Седем храни, които да избягваме преди лягане

Много често хората се будят в лошо настроение, с чувство на отпадналост и недоспиване. Има редица причини за това, но една от тях е неправилното хранене вечер. Някои храни е добре да се избягват преди лягане. Списъкът им не е толкова голям, но със сигурност спазването му може да помогне за постигането на по-добра почивка нощем. Направени са много изследвания, които доказват, че има пряка връзка между съня и храненето. Оказва се, че намалената работоспособност не е единственият негативен резултат. Недостатъчният сън кара тялото да го компенсира, набавяйки си повече енергия чрез храна.

Апетитът се регулира в организма от два хормона - грелин и лептин. Първият се повишава в следствие на недоспиване като стимулира апетита, а вторият спомага още повече това, като потиска чувството на глад. Така желанието на организма за набавяне на повече енергия води до затлъстяване и един от виновниците за това е лошият сън. Правилното хранене е в тясна връзка със здравословния сън и нормалното телесно тегло. Ето списък с някои храни, които трябва да се избягват вечер преди лягане:

Кафе

Всички знаем, че кафето действа ободряващо рано сутрин заради съдържанието си на кофеин. Ето защо изобщо не е препоръчително да се пие вечер. Неговото действие е почти незабавно, но е нужно много повече време до пълното му изчистване от организма. Учените са установили, че това може да отнеме до 8 часа.

Шоколад

Шоколадът, подобно на кафето, съдържа кофеин заради какаовите зърна от които се прави. Това е валидно най-вече за черния шоколад. Така че, не е препоръчително да се прекалява с него. Освен кофеина, шоколадът съдържа и веществото теобромин. Съдържанието му е по-малко от това на кофеина, но има същото действие. Ако все пак се изкушите, едно две парченца шоколад преди лягане няма да се отразят пагубно на съня.

Алкохол

Защо алкохолът е в този списък? По-скоро е наложено мнението, че той помага на съня. За съжаление истината е, че алкохолът стимулира бързото заспиване, но се отразява зле на различните етапи на съня. Шансът за многократни събуждания през нощта се увеличава след употребата на алкохол. Той нарушава "дълбокия сън", който е свързан с паметта и концентрацията. Резултатът на сутринта е - чувство на стрес, главоболие и желание за още сън.

Мазни храни

Мазните храни са трудно смилаеми и могат да предизвикат киселини и болки в стомаха. Ако се приемат късно вечер, вероятността за здравословен сън е твърде малка. Чувството за тежест и подуване ще му попречат. Поглъщането на мазни и пържени храни активират бързо храносмилателната система, но за пълната им преработка е нужно повече време. Така че, такива храни е добре да се избягват поне три часа преди лягане.

Червено месо

Червеното месо е богато на белтъчини и мазнини, което затруднява храносмилането. Това ще доведе до неспокоен сън, затова е добре да се избягва късно вечер.

Люти храни

Почитателите на пикантните храни знаят колко отварят апетита, но освен това могат да повишат температурата на тялото и да предизвикат киселини. Пикантните храни имат редица ползи, ако се консумират през деня, но вечер не са препоръчителни. Те натоварват стомаха, защото се храносмилат по-бавно и водят до смущения в съня.

Вода и течности

Водата и храните богати на течности не са най-добрия избор преди лягане. Сънят ще се наруши от честите пориви за уриниране. Хубаво е да се ограничи консумацията им поне два часа преди лягане.

Организмът е една добре работеща машина, в която всички процеси са взаимно свързани и се саморегулират. Понякога е нужно малко, за да не му пречим да функционира нормално. Добрите навици дават добри резултати. Грижете се за телата си, за да бъдете пълноценни и да дадете най-доброто от себе си в утрешния ден.

От: 14.08.2018     Видяно: 2 490 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации: