Мадарски конник

Символът на България.
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник

Мадарският конник представлява изсечен в скала средновековен барелеф, който се намира около село Мадара на 20 километра от Шумен. Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО. Изсечен е на 23 метра височина в отвесна скала. Размерите му са 3.1 метра (ширина) и 2.6 метра (височина). Върху него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. Има и надписи на гръцки език. Конникът е направен в реален размер. Облечен е с дреха, дълга до коленете. С едната си ръка (лявата) държи юздите на коня, а с другата пробожда лъв с копие. Седлото на конникът е с високо облегало, десния му крак се намира в стреме, а на гърба му има препасан калъф за лък. Зад конника тича куче, а на копието, което е забил в лъва, има малко знаме.

Кой е изобразен на релефа?

Има различни теории за самоличността на конника. Много хора смятат, че това е хан Тервел, който е изобразен като победител. Някои от детайлите на релефа са сходни с древните ирански художествени традиции. Те подкрепят теорията за прабългарския му произход. Надписите са на гръцки и дават сведения за събития, свързани с хановете Тервел, Омуртаг и Кормисош през VIII и IX век. Един надпис е свързан със 705г. Тогава византийският император Юстиниан е свален от престола по насилствен начин. Заточен е, но бяга и търси помощ от Тервел. Той му помага да възвърне престола си. Императорът му се отблагодарява със скъпи дарове и много почести. Дава му титлата кесар и земи на юг от Стара планина. Византия започва да плаща ежегоден данък на България.

Други свързват релефа с хан Омуртаг, който създава култов комплекс на терасата под скалите. В него са включени езически храмове, езическо светилище, жилищни, дворцови сгради и други постройки. Има пещера в подножието на скалите, която се нарича „Пещерата на нимфите”. В нея траките са почитали божествата си. В резервата са намерени оброчни плочки и култови фигури на Зевс, Трите нимфи, Дионис, Херакъл, Кибела и Херос (тракийски герой).

Има и една легенда, според която на релефа е изобразен латински цар. Той ловувал на платото, но загинал, защото паднал от скалите. Близките му решили да го увековечат, като го изсекат в скалата.

От гледна точка на петрологията съществува друга теория. Камъкът свидетелства за времето, а той показва много по-стара история – хилядолетна. Мястото е било почитано още от предшествениците на траките. Дори и най-твърдите скали се износват с времето. Изветрянето кара ръбовете да се заоблят, а повърхността да ерозира. Простата логика показва, че всичко, което е правено по едно и също време, има едно и също изветряне. Това, което е правено по-късно, има по-остри ръбове. Според петрологията, лъва в релефа е направен по-рано от кучето, а коня е преправян във времето. Явно става въпрос за съвсем друга фигура, която е променена впоследствие. Става ясно, че единствено коня и лъва са били включени в най-старата обща картина. Възможно е лъва да е бил с крила, които след това са премахнати. Изглежда много вероятно композицията да е променена по времето на Тервел и да е превърната в ловна сцена. След това са добавени надписите и ловното куче, което е типично за такъв сюжет. Освен това, конника не язди коня, а навярно слиза от седлото му. Той е обърнат към него и тялото му е много ниско, за да се каже, че го е възседнал. Какво представлява цялата картина, ако обобщим горните теории? Конят ходи, а не тича, конникът слиза от него, защото навярно е достигнал крайната си цел. Пред тях стои крилат лъв, който вероятно пази мястото. Той дава достъп на човека, защото лежи спокоен.

История

Гръцките надписи дават важни исторически сведения. Според професор Веселин Бешевлиев, те са свързани с Аспарух. Други ги свързват с хановете Тервел, Омуртаг, Крум и император Юстиниан II.

В езическото светилище е намерен надпис на Омуртаг, в който се споменава прабългарския бог Тангра. Той е бил почитан от всички тюркски племена през ранното средновековие, като е бил известен сред тях под името Тенгри.

Хората са били привлечени от това място, заради красивата природа, водата и величествените скали. Човекът се е заселил там още през новокаменната епоха (неолита) и не го е напуснал повече. Създал е много крепости, имения, дворци, храмове и манастирски комплекси през вековете. Намерени са следи, свързани с духовната и материална култура на различни етнически общности, между които първобитни хора, римляни, траки, славяни, византийци, българи, турци и т.н.

За името „Мадара” има различни хипотези. Някои са на мнение, че то е старогръцко и идва от „мадарос“ (плешив, гол, безлесен). Други смятат за по-достоверен старобългарския му произход, според който името означава свещено място или свещена скала.

Античната история на Мадара за първи път излиза на бял свят, след направени разкопки на две надгробни могили през 30-те години на миналия век. От погребалния инвентар става ясно, че е имало търговски взаимоотношения между траките и гърците.

Пещерите са използвани като жилища от траките. Те ги разширявали, за да се чувстват по-комфортно и да им е по-просторно.

В Мадара е имало силно римско присъствие. Вила рустика (римска вила) е съществувала между II и IV век. Представлявала е огромен комплекс от сгради и е била притежание на богат робовладелец. Тези вили са били характерни за земеделските райони в европейската част на Римската империя.

През IV век в Мадарското плато е имало крепост, която остава там до турското нашествие.

През XIV век на мястото е бил изграден скален манастир. Над 150 пещери са използвани като параклиси, гробници, църкви и монашески килии. Една голяма пещера е била превърната в църква. Тя съществува и днес като действащ скален параклис. Нарича се „Св. Пнтелеймон“.

В края на XIV вeк България пада под турска власт. Тогава Мадара престава да е култув, административен и културен център. Древните паметници и дворци са унищожени. Запазва се само Мадарският конник.

Комплексът

Мадарският конник е релеф, който е част от цял археологически комплекс. В него има обекти с културно, военно и религиозно значение. До Мадарското плато, което е на височина 431 метра, се стига по стръмни стъпала. В близост са и първите български столици Преслав и Плиска.

Под конника има пещера със светилище. Когато бъде погледната отдолу, тя изглежда като храм с купол. От нея извира малка река, която се предполага, че е символизирала „Реката на живота“ преди време.

Над светилището е имало малка, но много силна крепост. От дебелите и зидове личи, че е устояла на много атаки. През X век източната и част е била превзета от маджарите (днешните унгарци). Цар Симеон се скрива в Мадарската крепост и успява да ги отблъсне чак до езерото Балатон. Така се определя местоположението на днешна Унгария.

Международно значение

Релефът е единствен по рода си в Европа от ранното средновековие. Част е от историко-археологическия резерват Мадара и присъства в Стоте национални туристически обекта на България. Включен е в ЮНЕСКО през 1979г. Обявен е за глобален символ на България, след анкета, проведена на 29.06.2008г.

От: 16.08.2014     Видяно: 153 622 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Dames jat

19.11.2019 - 16:01
Как правило, задавшись вопросом установки лестницы в доме, владельцы не предполагают, что сама лестница и её ограждение – это два совершенно разных продукта. Хорошо, если одна и та же компания, вроде нас, занимается обустройством объектов под ключ и может предложить изготовить перила для лестницы и металлические ограждения на ней в одном наборе, но на практике это редкость. Поэтому перед любым обладателем лестницы в доме встает вопрос: как сделать нахождение на ней безопасным, Мы гарантируем лучшие условия для сотрудничества благодаря собственному производству, высокому потенциалу конструкторского бюро и ориентированности на долгосрочное взаимовыгодное партнерство. У нас вы можете приобрести не только типовые ограждения для лестницы, но и конструкции, созданные по индивидуальным проектам, — и все это удивительно дешево. Новые строительные технологии, развивающиеся стремительными темпами, позволяют использовать легкие, современные, надежные и невесомые конструкции. Лестничные ограждения из нержавеющей стали такими являются, цена на их изготовление вполне приемлемая. Перила, выполненные из надежного материала: важный конструктивный элемент, часть дизайна здания, гаранты безопасности и удобного спуска и подъема по лестнице. Ограждения для лестниц, которые предлагает наша компания, отличаются надежностью, устойчивостью к различным агрессивным воздействиям и безупречным внешним видом. Кроме этого, при их изготовлении учитываются всевозможные нормы и требования, актуальные для данной группы изделий. Сложно представить здание, в котором будут отсутствовать лестничные ограждения, наличие которых способствует увеличению удобства, безопасности при передвижении. Отметим, что сегодня для изготовления конструкции предлагается большой выбор элементов, с помощью которых удается быстро, выполнить монтаж конструкции, которая многие годы прослужит без потери первоначальных качеств. Изготовление и монтаж лестниц и перила лестничные и стоят недорого по сравнению с конструкциями из других материалов при равных качественных характеристиках. Однако нержавейка намного более популярный материал – его легко обрабатывать, комбинировать с другими материалами, устанавливать и ухаживать за уже готовым изделием

Напиши отговор на този коментар

Josephdrals

18.11.2019 - 14:43
охуенный план как швейцарские часы девчонку трахнули в жопу порно ролики мастурбация женщин порно видео молодых русских геев Белокурая телочка принимает большое количество спермятины Красивая чешская девушка мастурбирует РІ солярие Ребятки шалят РІ РїРѕСЂРЅРѕ чате ради токенов Восточная красавица пытается пососать огромный РєСЂРёРІРѕР№ член Свингерское порево РїСЂСЏРјРѕ РІ туалете

Напиши отговор на този коментар

Segunyazolve

18.11.2019 - 10:37
(Осталось немного) Успей купить со скидкой…

Напиши отговор на този коментар

Georgeacult

17.11.2019 - 22:26
whiteheads home remedies https://sibutramine.jcink.net remedies for cystitis

Напиши отговор на този коментар

piterspak

16.11.2019 - 21:53

Напиши отговор на този коментар

Alonzobrits

15.11.2019 - 19:32
Мы помогаем начать свое дело он-лайн, который сегодня включает в себя в себя стратегию, повышение узнаваемости бренда, продвижение, взаимоотношения с клиентами и настройку процессов, рекламу, исследование рынка, которые бы связывали он-лайн-дело с офлайн-работой. Свыше 110 организаций работают с нами. Наши сотрудники проводят: Местное СЕО. Формирование гипертекстовых ссылок. Yandex придает немалое вес веб сайтам с всевозможными гиперссылками на них. Улучшение и оптимизация содержания на на портале. По завершению формирования перечня адресных ключевых слов оптимизируем страницы вашего web-ресурса, дабы сосредоточиться вокруг собранных терминов. Техническое SEO : применяем адаптивный дизайн и структурированные данные,карты сайта,скорость сайта, чтобы усилить ваш рейтинг. Содержание. Частое написание нового наполнения помогает занимать более высочайшие позиции, предоставляя поисковым системам большее количество страниц в интересах индексации, а посетителям - больше поводов для перехода на ваш собственный интернет-проект. Разбор ключевых слов. Определяем главные термины и ключевые слова, которые конкретно ваша повседневная целевая интернет-аудитория использует в интересах поиска услуг, продуктов и тем, которые связаны с текущей онлайн компанией. 6]Стоимость создания сайта На сегодняшний момент сотрудники нашей фирмы несомненно помогли большенству компаниям в таких направлениях как: компьютеры мебель, туризм и отдых информационные технологии бытовая техника недвижимость онлайн-банкинг розничная торговля. Нашим профессионалам удалось продажи, реорганизовать процессы, увеличить их трафик, улучшить связь. Приглашаем всех вас к совместной работе с нашей фирмой. Продвинем ваш интернет-проект в ТОП google и Yandex.

Напиши отговор на този коментар

DennisFeads

14.11.2019 - 09:05
http://www.xe-88.asia/sitemap.xml - More info!

Напиши отговор на този коментар

DanielOntok

13.11.2019 - 23:23
Thanks for helping people get the info they need. Great stuff as usual. Keep up the good work!!! howtowriteapaperabstract755.blogspot.com getsomeonetowriteyouressay528.blogspot.com writingthepaper68.blogspot.com personalstatementcollegeessay546.blogspot.com stepstowritinganessay427.blogspot.com

Напиши отговор на този коментар

Danielevoni

13.11.2019 - 22:39
ебуца 2019 порно фото большие сиськи чулки порно ебля сын длинный минет порнушка 2018 Прелестница помастурбировала и отлично потрахалась Муж раком трахает темноволосую жену в чулках и спускает в вагину Худышку молодку жаркий большой член имеет Рыжая молоденькая сучка закрылась в ванной, чтобы поиграть с клитором и писечкой и мощно кончить со сквиртом в женский струйный оргазм Эмоционально телку сверху долбит

Напиши отговор на този коментар

Anthonyorbib

13.11.2019 - 21:13
порнуха совратили блондинка в нижнем белье порно порно с милашками горловой hd бесплатно зарубежное порно порно зрелая большие натуральные Анальная долбежка в большую жопу. ПОРНО В БАНЕ: толстый мужик снял проститутку ДОМАШНЕЕ ПОРНО: зрелая русская семейная пара занимается сексом Девушка извивается и сквиртит фонтаном 40 минут подряд Мамаша учит трахаться молодых людей

Напиши отговор на този коментар

работа на дому сборка собрать

13.11.2019 - 19:26
Hahahahahahaha, this politics related YouTube video is genuinely so funny, I liked it. Thanks for sharing this.

Напиши отговор на този коментар

EugeneLiale

13.11.2019 - 17:53
http://handlowy.eu/ floowirwescift

Напиши отговор на този коментар

CarlosRarse

13.11.2019 - 02:01
Buy your favorite cigarettes online with best prices through our tobacco shop Marlboro Red

Напиши отговор на този коментар

Egor2000Fob

12.11.2019 - 19:56
Добрый день, не оффтоп, сейчас нахожусь в отпуске, прошу посоветовать список игр и ресурсов, где можно увидеть пользовательские рецензии, пока смотрю лучшие игры на https://playwiki.ru/, но каталог там очень скромный

Напиши отговор на този коментар

WarrenBek

12.11.2019 - 19:43
http://totalvod.eu/ floowirwescift

Напиши отговор на този коментар

EmanuelDus

11.11.2019 - 23:54
numeri scarpe hogan scarpe hogan a prezzi stracciati hogan uomo nuove outlet hogan hogan bianche donna hogan rebel running r261 http://www.muggelberg.de/sites/all/modules/uomohoganscarpe.php

Напиши отговор на този коментар

Hut

11.11.2019 - 09:50
Важные моменты, детали,подробности с изюминкой эротические и открытые рваные трусы

Напиши отговор на този коментар

LarryFeeby

08.11.2019 - 07:13
Нелегка жизнь студентов кафедры «ТехБез» МИИТа! Экзамены и зачеты сдаются только через личную кассу к.н. Сорокиной Екатерины Александровны. Кандидат наук кафедры Сорокина Екатерина Александровна чувствует свою безнаказанность, ввиду того, что является фавориткой заведующего кафедрой - Аксенова Владимира Алексеевича

Напиши отговор на този коментар

PhilipOblip

06.11.2019 - 23:42
порно видео бесплатно русская деревня порно секс дочь русской домашней порно жена мужа в попу пьяные зрелые русские мамаши порно мультики ведьмы Большой сборник порно видео с длинными толстыми членами Одновременный оргазм матери с сыном в позе сверху Жесткое порно в жопу с неграми Секс с фаном от первого лица Lucy Heart Порно игра Аватар

Напиши отговор на този коментар

Jeffreyridly

06.11.2019 - 23:41
порно камеры онлайн порно маленькая бреет пизду упругие жопы красивые сиськи секс втроем с подругой видео Китайскую шлюшку в солнечных очках трахают на природе Мужик постарше практикует со знакомой студенткой связывание, доминирование и грубый секс Аппетитная толстуха с маленькими сиськами в любительском видео дрочит и показывает попу Минет с куни и домашний анальный секс с окончанием на лицо шикарной блондинки Зрелая брюнетка перед вебкамерой трахается с окончанием на лицо

Напиши отговор на този коментар

Zacharytic

05.11.2019 - 21:06
http://pillsgen.site journalize , indefeasible , referrent https://sites.google.com/view/buypropeciafinasterideonline

Напиши отговор на този коментар

Lowellunduh

04.11.2019 - 15:32
http://healthek.eu/ floowirwescift

Напиши отговор на този коментар

timeblockNip

03.11.2019 - 01:00
Польза Экстракта ликопина или крема для ухода за кожей лица https://timeblock.ru/product/timeblock-2-monats-packung/

Напиши отговор на този коментар

и.п.т

06.12.2017 - 12:01
Надписите са на старогръцки език.Ерозията от повърхнината на буквите и барелефа е различно датирана.На буквите е 6ти 7 век. На барелефа е6500-4000 години.Не ми е известно защо учените глави у нас упорито скриват най различни факти от древнобългарската истирия.Кому слогуват???

Напиши отговор на този коментар

alex

24.04.2017 - 08:44
vobshte ne otivaite tam ne stava za nishto nikakvi hubawi gledki edno guinoo

Напиши отговор на този коментар

Гуйно

17.05.2017 - 14:13
Алекс, отиваш там за да видиш историята си. Тя не е само гледки. А ти ако търсиш такива ще си намериш няма да се правиш на "гуйно" в интернет.

сашо

29.03.2018 - 15:20
Също така, точно над конникът има крепост от която можеш да видиш доста добра гледка. Обаче ако приел там само за гледки, си доста объркам човек.

Ivan Popov

14.10.2016 - 19:51
Според мен е обобщен нобраз на българския владетел, който побеждава противниците си. Първо се смяташе, че е Крум( на старите монети о0т царско време 1940 и 1943 г.), аз учех, че е ПОмуртаг. По-късно намериха надопис Кормесий, но не е той, защото по време на управлението му няма значимо събитие. Дори не е сигурно, че наследникът на Тервел се е казвал така. Другият спряган е Тервел, но по-късно мсе доказа, че при идването на Аспарух конникът си го е имал. Такъв има на афганистанска територия, близо до границата с Иран- стари български земи. Затова се зароди идеята, че е Авитохол- легендарният основател на рода Дуло. Няма как да е той- не е реална личност, а период. Останйа да е някой друг, но Мадарския конник е датиран от преди почти пет хиляди години/ Змията до него символизира изкусителката на Ева от райската градина, а кучето( ако не е вълк)- първия приятел на човека от най-стари времена. Конникът изглежда тъпче лъв, но тогава лъвът не е бил български символ. Затова си мисля, че е обобщен образ на бъклгарския владетел и показва неговата сила и величие., Още по темата:. http://barin.blog.bg/…/12/13/parkovete-v-bylgariia.1414706

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: