Защо при взимането на кръв, медиците използват най-често безименния пръст?

Забелязали ли сте, че при лабораторно изследване на кръв, понякога убождат пръста ви. Една от причините е, че по повърхността на възглавничките на пръстите има множество кръвоносни съдове, които правят много лесно взимането на проба. Кръвта, взета от пръста, е капилярна и е по-ярка на цвят от венозната. Резултатите от изследването дават един общ поглед на състоянието на организма. Най-често така се определят кръвни групи, количеството глюкоза в кръвта, нивото на хемоглобин и др. За по-задълбочен анализ се използва кръв от вената. Избирането на безименния пръст не е случайно. Причините са няколко:

  • Ограничаване възможността от инфекция.

Всяко нараняване на кожата води до риск от инфекция. Кутрето и палеца на ръката са тясно свързани с китката и в случай на болестотворен процес, може да се засегне цялата ръка. При взимане на проба кръв от безименния пръст, възможността от възпаление е ограничена и лесно може да се локализира и предотврати.

  • По-бързо възстановяване на тъканта.

Тъй като безименният пръст не се използва толкова често в ежедневието, съответно той заздравява по-бързо.

  • По-малка болка.

Интересно е, че безименният пръст има по-малко рецептори за болка от всички други пръсти на ръката.

 

От: 29.06.2017     Видяно: 5 236 пъти     Автор: Надежда Младенова

Доктора

01.03.2022 - 17:24
Първо лява ръка по понятни причини. Второ четвърти пръст защото има самостоятелно сухожилно влагалище и при инфекция няма да засегне други пръсти(другите са с общо).

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: