Татуировките и какво не знаем за тях?

Все повече хора имат татуировки в днешно време. Някои намират чрез тях начин да изразят себе си, изобразявайки върху телата си най-съкровените си спомени, мечти, тайни... В повечето случаи татусите са свързани с емоции и чувства. Други ги правят само защото е модерно. И при двете групи има риск в един момент да размислят и горчиво да съжалят за неправилния си избор. Тук ще обърнем внимание на някои интересни неща, свързани с татуировките, които може би не са широко известни.

  • Американците отбелязват в календара си "Национален ден на татуировките". Празнуват го на 17 юли. Не е известно защо е избрана точно тази дата. Първият празник е бил през 2016 г. На този ден студията за татуси имат двойно повече посетители.
  • Има страни, в които на татуировките не се гледа с добро око. Една от тях е Япония. Причината е, че японците свързват татуираните с престъпната организация Якудза. Затова и повечето хотели не допускат хора с татуировки до басейните си. Така че е добре да проучите това предварително, ако смятате да посетите Страната на изгряващото слънце.
  • Татуировките не са плод на модерния свят. Те са познати от древността, още преди 5З00 години. За това свидетелства намерената мумия, наречена от учените Йоци. По тялото ѝ са открити над 50 линии, подобни на татуировки. Смята се, че те са били правени с лечебна цел. В Дейр ал-Медина, Египет, през 2014 г е открита мумия на жена, по тялото на която са изобразени множество татуировки - бик, символ на бог Ра, цвят на лотос. Жената е била около 30 годишна и е живяла между 1300 и 1870 г пр.н.е. Тя имала висок статут в обществото. За пръв път археолозите откриват татуировки, изобразяващи отличителни символи. До тогава са откривани други мумии, но само с черти и линии по телата си.
  • Има хора, които са алергични към татуировките. Най-вече това се случва след употребата на червен цвят. Така е, защото в повечето случаи за направата му се използва веществото цинобър, което е сулфид на живака. Възпалението може да се прояви и една година след процедурата. Не е задължително това да се случи веднага. Затова внимателно трябва да се проучват студията за татуировки, материалите които използват и най-вече хигиената им. Не бива да се подценяват препоръките на професионалистите в областта, за да се сведат до минимум неблагоприятните реакции на кожата.
  • Вече има татуировки, които светят. Те са два вида. Първите светят под ултравиолетово лъчение. Към безцветно мастило се добавя пигмент с флуорестцентни свойства и такава татуировка е невидима на дневна светлина. Има цветни UV мастила, които се виждат през деня, а също и когато са подложени на ултравиолетови лъчи. Вторите светят в тъмното, защото в боята за направата им е добавен фосфор.
  • Алкохолът не се препоръчва преди татуиране. Някои хора предполагат, че пиейки ще намалят болката. Това е погрешно, защото алкохола разрежда кръвта и ще доведе до по-продължителен процес на работа. По-добре да се вземат обезболяващи лекарства, които предварително са обсъдени с татуиста.
  • Един от начините за премахване на татуировка е чрез лазер. Червеният, жълтият, белият, светлосиният и зеленият цвят, за разлика от черния, са най-трудно отстраними, особено ако в боята е използвано мастило от химикали. Нов начин, който успешно се прилага за отстраняването на татуировки, е чрез кремообразна субстанция, която извлича постепенно пигментите. Преди да се предприеме стъпка за премахване на татуировка е добре да се проучат всички плюсове и минуси на съответната процедура, защото всяка една от тях крие своите рискове.
От: 27.11.2018     Видяно: 3 511 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Йоци
   Саке