Коледна елха

Вечнозелена традиция
 • Коледна елха
 • Коледна елха
 • Коледна елха
 • Коледна елха
 • Коледна елха
 • Коледна елха

Символика на елхата

Коледната елха се е наложила като основен елемент при коледните и новогодишни празници, тя внася красота и уют във всеки дом.

Вечнозеленият цвят на коледната елха олицетворява вечния живот и неспиращата надежда на човечеството, а острият ѝ връх, гледащ нагоре, сочи пътя на посоката на мисълта.

Коледното дръвче може да бъде ела, но не е задължително. За целта се използват и други иглолистни видове - бор, смърч и т.н.

Обикновено коледната елха се украсява преди празника Рождество Христово (Коледа) и се маха няколко дни след идване на новата година, когато вече може да се нарече и новогодишна елха.

По традиция коледните дръвчета се отсичат, но има и по-щадящи природата варианти - ела в саксия или изкуствена елха. В много случаи се украсяват улични иглолистни дървета на стратегически места, без да се отсичат.

Днес изкуствените елхи са широко разпространени на пазара, удобни са и са практични. При тях освен зеления стандартен, много често срещан е и белия цвят, олицетворяващ заскрежено дръвче.

Ако все пак се спрете на идеята за истинска елхичка, не е задължително тя да бъде отсечена, купете си дръвче в саксия и в ранна пролет си я посадете в двора на село.

История на елхата

Коледната елха се свързва с християнството, но всъщност нейни прототипи са известни още от древността. Древните египтяни, например, са украсявали палмите, а римляните окичвали дръвчета със свещи и малки предмети в чест към своя бог Сатурн. По-късно германските племена украсявали вечнозелени клонки, така празнували Дара на светлината (покрай най-късия ден от годината - 21 декември). Едва през 1597 година в Германия се установява практиката с украсяването на цели дървета. Старите хора вярвали, че в елхата живее в духа на гората, който ги пази от зли сили. Отново от германските обичаи идва и този, в който елхата се украсява с играчки и традицията под нея да се оставят подаръци.

С времето украсите по коледните елхи стават все по-богати, кичат се с гирлянди, играчки и разноцветни светлини.

През 19 век настъпва истинска революция що се отнася до украсяването на коледните елхи, започва производството на стъклени цветни топки, ангелчета и хартиени гирлянди. Оставянето на подаръци под елхата за децата става все по-актуален обичай сред домакинствата.

Много бързо традицията с украсяването на коледно дръвче се разпространява из цяла Европа.

У нас обичая да се украсява елха е взаимстван от руснаците. Те уреждали празнични дръвчета в по-големите български градове по времето на Руско-турската освободителна война. Елхата добива огромна популярност в България, освен като коледно и като новогодишно дърво. Има сведения, че за първи път коледното дърво се появява в края на XIX век в Царския дворец в София, но не заради празника Коледа, а заради новогодишен бал, организиран от българския княз Александър Батенберг.

След 1920 година в СССР елхата категорично е забранена като религиозна традиция, едва 1936 година отново е разрешена, но този път само като новогодишна.

Елементи на елхата

 • Топки - една притча разказва, че във Витлеем живял беден художник, и когато Исус се родил, той нямал какво да му даде, затова му показал част от таланта си. Застанал пред бебешката ясла и започнал да жонглира с няколко топки в ръце, с което зарадвал новороденото. И така топките станали един от основните символи на Рождество Христово. Друга история разказва, че първите играчки за елха били истински зрели ябълки.

 • Звезда - обикновено този елемент стои на върха на коледната елха. Тя е олицетворение на пътеводната Витлеемска звезда, която със светлината си е показала пътя на мъдреците, когато се родил Исус Христос. Коледната звезда символизира надеждата и просветлението. Ако нейните лъчи са 6 (обикновено в юдеизма) - тя служи като щит срещу всякакви зли сили, а ако лъчите ѝ са 8 - тя привлича доброто и светлината.

 • Звънчета, камбанки - още в древността имало поверие, че те гонят злото от дома, християнството пък ги определя като известителите за идването на божия син на земята. Не пропускайте да сложите камбанки върху елхата, освен че стоят прекрасно, има поверие, че техния звън сплотява семейството и помага на скитащите се да се завърнат у дома.

 • Свещички - много са красиви, но разбира се крият и своите рискове. Днес вместо горящи свещи, хората украсяват елхата със светещи лампички в най-разнообразни цветове. Християнството счита свещичките за символ на пламъка и надеждата, които Христос успявал да запали в хорските сърца. Те са оприличавани и с "пътеводна светлина", чиято цел е да насочва съгрешилите към правия път.

 • Ангелчета - ангелите се смятат за вестители на новината за раждането на Исус Христос. Техните песни призовават за мир и любов всички хора по земята. Кацнало ангелче на елхата стои нежно и красиво.

 • Панделки - те са символ на семейните връзки, дружбата и приемствеността на традициите. Панделките олицетворяват единството. Вместо играчки за елха, някои домакинства предпочитат да украсят коледното дръвче изцяло с панделки, които изглеждат много модерно и феерично.

 • Бастунчета - първоначално коледните символи са били изработени като близалки. Смята се че през XIX век американски собственик на захарна фабрика изобретил празничното лакомство. Белия цвят използвал като символ на невинността, а червения в чест на божията саможертва. Формата, пък, избрал на овчарска гега, поради факта, че Исус е пастир на людете.

 • Дядо Коледа - фигурките символизират добрината и щедростта, с които хората са изпълнени в края на годината и желаят да ги споделят със своите близки.

 • Гирлянди - те са завършека на всяка елха, срещат се изработени от различни материи - станиол, хартия, фолио, плат, под формата на светещи лампички и т. н. В миналото са нанизвали пуканки и сушени плодове и са ги увивали около празничната елха, а още по-рано, в Германия, през 17 век гирляндите били изработвани от истински сребърни нишки. И все пак, най-първите познати гирлянди са били направени от слама.

 • Подаръци под елхата - още от XVII век в Германия те са любимата част от празника както за малки, така и за големи. Играчки във формата на подаръчета могат да се окичат и върху коледното дръвче.

Върху коледната елха могат да се сложат и друг вид играчки - шишарки, висулки, сърца, снежинки, снежни човечета, джуджета, различни лакомства (шоколадови, захарни) и други.

И въпреки, че стандартните коледни цветове са червено (кръвта на Исус), зелено (символ на надеждата и живота) и златисто (символизира небесната светлина и съвършенството), това не означава, че в коледната елха трябва да присъстват само тези цветове.

Има поверие, според което всяка година в дома трябва да се купи нова играчка. По този начин коледната елха е не просто празнично дърво, а се превръща в нещо като история на домочадието. Всяка една нова играчка бележи една година от семейния живот.

Любопитно

 • Първата изкуствена елха е изработена от гъши пера в Германия, които били боядисани в зелено. Причината да се прибегне до този вариант е прекомерното изсичане на горите тогава;
 • През 1882 година американците официално патентоват електрическите лампички за елха;
 • В "Книгата на Гинес" е вписана една от най-огромните елхи на земята. Пред търговски център (Банкок), 852 деца образували формата на елха, те били облечени в зелено, червено и кафяво;
 • През 2011 година в Лондон е изработена най-голямата коледна елха в света, не от какво да е, а от блокчета лего. Тя съдържала 600 хиляди блокчета и била висока 10 метра;
 • Всяка година в света се продават средно между 34 и 36 милиона коледни елхи;
 • 15 години са нужни за отглеждането на едно дръвче, за да достигне до 1.5 м. - една средно голяма елха;
 • Виетнамците украсяват клонките на прасковата, вместо тези на елата, а в Латинска Америка коледното дръвче е заместено от палмово (накичено с памук);
 • В Швеция само бащата има право да украсява елхата и никой друг не може да я вижда до момента на раздаване на подаръците;
 • Дори в някои части на Азия украсяват елхи, въпреки че са много далеч от християнството, японците са пример за това;
От: 11.12.2018     Видяно: 4 043 пъти     Автор: Петя Пеловска

Сподели:

Подобни публикации: