв, но тогава лъвът не е бил български символ. Затова си мисля, че е обобщен образ на бъклгарския владетел и показва неговата сила и величие., Още по темата:. http://barin.blog.bg/…/12/13/parkovete-v-bylgariia.1414706

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: