Мадарски конник

Символът на България.
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник
  • Мадарски конник

Мадарският конник представлява изсечен в скала средновековен барелеф, който се намира около село Мадара на 20 километра от Шумен. Обявен е за паметник на световно културно наследство от ЮНЕСКО. Изсечен е на 23 метра височина в отвесна скала. Размерите му са 3.1 метра (ширина) и 2.6 метра (височина). Върху него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. Има и надписи на гръцки език. Конникът е направен в реален размер. Облечен е с дреха, дълга до коленете. С едната си ръка (лявата) държи юздите на коня, а с другата пробожда лъв с копие. Седлото на конникът е с високо облегало, десния му крак се намира в стреме, а на гърба му има препасан калъф за лък. Зад конника тича куче, а на копието, което е забил в лъва, има малко знаме.

Кой е изобразен на релефа?

Има различни теории за самоличността на конника. Много хора смятат, че това е хан Тервел, който е изобразен като победител. Някои от детайлите на релефа са сходни с древните ирански художествени традиции. Те подкрепят теорията за прабългарския му произход. Надписите са на гръцки и дават сведения за събития, свързани с хановете Тервел, Омуртаг и Кормисош през VIII и IX век. Един надпис е свързан със 705г. Тогава византийският император Юстиниан е свален от престола по насилствен начин. Заточен е, но бяга и търси помощ от Тервел. Той му помага да възвърне престола си. Императорът му се отблагодарява със скъпи дарове и много почести. Дава му титлата кесар и земи на юг от Стара планина. Византия започва да плаща ежегоден данък на България.

Други свързват релефа с хан Омуртаг, който създава култов комплекс на терасата под скалите. В него са включени езически храмове, езическо светилище, жилищни, дворцови сгради и други постройки. Има пещера в подножието на скалите, която се нарича „Пещерата на нимфите”. В нея траките са почитали божествата си. В резервата са намерени оброчни плочки и култови фигури на Зевс, Трите нимфи, Дионис, Херакъл, Кибела и Херос (тракийски герой).

Има и една легенда, според която на релефа е изобразен латински цар. Той ловувал на платото, но загинал, защото паднал от скалите. Близките му решили да го увековечат, като го изсекат в скалата.

От гледна точка на петрологията съществува друга теория. Камъкът свидетелства за времето, а той показва много по-стара история – хилядолетна. Мястото е било почитано още от предшествениците на траките. Дори и най-твърдите скали се износват с времето. Изветрянето кара ръбовете да се заоблят, а повърхността да ерозира. Простата логика показва, че всичко, което е правено по едно и също време, има едно и също изветряне. Това, което е правено по-късно, има по-остри ръбове. Според петрологията, лъва в релефа е направен по-рано от кучето, а коня е преправян във времето. Явно става въпрос за съвсем друга фигура, която е променена впоследствие. Става ясно, че единствено коня и лъва са били включени в най-старата обща картина. Възможно е лъва да е бил с крила, които след това са премахнати. Изглежда много вероятно композицията да е променена по времето на Тервел и да е превърната в ловна сцена. След това са добавени надписите и ловното куче, което е типично за такъв сюжет. Освен това, конника не язди коня, а навярно слиза от седлото му. Той е обърнат към него и тялото му е много ниско, за да се каже, че го е възседнал. Какво представлява цялата картина, ако обобщим горните теории? Конят ходи, а не тича, конникът слиза от него, защото навярно е достигнал крайната си цел. Пред тях стои крилат лъв, който вероятно пази мястото. Той дава достъп на човека, защото лежи спокоен.

История

Гръцките надписи дават важни исторически сведения. Според професор Веселин Бешевлиев, те са свързани с Аспарух. Други ги свързват с хановете Тервел, Омуртаг, Крум и император Юстиниан II.

В езическото светилище е намерен надпис на Омуртаг, в който се споменава прабългарския бог Тангра. Той е бил почитан от всички тюркски племена през ранното средновековие, като е бил известен сред тях под името Тенгри.

Хората са били привлечени от това място, заради красивата природа, водата и величествените скали. Човекът се е заселил там още през новокаменната епоха (неолита) и не го е напуснал повече. Създал е много крепости, имения, дворци, храмове и манастирски комплекси през вековете. Намерени са следи, свързани с духовната и материална култура на различни етнически общности, между които първобитни хора, римляни, траки, славяни, византийци, българи, турци и т.н.

За името „Мадара” има различни хипотези. Някои са на мнение, че то е старогръцко и идва от „мадарос“ (плешив, гол, безлесен). Други смятат за по-достоверен старобългарския му произход, според който името означава свещено място или свещена скала.

Античната история на Мадара за първи път излиза на бял свят, след направени разкопки на две надгробни могили през 30-те години на миналия век. От погребалния инвентар става ясно, че е имало търговски взаимоотношения между траките и гърците.

Пещерите са използвани като жилища от траките. Те ги разширявали, за да се чувстват по-комфортно и да им е по-просторно.

В Мадара е имало силно римско присъствие. Вила рустика (римска вила) е съществувала между II и IV век. Представлявала е огромен комплекс от сгради и е била притежание на богат робовладелец. Тези вили са били характерни за земеделските райони в европейската част на Римската империя.

През IV век в Мадарското плато е имало крепост, която остава там до турското нашествие.

През XIV век на мястото е бил изграден скален манастир. Над 150 пещери са използвани като параклиси, гробници, църкви и монашески килии. Една голяма пещера е била превърната в църква. Тя съществува и днес като действащ скален параклис. Нарича се „Св. Пнтелеймон“.

В края на XIV вeк България пада под турска власт. Тогава Мадара престава да е култув, административен и културен център. Древните паметници и дворци са унищожени. Запазва се само Мадарският конник.

Комплексът

Мадарският конник е релеф, който е част от цял археологически комплекс. В него има обекти с културно, военно и религиозно значение. До Мадарското плато, което е на височина 431 метра, се стига по стръмни стъпала. В близост са и първите български столици Преслав и Плиска.

Под конника има пещера със светилище. Когато бъде погледната отдолу, тя изглежда като храм с купол. От нея извира малка река, която се предполага, че е символизирала „Реката на живота“ преди време.

Над светилището е имало малка, но много силна крепост. От дебелите и зидове личи, че е устояла на много атаки. През X век източната и част е била превзета от маджарите (днешните унгарци). Цар Симеон се скрива в Мадарската крепост и успява да ги отблъсне чак до езерото Балатон. Така се определя местоположението на днешна Унгария.

Международно значение

Релефът е единствен по рода си в Европа от ранното средновековие. Част е от историко-археологическия резерват Мадара и присъства в Стоте национални туристически обекта на България. Включен е в ЮНЕСКО през 1979г. Обявен е за глобален символ на България, след анкета, проведена на 29.06.2008г.

От: 16.08.2014     Видяно: 224 569 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Rickysor

27.02.2020 - 11:15
Всем привет, представляем Вам новый сервис онлайн заметок

Напиши отговор на този коментар

JimCef

27.02.2020 - 06:50
metformin prices canada amoxicillin pharmacy cipro 250 mg buy diflucan online without prescription

Напиши отговор на този коментар

EvaCef

26.02.2020 - 00:43
antabuse medication

Напиши отговор на този коментар

EvaCef

21.02.2020 - 22:02
clomid over the counter

Напиши отговор на този коментар

DavidSep

21.02.2020 - 12:48
Hyundai Motor Hyundai-Shindaiwa Group является автомобильной и сельскохозяйственной опорой корейского конгломерата Hyundai. Это единственный независимый производитель в Южной Корее и лидер на своем внутреннем рынке. https://carhyundaimotor.blogspot.com/

Напиши отговор на този коментар

DennisFeads

18.02.2020 - 22:27
http://www.xe-88.asia/sitemap-misc.xml - More info...

Напиши отговор на този коментар

RobertHog

18.02.2020 - 21:15
купить медицинскую справку, сделать медицинскую справку, купить справку срочно, купить справку срочно купить справку на карте рядом сделать справку онлайн, купить больничный лист, больничный лист на дому, больничный лист цена, больничный лист задним числом официально с подтверждением Также водитель должен пройти ряд инструментальных исследований (кровь, моча...) на предмет обнаружения наркотических и психотропных веществ. Стоит отметить, что анализ крови и мочи проводится не у всех водителей, а только у тех, у которых врач нарколог и/или психиатр заподозрит симптомы (синдромы) заболеваний, что могут являться основанием для противопоказаний к управлению транспортными средствами. медицинские справки пушкинская, купить медицинскую справку в люберцах http://spravka-dostavka-online.com/meditsinskaya-spravka-v-svobodnoj-forme.html купить справку онлайн, справки задним числом в москве, где купить справку, липовый больничный лист, больничный лист, больничный лист задним числом, купить больничный лист задним числом официально Мы предлагаем вам самый удобный способ получить справку в бассейн без осмотра специалистами. Закажите у нас доставку удобным для вас способом. Бесплатно услуги курьера предоставляются только до одной из кольцевых станций метрополитена на ваш выбор.

Напиши отговор на този коментар

UgoCef

18.02.2020 - 17:07
purchase amoxicillin clomid 50mg

Напиши отговор на този коментар

JoeCef

18.02.2020 - 15:31
price of diflucan in india albuterol 180mcg

Напиши отговор на този коментар

SamCef

17.02.2020 - 09:39
ventolin price in usa kamagra albendazole 400mg

Напиши отговор на този коментар

AnnaCef

17.02.2020 - 05:32
advair diskus 250 50 accutane in uk

Напиши отговор на този коментар

minzhukva

17.02.2020 - 01:21
Силиконовая смазка sil.matrixplus.ru. Купить Силиконовая для смазкки. www.sil.matrixplus.ru. Купить Силиконовая для изгтовления форм. Купить жидкий силикон

Напиши отговор на този коментар

AmyCef

14.02.2020 - 08:53
atarax pill

Напиши отговор на този коментар

AmyCef

13.02.2020 - 23:05
buying bactrim

Напиши отговор на този коментар

EvaCef

13.02.2020 - 18:58
albuterol prescription cost

Напиши отговор на този коментар

MiaCef

13.02.2020 - 17:13
buy clomid in canada albuterol mdi inhaler retin a 01 cream prednisolone 5mg buy motilium

Напиши отговор на този коментар

EvaCef

13.02.2020 - 04:17
finasteride generic

Напиши отговор на този коментар

EvaCef

11.02.2020 - 10:16
albuterol pills online

Напиши отговор на този коментар

CarlCef

11.02.2020 - 06:22
amoxicillin 500 mg capsule albuterol tablets over the counter where to buy vardenafil vardenafil 10 mg coupon levothyroxine 50 mcg

Напиши отговор на този коментар

PaulCef

10.02.2020 - 00:07
cafergot no prescription prednisolone 5mg price allopurinol cost uk can you buy motilium over the counter ventolin cream

Напиши отговор на този коментар

AshCef

08.02.2020 - 23:43
vardenafil 10 mg albuterol generic bactrim 480 clomid 50mg tablets uk vardenafil 20mg for sale hydrochlorothiazide 25 mg

Напиши отговор на този коментар

UgoCef

06.02.2020 - 15:47
vardenafil 10 mg tablet clomid cost canada bactrim ds 800 160 tab albuterol tab 4 mg hydrochlorothiazide 12 5mg amoxicillin 500 mg atarax online

Напиши отговор на този коментар

EvaCef

04.02.2020 - 01:31
over the counter sildenafil

Напиши отговор на този коментар

MikeAuton

03.02.2020 - 09:04
Лучшие Проститутки СПб

Напиши отговор на този коментар

Stephenputty

03.02.2020 - 04:54
AliExpress Trends. best with aliexpress Smartphone Oneplus 3T A3003 Xiaomi mi 9 lite 6/64gb Youtube The smartphone for extreme Blackview BV9900 Youtube Buy HUAWEI mate 30 Pro The entire catalog of goods by category in the online store AliExpress: The best gifts for the new year 2019-2020 HOT goods up to 90% off HOME APPLIANCES New year, new home! Save up to 60% CONSUMER ELECTRONICS The best of the best, up to 50% off! TOY & HOBBIES Spread holiday cheer at up to 60% off BEAUTE & HEALTH Glow up with year-end deals up to 60% off PHONES & ACCESSORIES Up to 50% off 2019 best buys! COMPUTER & OFFICE Up to 50% off on 2019 most useful gadgets! CARS & MOTORCYCLES 50% off top trendy items for the road ahead DACOM U7 TWS Bluetooth Headphones - Wireless Stereo Headphones Q4yqbUqL1Zg Starting device for a car UTRAI, 22000 mA/h 6-eJeOQ4DvI GET CASHBACK UP TO 90% Youtube channel for uplifting Public VK AliExpress Trends. best with aliexpress

Напиши отговор на този коментар

JaneCef

29.01.2020 - 23:11
celebrex generic

Напиши отговор на този коментар

AmyCef

25.01.2020 - 02:27
cheap sildenafil citrate uk

Напиши отговор на този коментар

Patrickegc

24.01.2020 - 09:29
Free online word to pdf and pdf to word converter. This online PDF converter software can transform PDF documents to editable documents in Microsoft Word Doc format, which can provide higher quality than many other converters. When you use from PDF to Word you will conquer all the difficulties, and, it's Free. Hi folks, I like your website, just to share some handy tool websites which might help. Free Youtube Downloader MP3 Youtube converter Youtube to mp3 Youtube to mp4 Y2mate Youtube Downloader Youtube to mp3 free video enhancer

Напиши отговор на този коментар

KimCef

23.01.2020 - 20:55
sildenafil citrate 100 mg

Напиши отговор на този коментар

NickCef

23.01.2020 - 03:19
buy albendazole medicine 20mg vardenafil 71 pill sildenafil 20 mg brand name amoxicillin 500 mg can you buy diflucan over the counter in usa

Напиши отговор на този коментар

olyamikmova

21.01.2020 - 18:32
Химия для мойки бортов катеров и яхт Купить в Саратове, подробнее на wc.matrixplus.ru

Напиши отговор на този коментар

DominiciterN

18.01.2020 - 07:13
【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器 https://mic-shop.com/

Напиши отговор на този коментар

GeorgeJoive

18.01.2020 - 07:13
第一借錢網 https://168cash.com.tw/adv/area

Напиши отговор на този коментар

Mixcob

18.01.2020 - 01:11
hi guys :). I am looking for help for me and my girl. i am from France

Напиши отговор на този коментар

shsurkovsky

17.01.2020 - 09:18
Массаж практика и тероия Массажные салоны Саратова. freshrelax.ru

Напиши отговор на този коментар

Annalounk

17.01.2020 - 09:13
восьмой месяц беременности|восьмой месяц беременности|секс на 8 месяце беременности|8 месяцев беременности|восьмой месяц беременности 8 месяц беременности;8-й месяц беременности: изменения в женском организме и развитие плода;8-й месяц беременности: изменения в женском организме и развитие плода. Содержание. 8-й месяц: развитие беременности, изменения в теле и в ощущениях мамы, что включает в себя третий скрининг, как;ложитесь или сядьте, голову опустите вниз, дышите глубоко, расстегните пуговицы, молнии, ослабьте любое давление тесной одежды, будьте ближе к источнику свежего воздуха.1.1. Эта же поза предпочтительна и для сна. Подушки между коленями, под животом и за спиной создадут еще больше комфорта. 8 месяцев беременности|8 месяцев беременности это сколько недель|8 месяцев беременности|8 месяц беременности|секс на 8 месяце беременности 4 недели беременности что происходит с малышом Асимметрия мышечного тонуса. При асимметрии на одной половине тела тонус выше, чем на другой. В этом случае голова и таз ребенка повернуты в сторону напряженных мышц, а туловище изгибается дугой. Когда ребенка выкладывают на живот, он заваливается всегда в один бок (где усилен тонус). Кроме того, асимметрию легко обнаружить по неравномерному распределению ягодичных и бедренных складок. 38 я неделя беременности

Напиши отговор на този коментар

Pilvkre113eaMef

16.01.2020 - 07:27
Купить товары по доступным ценам этаковое ? Тут лучшие прогнозы на спорт и не только. Советуем ознакомиться. А где вы прогнозы события ? https://un-lim.shop

Напиши отговор на този коментар

MarkCef

16.01.2020 - 00:55
avodart 5 mg furosemide 160mg daily vardenafil generic

Напиши отговор на този коментар

Alexliz

14.01.2020 - 06:10
ДРЕВТОРГ WOODTRADE http://drevtorg.club/forum http://drevtorg.club/forum?page=2 http://drevtorg.club/forum?page=3 http://drevtorg.club/forum?page=4 http://drevtorg.club/forum?page=5 http://drevtorg.club/forum?page=6 http://drevtorg.club/forum?page=12 http://drevtorg.club/forum?page=13 http://drevtorg.club/forum?page=14 http://drevtorg.club/forum?page=15 http://drevtorg.club/forum?page=16 http://drevtorg.club/forum?page=22 http://drevtorg.club/forum?page=23 http://drevtorg.club/forum?page=24 http://drevtorg.club/forum?page=25 http://drevtorg.club/forum?page=26

Напиши отговор на този коментар

KiaCef

13.01.2020 - 01:20
albuterol 108 mcg

Напиши отговор на този коментар

LisaCef

12.01.2020 - 05:17
furosemide 20 mg

Напиши отговор на този коментар

WayneJindy

11.01.2020 - 02:22
PB125 НОВОЕ ПОКОЛЕНИЕ PROTANDIM NRF2 http://1541.ru/cms/protandim-nrf2-pb125.php Viber/whаtsapp +380976131437 ckайп evg7773 Telegrаm evg7773 NRF2 в 1 млн. раз сильнее Любого антиоксиданта и самое сильное средство в борьбе со старением

Напиши отговор на този коментар

JaneCef

10.01.2020 - 20:37
albuterol brand name

Напиши отговор на този коментар

AmyCef

10.01.2020 - 10:07
over the counter lasix pills

Напиши отговор на този коментар

RachaelByday

20.11.2019 - 15:52
Желание унизить студентов и заработатьна этом у Сорокиной Екатерины Александровны просыпаются во время защиты дипломных работ! Ей точно известно, как защита важна для студентов. Доцент кафедры Сорокина Екатерина Александровна, в сговоре с Климовой Дианой Викторовной, заведующим кафедрой - В.А. Аксеновым, не то что поимеют последние деньги со студентов, но и душу! Непрекращающиеся придирки по оформлению работ сигнализирующие о возрастании стоимости защиты! Из-за своей личной неустроенности, Сорокина Екатерина Александровна особое внимание уделяет своим ровесницам. С особой жестокостью достается беременным.

Напиши отговор на този коментар

LarryFeeby

08.11.2019 - 07:13
Нелегка жизнь студентов кафедры «ТехБез» МИИТа! Экзамены и зачеты сдаются только через личную кассу к.н. Сорокиной Екатерины Александровны. Кандидат наук кафедры Сорокина Екатерина Александровна чувствует свою безнаказанность, ввиду того, что является фавориткой заведующего кафедрой - Аксенова Владимира Алексеевича

Напиши отговор на този коментар

и.п.т

06.12.2017 - 12:01
Надписите са на старогръцки език.Ерозията от повърхнината на буквите и барелефа е различно датирана.На буквите е 6ти 7 век. На барелефа е6500-4000 години.Не ми е известно защо учените глави у нас упорито скриват най различни факти от древнобългарската истирия.Кому слогуват???

Напиши отговор на този коментар

alex

24.04.2017 - 08:44
vobshte ne otivaite tam ne stava za nishto nikakvi hubawi gledki edno guinoo

Напиши отговор на този коментар

Гуйно

17.05.2017 - 14:13
Алекс, отиваш там за да видиш историята си. Тя не е само гледки. А ти ако търсиш такива ще си намериш няма да се правиш на "гуйно" в интернет.

сашо

29.03.2018 - 15:20
Също така, точно над конникът има крепост от която можеш да видиш доста добра гледка. Обаче ако приел там само за гледки, си доста объркам човек.

Ivan Popov

14.10.2016 - 19:51
Според мен е обобщен нобраз на българския владетел, който побеждава противниците си. Първо се смяташе, че е Крум( на старите монети о0т царско време 1940 и 1943 г.), аз учех, че е ПОмуртаг. По-късно намериха надопис Кормесий, но не е той, защото по време на управлението му няма значимо събитие. Дори не е сигурно, че наследникът на Тервел се е казвал така. Другият спряган е Тервел, но по-късно мсе доказа, че при идването на Аспарух конникът си го е имал. Такъв има на афганистанска територия, близо до границата с Иран- стари български земи. Затова се зароди идеята, че е Авитохол- легендарният основател на рода Дуло. Няма как да е той- не е реална личност, а период. Останйа да е някой друг, но Мадарския конник е датиран от преди почти пет хиляди години/ Змията до него символизира изкусителката на Ева от райската градина, а кучето( ако не е вълк)- първия приятел на човека от най-стари времена. Конникът изглежда тъпче лъв, но тогава лъвът не е бил български символ. Затова си мисля, че е обобщен образ на бъклгарския владетел и показва неговата сила и величие., Още по темата:. http://barin.blog.bg/…/12/13/parkovete-v-bylgariia.1414706

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: