Сватбени годишнини

Символиките, които се крият зад наименованията им.
  • Сватбени годишнини
  • Сватбени годишнини
  • Сватбени годишнини

Сватбата е ден, който се помни и отбелязва всяка година. Любопитно е да узнаем как се наричат годишнините, свързани с този празник и какви са подаръците, които съпрузите си разменят. Наименованията са символични и отразяват силата на семейната връзка, която расте и се утвърждава с годините и опита. Разбира се, всеки избира сам, дали да следва традицията. По-важното е обичта, уважението и доверието между мъжа и жената, да се пазят и подхранват ежедневно, а отбелязването на празника им да е един триумф на любовта. Сватбените годишнини в различните страни по света биват наричани с различни имена, затова може да срещнете разлика. Тук ще изброим най-популярните и често срещани наименования. 

Малко история

В исторически план, отбелязването на годишнини от сватбата води началото си от Римската империя. Там съществувала традиция, на двадесет и петата годишнината от брака, да се слага сребърен венец на главите на съпрузите, а на петдесетата годишнина - златен. Постепенно през XX век започнали да се отбелязват и другите годишнини от брака. 

Годишнини от сватбата

1 - Първа годишнина

Тя е най-вълнуваща за младоженците и е наречена памучна. Освен това, през цялата първата година, всеки месец на датата на сватбата се отбелязва т.н зелена сватба. Двойката е "млада и зелена", и затова тогава се подаряват цветя, символ на живота и новото начало. Първата година от брака е една от най-трудните, но и една от най-страстните. Символиката в името ѝ може да бъде свързана с активността на влюбените в спалнята, затова и подаръците може да бъдат памучни чаршафи или спално бельо, тъй като старите вече са се износили. Освен това, сред подаръците могат да се включат памучни дрехи, престилки, кърпи и др.

2 - Втора годишнина

Тя е крехка за съпрузите, затова символично е наречена хартиена. Втората годишнина се свързва с търпението на младото семейство в брака. На този ден се подаряват книги, картини, албуми, а защо не и банкноти.

3 - Трета годишнина

Третата година от брака е наречена кожена. През нея двойката вече е преодоляла крехкостта на хартията и съюза им е добил гъвкавостта на кожата. Друго символично значение може да се открие в това, че съпрузите се усещат и разбират вече дори и с "кожата" си. Подаряват се аксесоари от кожа - портфейли, колани, гривни и т.н.

4 - Четвърта годишнина

Четвъртата годишнина от брака е наречена ленена. Ленът се характеризира с голяма здравина и трайност. Пожеланието за семейството е за благоденствие и здравина на брака. Трапезата на този ден се застила с ленена покривка, а подаръците трябва да са от лен - дрехи, спално бельо и др.

5 - Пета годишнина

Неслучайно петата годишнина от съвместния брачен живот на младоженците е наречена дървена. Символ на отношенията помежду им е дървото и неговите дълъг живот и якост. Препоръчва се празника да се отбележи на открито сред природата. Това е първата годишнина от брака, на която вече може да се канят гости. Подаряват се дървени сувенири и аксесоари, а може и дори да се подменят старите мебели в къщи с нови.

6 - Шеста годишнина

Шестата годишнина е наречена цинкова. Цинкът е преходен метал, който се използва за поцинковане на стоманени и чугунени изделия, като ги защитава от корозия. Символиката тук се крие в това, че поцинкованите съдове имат нужда от време на време да се почистват и лъскат, така е и с брака. Подаръците могат да бъдат под формата на домакински уреди и съдове.

7 - Седма годишнина

Седмата годишнина е наречена медна. Медта е благороден метал и неслучайно символизира точно седмата година от брака. Първите седем години са много важни за един човек, това се отнася и за брачния съюз. Смята се, че ако той просъществува до тази годишнина, няма опасност да бъде разтрогнат. Подаръците са, разбира се, от мед - украшения, монети, съдове.

8 - Осма годишнина

Осмата годишнина е наречена тенекиена. Ламарината се смята за здрав и гъвкав метал, затова е символ на вече малко по-улегналите семейни отношения, в които компромисите не са непозната дума. Подаръците са кухненски уреди, съдове или предмети, направени от този метал.

9 - Девета годишнина

Деветата годишнина е наречена керамична. Знаем, че керамичните изделия се правят от глина или т.нар. хума. Те се характеризират с твърдост и красота, но ако не се пазят могат лесно да се счупят. Така е и с деветгодишни брак - извайва се трудно и изглежда стабилен, но може лесно да се пропука. Всички керамични предмети са подходящи за подарък.

10 - Десета годишнина

Десетата годишнина е наречена розова.  На този ден се празнува първият юбилей на семейството. Канят се кумовете и най-близките. Съпругът може да подари на жена си рози - символ на любовта, преодоляваща всичко по пътя си. За десет години брачен живот, връзката вече е в етап, в който двойката е разбрала, че има и възходи и падения, но въпреки трудностите продължава напред винаги заедно. Подаряват се саксийни цветя.

11 - Единадесета годишнина

Тя е наречена стоманена, за да покаже, че между съпрузите вече е изградена и съхранена много здрава връзка. Подаряват се подаръци, направени от стомана.

12 - Дванадесета годишнина

Тя е наречена никелова. На този ден двойката празнува в тесен семеен кръг. Подаръците са изработени от никел и символизират блясъка на брака, напомняйки, че той трябва да се поддържа с грижа и любов. Подходящи дарове са прибори, бижута, свещници и др.

13 - Тринадесета годишнина

Нищо фатално няма в тринадесетата годишнина от сватбата, напротив, тя е наречена с нежното име дантелена. Дантелата, подобно на живота, е толкова красива със своите преплетени нишки. Така и брака се изгражда с времето. Прието е подаръците да бъдат от дантела - бельо, салфетки, покривки. Може и различни плетива от фина вълна. Традицията повелява, цветята да са момини сълзи.

14 - Четиринадесета годишнина

За първи път, след четиринадесет години брачен живот, годишнината е наречена на скъпоценен камък - ахатова. Подобно на ахата, бракът мени своя цвят и има своите различни нюанси. Подаръците са свързани с камъка ахат, както и с предмети от слонова кост.

15 - Петнадесета годишнина

Петнадесетата годишнина от сватбата носи името - стъклена. Името ѝ символизира прозрачността и чистотата на отношенията, както и тяхната крехкост. Свързва се с вярата и доверието в семейството. Подаряват се кристални или стъклени чаши, купи, вази, фигурки и др. След петнадесетата годишнина от сватбата, имената на следващите започват да символизират както здравина, така и ценност.

18 - Осемнадесета годишнина

Тя е наречена тюркоазена. Още от древни времена тюркоаза е символ на богатство и успехи, затова се смята, че и в семейството идва края на перипетиите и неуспехите. Подаряват се тюркоазени бижута.

20 - Двадесета годишнина

Две десетилетия заедно е повод за празник! Тази годишнина е наречена порцеланова. На този ден трапезата се сервира в нови порцеланови съдове, символ на новото начало и загърбване на всичко старо, и лошо. Подаряват се различни предмети от порцелан - статуетки, съдове, сервизи за кафе и др.

21 - Двадесет и първа годишнина

Тя е наречена опалова.

22 - Двадесет и втора годишнина

Тя е наречена бронзова.

23 - Двадесет и трета годишнина

Тогава се отбелязва берилова сватба.

24 - Двадесет и четвърта годишнина

Тя носи името атлазена сватба.

25 - Двадесет и пета годишнина

Четвърт век заедно! Неслучайно тази годишнина е наречена сребърна. Символът на среброто се свързва с трайността и красотата на брака. Канят се близки и приятели. Двойката си разменя сребърни пръстени, които трябва да носят през следващата една година, а другите гости подаряват подаръци, достойни за такъв голям празник. Какви да бъдат? Разбира се изработени от сребро!

26 - Двадесет и шеста годишнина

Тя е наречена нефритена. Името ѝ символизира силата на връзката. Нефритът е естествен минерал, чиято якост е толкова голяма, че трудно би се счупил дори с чук. Подаръците на този ден могат да бъдат различни сувенири, бижута, уреди за масаж и други продукти, в които присъства нефрит.

30 - Тридесета годишнина

Отново юбилей, който се празнува и отбелязва като бисерна (перлена) сватба. Перлите са били символ на власт и мъдрост в древната Римска империя. Неслучайно тази кръгла годишнина е наречена на тях. Перлата се характеризира с това, че се създава постепенно и бавно - от песъчинка, попаднала в черупката на мида. Цветът ѝ може да е бял, черен, но и златист, сребрист, розов и др. Перлите символизират всяка една година от брака на съпрузите, а различните им цветове се свързват с добрите и лошите дни във връзката. Подаръците също трябва да са красиви и ценни - перлена огърлица, седефени пръстени, седефени копчета за ръкавели, сувенири, предмети на морска тематика и др.

34 - Тридесет и четвърта годишнина

Тази годишнина носи името - кехлибарена. Кехлибарът е скъпоценен камък, който се образува в продължение на поне един милион години, от смолата на иглолистните дървета, която постепенно се вкаменява. В древността са смятали, че камъкът пази от зли сили и са го ползвали за направата на различни амулети. Гладиаторите в Римската империя са украсявали с кехлибар щитовете и мечовете си, за да имат успех и късмет в битките. Името на тридесет и четвъртата годишнина от сватбата символизира стабилност и дългосрочни взаимоотношения, градени постепенно с годините. Подаряват се бижута от кехлибар, а масата може да се украси в топлите му цветове, за да даде спокойствие и светлина на семейството.

35 - Тридесет и пета годишнина

Тя е наречена коралова. За корала се смятало, че е символ на мъдростта, надеждата, здравето и дълголетието. В някои култури са закичвали жените с коралови украшения, за да ги предпазят от безплодие. Символика може да се търси в много и различни посоки, но най-вече пожеланието за семейството е още дълги години да са заедно, облечени в мъдрост, която да предадат на поколението си. Годишнината може да се отбележи до морето, с тематична украса на тържеството, а подаръците може да бъдат сувенири от корал, бижута, картини на морска тематика и др.

37 - Тридесет и седма годишнина

Тя носи името - алуминиева. Алуминият е метал, устойчив на корозия. Интересното за него е, че през 1825 г. той е синтезиран за първи път в чист вид и тогава цената му е надвишила тази на златото. Смята се за символ на устойчивост и топлина в семейството. На тази годишнина се подаряват съдове за бита, направени от алуминий.

38 - Тридесет и осма годишнина

Тази годишнина носи името живачна. Живакът е единственият течен метал в природата. Символиката в наименованието е подчинена на промяната - подобно на различните форми, под които срещаме живака, така и бракът претърпява различни промени с годините. Така че, ако двойката иска да промени нещо в живота си, то тази годишнина е добър повод. За подаръците на този ден е нужно да се вложи малко въображение. Те могат да са предмети, които се променят по някакъв начин - пясъчна картина, лампа с различни цветове, електрическа мелничка и всичко, което може да ви хрумне.

40 - Четирдесета годишнина

Тя носи красивото име рубинена. Рубинът е скъпоценен камък, чийто цвят варира от розов до червен. Свързва се с любовта, страстта и живота. В древността камъкът се е ценял дори повече от диамантите. Пожеланието на този ден за съпрузите е, да съхранят любовта и страстта си още дълги години. Някои двойки отбелязват годишнината като прибавят към халките си малки рубини. Разбира се, това малко хора биха си го позволили. Важното е подаръците да са от сърце и е напълно достатъчно да са подчинени на червеният цвят, който е символ на любовта.

45 - Чедирдесет и пета годишнина

Тази годишнина носи името сапфирена. През Средновековието сапфирът бил наричан "епископ на камъните". Той символизирал духовните ценности, затова се смята за олицетворение на верността, скромността и целомъдрието. Хората вярвали, че сапфирът изглажда разногласията и дава вечен живот на човека, който го притежава. Сапфирената сватба се празнува с приятели, доказали верността си през годините. Подаряват се бижута със сапфир.

46 - Четирдесет и шеста годишнина

Тя носи романтичното име лавандулова. Ароматната билка е растение, издържащо дори при сурови климатични условия. Подобно на брака, въпреки трудностите, лавандулата дарява с дълготрайния си аромат и създава чувство за уют, топлина и спокойствие. Подаръците за тази годишнина са подчинени на лавандулата - картини, сувенири, козметика и др.

49 - Четирдесет и девета годишнина

Тя носи гордото име кедрова сватба. Кедърът е вечно зелено дърво. Името на тази годишнина символизира стабилността, здравето и силата на семейството. Подаряват се изделия от дърво (по възможност кедър) - ветрила, кутийки за бижута, сувенири и др. Прекрасен подарък би бил кедрово дръвче.

50 - Петдесета годишнина

Тогава се празнува златна сватба! Тържеството се отбелязва пищно, като се канят деца, внуци, правнуци, роднини и приятели. Златната годишнина е богатство, до което малко съпрузи се докосват, затова някои двойки, в знак на любов и доверие, подновяват брачните си клетви и разменят нови брачни халки. Старите пръстени се подаряват на внуци, които все още не са се оженили. Освен злато, могат да се подаряват сувенири и предмети със специално гравиран надпис, картини, позлатени домакински съдове и др. 

55 - Петдесет и пета годишнина

Тя е наречена изумрудена (смарагдова). Изумрудът се характеризира със зелен цвят и символизира вечна пролет и безсмъртие. В миналото, хората са вярвали, че камъкът има магическа сила и помага за силата на паметта, здравето на сърцето и гони безсънието. Пожеланието към съпрузите е да са здрави и да съхранят свежи отношенията си. В този дух може и да са подаръците, подчинени на зеления цвят, като символ на здравето и живота.

60 - Шестдесета годишнина

Този юбилей на семейството носи името диамантена сватба. Диамантът е известен с това, че е най-здравият и твърд скъпоценен камък в природата. Тази годишнина е наречена на него, за да покаже колко е силна и здрава връзката на брачния съюз, въпреки отминалите години.

65 - Шестдесет и пета годишнина

Желязна сватба! Желязото е символ на здравината и твърдостта на брака. Семейната двойка е преминала през огън и вода, подобно на желязото, за да достигне същата якост и непоклатимост във взаимоотношенията си. Подаряват се железни предмети и сувенири.

67 - Шестдесет и седма годишнина

Тя е наречена каменна. Семейството, което е достигнало до този ден, е като крайъгълен камък за целия си дом. Предало е мъдростта, събирана през годините на поколенията и сега гордо тежи на мястото си.

70 - Седемдесета годишнина

Тази сватба е наречена благодатна. След петдесетата годишнина от брака всички следващи годишнини са като подарък. Малцина могат да се похвалят с празнуването им. Седемдесет годишнината от брака е прекрасен повода да се събере цялото семейство и да благодари за тази божия благодат!

75 - Седемдесет и пета годишнина

Тя носи името коронна сватба. Короната е символ на чест, сила, достойнство, власт. Всички тези качества могат да олицетворят един дълъг и щастлив семеен живот!

80 - Осемдесета годишнина

Тя е наречена дъбова. Дъбът е хилядолетно дърво и е символ на вечността и безсмъртието. В някои култури дървото е свещено и олицетворява майката земя. Плодовете му символизират продължаването на живота. Връзката на семейството, празнуващо този голям празник, е като преплетени дъбови клонки - силна и вдъхновяваща!

90 - Деветдесета годишнина

Тя носи името гранитна. Гранитът е една от най-твърдите и устойчиви на студ скали в природата. Неслучайно е символ на деветдесетата годишнина от сватбата.

100 - Сто годишнина

Достигането на тази годишнина е по-скоро мечта. Наречена е червена. Само една двойка от Азърбайджан достига този юбилей.

Брачният съюз е нещо повече от съжителство между двама души. Той е завет за вярност и любов - пример за поколенията. Сватбените годишнини са повод за празник, който всяко семейство може да отбележи по собствен начин. Традициите и подаръците са хубаво нещо, но не са задължителни. Забележително е, че след петдесетата годишнина от сватбата, всичко материално някак избледнява и остават хората. Най-ценният подарък е, че ги има и са там, за да празнуват заедно.

От: 24.05.2017     Видяно: 73 543 пъти     Автор: Надежда Младенова

Галя

06.05.2024 - 15:45
Чедирдесет???

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: