Седем интересни факта за кофеина

Повечето от нас не могат да си представят сутринта без чаша ароматно кафе. Известно е, че кофеинът в него има пряк ефект върху централната нервна система на човека. В умерени дози той може да бъде полезен - подобрява паметта и концентрацията, вдига тонуса на организма, влияе добре върху настроението. От друга страна, при употребата на големи количества кофеин, може да се наблюдават негативни последици, включващи учестен пулс, безсъние, тревожност и дори "пристрастеност", която при липса на веществото в организма се характеризира с главоболие и раздразнителност. Тук ще изброим седем любопитни факта за кофеина, които могат да ви бъдат от полза:

  • Безкофеиновото кафе, също съдържа кофеин;

Оказва се, че това е истина! Изследователи са проучили и проверили девет различни вида безкофеиново кафе и са установили, че в осем от тях веществото присъства. Съдържанието на кофеин в чаша безкофеиново кафе варира от 8,6 мг до 13,9 мг, а в нормалното кафе то обикновено е между 95 мг и 200 мг. Ако се прекалява с безкофеиновите кафета, нивото на кофеин може да достигне стойността, съдържаща се в една чаша традиционно кафе.

  • Ефектът на кофеина се усеща от организма до минути;

Ако имате нужда от ободряване или още от няколко часа будуване, има добра новина за вас! Кофеинът има почти незабавен ефект върху тялото на човека. Само за десет минути може се усети неговото действие, а концентрацията му достига своя връх в кръвта между 30 и 60 минути след поглъщане. Но трябва да се има предвид, че елиминирането на веществото напълно от организма отнема доста повече време. Най-малко осем часа са нужни за неговото пълно освобождаване. Така че, за да имате здрав сън, по-добре се въздържайте от кафе поне осем часа преди лягане.

  • Ефектът от кофеина е различен и относителен;

Човешкото тяло обработва кофеина по различен начин. Ефектът от него е различен в зависимост от пола, расата, използването на лекарства, алкохол, цигари и дори контрацептиви. Известно е, че жените преработват кофеина по-бързо от мъжете. При пушачите също е налице два пъти по-бързо действие на стимуланта, в сравнение с непушачите. Използването на противозачатъчни хапчета забавя процеса на усвояване на кофеина, като удължават действието му. Това се отнася и за употребата му с алкохол. При употребата на болкоуспокояващи лекарства в комбинация с кофеин, се наблюдава значително покачване на ефекта им. Това е така, защото киселинността в стомаха се покачва и разтварянето на лекарствата става по-бързо.

  • Енергийните напитки не съдържат повече кофеин от кафето;

Може би сте си мислили, че изпивайки кенче енергийна напитка, ще осигурите на организма си повече кофеин. Оказва се, че това не е така. В енергийните напитки може да има двойно по-малко кофеин в сравнение с едно нормално кафе. Разликата е там, че в тези стимулиращи напитки има и други вещества, които влияят на нервната система, освен това те съдържат и много захар. Така че не подценявайки кафето пред химичния коктейл.

  • Светлите зърна кафе са по-богати на кофеин от тъмните;

Тъмните и ароматни кафета всъщност съдържат по-малко кофеин. Това е така, защото при процеса на изпичане на зърната, кофеинът също "изгаря". Този факт може да ви помогне при избора на кафе.

  • В кои храни и напитки можем да срещнем кофеин;

Всички знаем, че кафето, Кока-колата и енергийните напитки съдържат кофеин. Нека не забравяме, че зеленият и черният чай, какаото и особено черният шоколад, както и всички десерти направени с тях, също влизат в тази група. Някои лекарства също съдържат веществото, така че винаги четете опаковките, за да не предозирате кофеина и кръвта си.

  • Кофеинът е един от многото забранени вещества за спортистите.

Той е в списъка, определен от Международния Олимпийски Комитет, за забранени вещества. При допинг контрола, установяването на повече от 12 µ кофеин на литър в урината на състезателя води до дисквалификация.

От: 09.05.2017     Видяно: 2 404 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации:

   Саке