Осъзната любов

Тайната на добрите взаимоотношения
  • Осъзната любов
  • Осъзната любов
  • Осъзната любов
  • Осъзната любов
  • Осъзната любов

През живота си хората преминават през различни връзки. Някой ще кажат, че така човек добива опит във взаимоотношенията си, но истината е, че всяка една от тях остава отпечатък в душата ни, създавайки товар от разочарование, отхвърляне и неразбиране. Как да се предпазим от това и можем ли да познаем истинската любов? Тук ще разсъждаваме за зрялата и осъзната любов. Тази, която може да обича, защото първо е заобичала себе си.

Противоположностите се привличат, мит или реалност?

Има едно общоприето мнение, че противоположностите се привличат. Смятате ли че това е така? До колко можем да вярваме на твърдения, които са наложени по един или друг начин от обществото? Нека избягаме от рамката и да помислим по този въпрос!. Ще попитате: “Защо е толкова важно?”.  Нека ви отговоря - стереотипите, които света около нас налага, не винаги са най-правилните. Често хората им робуват и допускат щастието да им се изплъзне, търсейки го другаде.

Хората подкрепящи тезата за противоположностите, най-вероятно се осланят на идеята, че колкото по-различни са двама души, толкова по-интересно ще им бъде, докато са заедно. Това ще е така, може би в началото на връзката, тогава когато всеки е запленен от качествата на другия и открива в него това, което му липсва. Хората се впечатляват бързо от различното и непознатото, защото имат нужда от нещо ново в живота си.

Доколко тези различия биха могли да бъдат движещи във вашата връзка и как ще ви помогнат да вървите заедно напред? Трябва ли да се променяте, за да бъдете харесани? Всички привлекателни качества, които притежава другия човек са негови. Няма как да ги проектирате върху вашата личност. Ако се опитвате да запълните липсите си чрез него, ще се провалите. Различията са привлекателни, но за кратък период от време, в последствие стават все по-осезаеми, дразнят и внасят вътрешно напрежение. Всеки представлява уникална личност, в която е заложен стремеж към развитие и усъвършенстване. По-добре намерете човек, който би помогнал да се развивате взаимно, и с който гледате в една посока. Важна част за една успешна връзка е близкия мироглед, включващ  отношението ви към околните и ценностите, на които държите. Помислете, дали виждате добро бъдеще с избрания от вас човек! Бихте ли могли да си представите съвместен живот с него, ако приоритетите ви се разминават прекалено много?

Понякога, избирайки интригуващ и различен партньор, много хора виждат възможност да избягат от скучния си живот, и се заблуждават, че така ще решат всичките си проблеми. Мисълта за бягство от досегашния им живот е блазнеща, но те не осъзнават, че всъщност искат да избягат от себе си. Изхода е да се помирите със същността си, да приемете слабостите си и да започнете да се харесвате такива, каквито сте. Не очаквайте партньора ви да се справи с вашите личностни конфликти, той също има свои! Истината е, че тогава вече ще сте двама души с проблеми, и когато нямате допирни точки, и стабилна основа всичко много бързо би рухнало, въпреки красивото и “романтично” начало.

Разбира се, няма идеални хора и идеални връзки, дори и да намерите човек, с който си приличате, конфликти между вас ще има. Не очаквайте обратното! Всеки е отделна и цялостна личност, но заедно и гледайки в една посока, възникналите проблеми ще се решават много по-лесно. Една връзка се гради, тя не е подарък, който получавате и само му се радвате, приемайки го за даденост. Трудното едва сега започва. Вие сте различни характери, имате различен начин на живот и навици, но най-важното е да споделяте еднаква ценностна система и еднакви приоритети. Заедно, израствате емоционално, като се научавате да се обичате въпреки малките различия. Няма нищо по-хубаво от това да сте свободни да споделяте всичко, да се чувствате разбрани и оценени от човек близък до вашата същност. Общите интереси и умението да се забавлявате заедно не са за пренебрегване. Колкото повече допирни точки имате, толкова по-добре за вас.

Замислете се какво ви свързва, каква е причината да сте заедно и дали отговорите ще ви задоволят! Не мислете негативно, като вярвате, че никога няма да срещнете човека за вас и не се примирявайте с посредствена връзка! Изтощително е да сте неудовлетворени и самотни с някого. Живота си е ваш и вие имате избор с кого да го прекарате. Намерете някой, с който няма да се страхувате да бъдете себе си!

Истината за раздялата

Често се случва, една двойка да живее заедно известно време и след това да се раздели. Защо се получава това и каква е причината? Дали защото са несъвместими, дали се променят след време и вече не са подходящи един за друг?

Истината е, че тези, които се разделят, още в началото не си подхождат и не се харесват достатъчно. Заради първоначалната еуфория, те пренебрегват много от недостатъците на другия и се съсредоточват единствено върху положителните черти, като се опитват да ги изкарат на преден план. По този начин те успяват да направят компромис с нещата, които не харесват в партньора си, но това е само временно. В последствие тези недостатъци започват да изпъкват все повече и повече, докато не станат водещи, измествайки всички положителни качества. Тогава започват скандалите и упреците. Много често в такива случаи се стига до раздяла.

Причината за всичко това е много проста. В началото някои прикриват дадени черти от характера си, а други виждат недостатъците, но ги “преглъщат” за сметка на останалите качества. Никой не е перфектен и никой не трябва да очаква от другия да е такъв, но все пак трябва добрите качества да преобладават. Ако очаквате човека да се промени, това няма да се случи. Не става въпрос за това, че хората не могат да се променят. Това е възможно, ако те го пожелаят сами, но същността на характера им ще остане. Тази грешка допускат почти всички - очакват промяна в партньора си. Това означава, че не го харесват, но се надяват той да се “поправи”. Една такава връзка е обречена и трябва да прекъсне, докато не е прекалено късно. По-добре намерете човек, който е съвместим с вас и не се примирявайте, защото раздялата в такива случаи е неизбежна. Още по-лошо е, ако хората, въпреки че не се харесват, продължават да живеят заедно.

Как да се предотврати една такава грешка? Трябва да мислите и де не се оставяте да бъдете водени само от чувствата си. Преценявайте трезво качествата на партньора си и не се самозалъгвайте! Не пренебрегвайте недостатъците му, а се запитайте, дали ще можете да живеете с тях. Дали ще можете да живеете дълго с този човек, без да се натоварвате и да се чувствате некомфортно? Имайте предвид, че много хора в началото на връзката си се държат любезно, а в последствие истинския им характер излиза наяве. За да прецените човека, не съдете само по отношението му към вас. Обърнете внимание на това, как той се държи с приятелите си, родителите и роднините си. По какъв начин общува с непознатите, ядосва ли се често, обижда ли и т.н. Знайте, че в началото той ще се държи добре с вас, но ако е конфликтна личност и не одобрявате държанието му към околните, много е вероятно това държание да рефлектира върху вас в бъдеще.

Много е важно да харесате самия човек, а не държанието му към вас. Трябва да одобрявате неговите постъпки и към другите, защото те показват същността му. Бъдете сигурни, че като отмине първоначалната еуфория, той ще започне да се държи и с вас по същия начин, защото характера му няма да се промени.

Да обичаш е предизвикателство!

Много от нас са се питали какво означава да обичаш и дали можем да обичаме някой друг толкова много, че да стане част от нас. Да обичаш не е просто моментно чувство, което ни връхлита ненадейно и също толкова бързо и незабелязано си отива. Зрялата любов е повече от страст и желание. Страстта казва – искам да получа удоволствие и наслада, а любовта се стреми да даде всичко от себе си, за да направи другия щастлив. Как се постига това? Ще ви кажа – това е въпрос на решение и себеопознаване. Ще попитате какво общо има себеопознаването с любовта и моята връзка? Има и то много!

Често проблемите, на които се натъкваме общувайки с любимия човек не са толкова повърхностни, колкото изглеждат, а много по -дълбоки и почти винаги причината се крие в нас. Опитайте да разгледате ситуацията от друг ъгъл, от позицията, не как той или тя реагират, а как реагирам аз и защо реагирам така. Така ще откриете същността на проблема и начин за неговото разрешаваме. Задайте си въпроса какво мога да направя аз в тази ситуация, за да помогна. Развийте умението да слушате, не мислете през това време вашите реплики, а наистина чуйте какво има да ви каже другия. Забравете за гордостта, не се сърдете и не манипулирайте по този начин заблуждавате единствено себе си. Помнете винаги има друга гледна точка, търсете я и приемете, че не непременно вашата е най-правилната.

Не си слагайте рамки и ограничения. Много често стереотипите наложени от обществото диктуват поведението ни. Тя или той трябва да се държи по определен начин, за да го обичам. Бъдете смели да бъдете себе си, това е едно от най-важните неща. Дръжте се с партньора си така, както ви идва от вътре, интересувайте се как вашето поведение го кара да се чувства и обратно, казвайте си ако нещо не ви допада и не ви харесва. С една дума – общувайте без да очаквате определено поведение, бъдете себе си!

Не мислете, че партньора ви допълва, това е лъжа, вие сте пълноценна личност, открила друга такава. Вие не сте две половинки, колкото и романтично да звучи това. Осъзнавайки тази истина, ще избегнете зависимостта от другия, и ще бъдете свободни да се развивате. Едно от най-важните неща в една връзка е това да се обогатявате взаимно. Любовта не е състезание, в което всеки се доказва, а напротив развиваме се и се учим един от друг. Не издигайте партньора си на пиедестал, понеже рано или късно той ще падне от там и разочарованието за вас ще е огромно. Няма идеални хора, всеки има недостатъци. Истинската любов не ги отрича, а приема и обича "въпреки". Тя не се стреми да променя нито да изисква. Замислете се, може би нямаше да харесвате и обичате човека до себе си ако не беше точно такъв, може би, неговите или нейните недостатъци развиват други закърнели неща във вас. Лесно е да обичаме "защото", но по-трудно е да обичаме "въпреки", именно в това е предизвикателството. Успеем ли да го постигнем, с лекота можем да кажем: „ Толкова е лесно да те обичам!“

Емоциите - да ги владееш или не?

Случвало ли ви се е да сте подвластни на емоциите си и да не се владеете, а след това да съжалявате за действията и думите си? Няма нищо странно в това. Емоциите са част от нас, те са онези моментни приливи и отливи, които се появяват в различни моменти от живота ни. Не трябва да ги потискате, а да ги насочвате в правилната посока без да наранявате човека до вас. Емоциите са нещо нормално, но колко по-добре би било, ако можехте да ги контролирате, а не те вас. Не говоря да загубите способността да сте импулсивни в моменти на радост, а да управлявате негативните си емоции. Онези емоции, които остават след себе си, само болка за вас и околните.

Във една връзка няма как да скриете чертите от характера си. Едно такова взаимоотношение изкарва наяве, както най-добрите ви страни, така и най-лошите. Как да преодолеете тези негативни емоции? Винаги могат да възникват спорове и недоразумения между двама ви. Щом са събрани два различни характера на едно място, рано или късно ще възникне конфликт. Много двойки се плашат от тези неразбирателства, но това само по себе си не е проблем. Истинското изпитание е дали и как ще се разреши конфликта.

В такива моменти гнева не е добър съветник. Той е емоционално състояние, което може да бъде реакция към несправедливост, но не и към грешките на някой друг човек. Обикновено хората се ядосват на някого, защото виждат в него отрицателно качество, с което те самите на са успели да се справят. В такава ситуация по-добре замълчете и изчакайте “бурята” да премине. Не прибързвайте със заключения и решения. Опитайте да се овладеете, като помислите. Това всеки би могъл да го  постигне, стига да се стреми да опознае себе си, разсъждавайки върху реакциите си във всяка една ситуация. Много често причината за дадена реакция, не е тази която виждаме на повърхността, а е скрита много по-дълбоко. Затова се абстрахирайте от ситуацията и „виновника“ и се концентрирате върху въпроса: „Кое ме кара да реагирам така?“ Отговорете си, но не се задоволявайте с първото, което ви хрумва. Продължете така, нека да стане верига от въпроси и отговори. Именно тогава ще успеете да стигнете до същината на проблема, и ще установите, колко дълбока е причината. Разберете ли я веднъж, попадайки отново в същата житейска ситуация, вече ще мислите различно. Проблемите пред, които ежедневно се изправяте няма да са толкова огромни и неразрешими. Търсете скритото в себе си, мислете за това, не какво виждате, а какво има зад първоначалното впечатление на ситуацията. Постигнете ли го за себе си, вече ще можете да разбирате и партньора си по-добре. Не само ще решите споровете и проблемите по между си, но ще развиете и изградите личността си. Ако всеки се стреми винаги, първо да се вглежда в себе си, а не да обвинява другия, тогава биха се избегнали много негативни емоции. 

Не бягайте от конфликтите, а ги разрешете първо в себе си, а след това и с партньора си. Всяко потушаване на проблема, без разговор може да го задълбочи. Признайте слабостите и грешките си. Нужен е кураж за това, но само така, признавайки собствените си слабости, можем да приемем слабостите в живота на другия.

Някои могат да кажат, че всеки има характер и той не се променя и това до някъде е така. Едно е вярно, не може да промените партньора си, но себе си - да! Промяната е решение и тя не идва изведнъж. Променете начина си на мислене и това рано или късно ще се отрази и на действията ви! Не изисквайте от човека до вас да се промени. Така само ще влошите нещата. Някои хора са по-емоционални от други, те преживяват всичко и му предават голямо значение. Нужно е да ги разбирате и приемате. Може би точно тази емоционалност ви е привлякла в началото на връзката ви и без нея не би било същото. Той сам трябва да осъзнае нуждата от промяна и да вземе решение за това. Желанието на човек да иска да се промени е свързано с посвещението му във връзката. Колкото е по-близък си с другия човек, с толкова по-голяма отговорност и готовност ще работиш върху себе си и промяната си. Ако партньора ти е посветен на теб, той би оценил усилията ти и заедно бихте могли да затвърдите взаимоотношенията си.

Извлечете най-доброто от деня, тъй като винаги има друга гледна точка, стремете се да я откриете! Разсъждавайки, върху себе си и реакциите си, вие се опознавате и усъвършенствате, а по този начин лесно бихте управлявали и емоциите си. Поемайте отговорност за емоциите си, без да обвинявате! Мислите ли позитивно, освен, че се предпазвате и съхранявате, можете да бъдете полезни и за партньора си. Ако се стремите към хармония, направете малка стъпка към постигането ѝ, това зависи единствено и само от вас двамата!

Компромиса и правилното отношение към него

Всички знаем, че важните и основни неща, на които се крепи една връзка са любовта, доверието, уважението и не на последно място взаимните компромиси. Постоянно ни съветват, да правим компромиси, като слагаме нуждите на другия пред своите, а когато обичаме, това не е никак трудно, понеже искаме човека до нас да е щастлив. Това е напълно естествено и нужно в едни здрави взаимоотношения, но трябва да имаме правилно разбиране за компромисите, за да избегнем бъдещи проблеми.

Често ни се случва да пренебрегваме себе си, заради другия и в нас остава огорчение, че нашите нужди са останали на заден план. В желанието си да угодим на човека до нас, си казваме: “От мен да мине и този път”. Мислейки така, в нас започват да се трупат отрицателни чувства, които в един момент ще излязат на повърхността. Ще кажете, че партньорът ви също прави компромиси и процеса е двустранен. Но какво ще стане ако в един момент усетите, че не получавате достатъчно разбиране и се окаже, че повечето компромиси са от ваша страна? Със сигурност това чувство ще се появи рано или късно, тъй като няма как всеки да дава и получава еднакво. Помислете колко по-добре би било ако подхождате към всяко едно предложение на човека до вас с разбиране. Отношението ви да бъде, не какво ще изгубя аз, а какво бихме спечелили двамата. По този начин това, вече няма да е компромис за вас самите, а взаимно решение взето заедно, решение което би било добре и за двама ви. Вие вече няма да мислите, че правите жертва в името на вашата връзка, а напротив ще имате убеждение, че постъпвате правилно.

Разбира се има случаи, в които няма как да стигнете до съгласие, тогава не ви остава нищо друго освен да приемете различията си. Това е съвсем нормално. Всеки от вас е личност със собствена индивидуалност. Не бихте искали партньорът ви да се обезличи изгубвайки себе си. Замислете се, дали бихте харесали някой, който няма собствено мнение и се съгласява с вас за всичко. Оставете партньора си да прави нещата, които обича без задължително да участвате в тях. Приемете това време, като време за вас самите и се наслаждавайте. Не се дразнете, уважавайте личното пространство на партньора си. Така и двамата ще сте удовлетворени и това би се отразило добре на връзката ви. Ако всеки един от вас се стреми към щастието на другия, без да мисли за това какво пропуска и от какво се лишава, а се съсредоточи да извлече положителното за двамата, тогава няма начин компромиса да нещо, което трудно бихте постигнали.

Компромисите са важна част от взаимоотношенията ни, без тях една връзка не би могла дълго да просъществува. Правете ги, но с ясното съзнание, че това е най-доброто решение за вас, като двойка. Не допускайте чувство на огорчение и неудовлетворение. Ако се появят по-добре разговаряйте за това с човека до вас и кажете какво ви притеснява. Общуването е ключа към разбирателството. Мислете за компромиса, като за нещо, което би направило и двама ви щастливи.

Уважението крепи връзката

Любовта е невъзможна без взаимно уважение. До колко осъзнавате значението на тази дума и съумявате ли да дадете на партньора си отношението, което заслужава? Способни ли сте да живеете с някой, да виждате ежедневно всичките му недостатъци и въпреки това да продължавате да го уважавате?

Взаимното уважение е едно от основните неща, на които се крепи една връзка. То зависи не само от вас, но и от партньора ви. Задайте си въпроса защо уважавате човека до вас? Замислете се дали това е само поради неговите качества и лични постижения или включва и отношението му към вас. Не бъркайте уважението с възхищение. Хубаво е да му се възхищавате, но не го издигайте на пиедестал. Никой от двама ви не бива да гледа на другия с превъзходство. Случва се двойките да се подценяват и унижават, което е недопустимо, а още повече в присъствието на други хора. Ако това е така при вас, означава, че имате проблем, който не е за пренебрегване. Често хората свикват с такова отношение и го преглъщат, без да му отдават значение. Допускат да заемат позиция, на по-нискостоящ във връзката. Причината може да е липса на самочувствие и усещане, че другия е много повече от тях.

Как да решите този проблем? Осъзнайте колко ценни сте, като личност! За да ви уважават, трябва преди всичко, вие да се уважавате. Отстоявайте принципите си, обичайте себе си и не допускайте да ви омаловажават! Уважението се печели! То не е подарък и не върви, като бонус към любовта. Може да го загубите, въпреки, че се обичате!

Ежедневието подлага на изпитание любовта. Не винаги, вие или човека до вас, ще реагирате по най-добрия и подобаващ начин. Понякога действате импулсивно без да мислите. Всички грешат, но това не бива да е причина да загубите уважението към партньора си. Приемете такива моменти, като предизвикателство и възможност да научите нещо за себе си и него. Не съдете и не правете прибързани заключения. Утре, вие може да сте на неговото място. Помислете как може да му помогнете, така ще се  развиете и обогатите взаимно и ще извлечете поука за в бъдеще.

Как да покажете уважение? Ценете мнението на партньора си и го търсете! Той е най-близкия ви човек и е важно да знаете какво мисли. Подкрепяйте го, независимо от обстоятелствата, а в случай, че не сте съгласни с него по-добре замълчете, отколкото да го нападате и унижавате пред други хора. След това, когато сте сами му кажете какво смятате  за ситуацията, но нека това да става само между вас. Така запазвате достойнството му. Не го критикувайте остро и не използвайте думи, с които не искате, вас самите да ви нарекат! Дръжте се така, както бихте искали той да се държи с вас! Съобразявайте се с личното му пространство и нещата, които му доставят удоволствие в свободното му време. Не го обсебвайте и не мислете, че цялото време трябва да го прекарва с вас. Не позволявайте чужда намеса, във вашата връзка. Споделяйте с вашите приятели, но си поставете граница, нека вашия интимен свят си остане само ваш. Помнете, че когато човек обича е уязвим и открива най-съкровените си тайни, затова ги пазете!

Всички тези неща изграждат уважение и доверие помежду ви. Бъдете човек, който заслужава да ги получи и няма начин партньорът ви, да не ви отвърне със същото. Ако въпреки това не получавате уважението, което ви се полага, по-добре се разделете! Намерете някой, който ще ви цени, като личност и няма да ви пренебрегва поради собствената си неувереност. Запомнете, че за да имате дълготрайна и щастлива връзка преди всичко трябва да погледнете в себе си. Решите ли там проблемите си, вече ще можете да преодолеете и проблемите във връзката си.

Ревността - пагубна или нужна?

Знаем, много хора казват, че който не обича, той не ревнува.  До колко това е вярно и дали ревността е полезна за една връзка? Показателна ли е тя за любовта или е пагубно чувство способно да я унищожи напълно? Това е сериозна тема и ако нямаме правилно разбиране относно тези и други въпроси, рискуваме да загубим човека до себе си.

Ревността е чувство, което не винаги зависи от поведението на партньора. Някои хора са ревниви без да имат причина за това. Те са такива във всяка своя връзка и винаги търсят повод да се конфронтират с другия. Корените на ревността при тях са много по-дълбоки и засягат личността им. Зад това чувство, те крият своята неувереност, водеща до желание за контрол и агресия. В желанието си да притежават другия, те убиват доверието по между си, а отиде ли си то, си отива и любовта.

В други случаи има хора, които нарочно провокират, за да предизвикат ревност. По този начин търсят доказателство за любовта на партньора си. Това не винаги означава, че не получават нужното внимание. Възможно е, проблема също да се крие в тях самите. Личности, които постоянно имат нужда да им се обръща внимание, всъщност са неуверени в себе си. Те никога няма да са удовлетворени от връзката си, независимо колко е отдаден партньора им. Манипулирайки по този начин, те не осъзнават, че рано или късно, така ще отблъснат човека до себе си.

Как да се справите с това пагубно чувство? Погледнете в себе си, открийте причината за тази своя неувереност. Винаги има такава и в повечето случаи се корени в ранното детство. Всичко е във вашето подсъзнание, освободете се от стари неща, които ви тежат прекалено дълго време. Простете ако има нужда от това и почнете на чисто. Вашия партньор няма вина, позволете му да ви обича. Важно е да осъзнаете, че това е така. Вие заслужавате да бъдете обичан, такъв какъвто сте. Не случайно човека до вас ви е избрал. Ценете го, вярвайте му и оставете всякакви съмнения.

Понякога обаче наистина има повод за ревност. Допустима ли е тя в такъв случай? Преценете добре ситуацията, не бъдете горди и не играйте игри. Застанете открито пред партньора си и споделете притесненията си. Бъдете внимателни, допускайте, че може и да грешите. Не започвайте с обвинения, а кажете как неговото поведение ви кара да се чувствате. Ако той ви обича, ще разбере, че ви наранява и ще престане. Животът е пълен с недоразумения и понякога истината може да е най-неочакваната. Не е изключено и да сте лъгани. Тогава не ви остава нищо друго освен да изберете дали да простите или да продължите напред, но сами.

Никога не прибързвайте с решенията си и не задържайте ревността прекалено дълго време. Дръжте се така, както искате да се държат с вас. Не допускайте тя да отрови взаимоотношенията ви. Погледнете към себе си и се освободете от неконтролируемата и безпочвена ревност. Не бъдете и наивни, но разсъждавайте трезво. Общувайте, това е решението за повечето проблеми!

Със сигурност може още да се разсъждава върху любовта. Тя е дълбок океан, в който или се научаваш да плуваш или се удавяш. Може би най-великото определение за зрялата и осъзната любов е написано в Библията, в I Коринтяни, 13 глава:

"1 Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед, която звънти, или кимвал, който дрънка. 
2 И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм. 
3 И ако раздам целия си имот за прехрана на бедните и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, нищо не ме ползва. 
4 Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, 
5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не мисли зло,
6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, 
7 всичко премълчава, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко търпи. 
8 Любовта никога не преминава; обаче пророчества ли са, ще се прекратят, езици ли са, ще престанат, знание ли е, ще се прекрати. 
9 Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме, 
10 но когато дойде съвършеното, тогава това, което е частично, ще се прекрати. 
11 Когато бях дете, като дете говорех, като дете мислех, като дете отсъждах. Но когато станах мъж, прекратих детското.
12 Защото сега виждаме неясно, като в огледало, а тогава ще видим лице в лице. Сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и аз съм бил напълно познат. 
13 И така, остават тези трите: вяра, надежда и любов; но най-голямата от тях е любовта."

 

 


 

От: 07.10.2016     Видяно: 5 871 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Саке