Витамини

Жизнено важни за здравето ни.
  • Витамини
  • Витамини
  • Витамини
  • Витамини

Витамините са органични вещества, които са от съществено значение за нормалните жизнени процеси, протичащи в организма. Те участват в синтеза на ензимите и усвояването на хранителните вещества, които са толкова необходими за нашето здраве. Спомагат за добрата работа на нервната, имунната, храносмилателната и ендокринната система. Също така влияят на кръвосъсирването, кръвообразуването, растежа, чернодробната функция и жлезите с вътрешна секреция. Липсата на витамини води до авитаминоза (пълна липса на определен или няколко витамина) и до хиповитаминоза (недостиг на определен или няколко витамина). Другата крайност е безконтролния и прекомерен прием на витамини, което води до хипервитаминоза. Има физически състояния, при които човек се нуждае от повече витамини - при тежък физически и умствен труд, кърмене, бременност, инфекции и др.

Малко история

Още в древността, египтяните са отчели значението на храната върху здравето на човека. Те са установили, че консумацията на черен дроб може да подобри състоянието на човек при т.н нощна слепота. Днес е известно, че тази болест се причинява от липсата на витамин А. Недостигът на свежа храна като плодове и зеленчуци в храненето на моряците, е довел до заболяването наречено скорбут. Това установил още през 1747г шотландският хирург Джеймс Линд. В борбата със смъртоносната болест, той препоръчвал консумацията на цитрусови плодове. Неговото откритие не било напълно прието от всички, затова и смъртността сред екипажите на Кралския флот през IX век продължила още дълго време.

За първи път наименованието "vitamin" ("vita" - живот и "amin" - съдържащ азот), се появява през 1912г, когато полския биохимик Казимир Фунг успява да изолира вещество, принадлежащо към аминната група, от люспите на ориз. Всъщност това бил витамин B1. Благодарение на него, той намерил начин за лекуване на болестта бери-бери. Кразимир Фунг продължил работата на японския учен Уметаро Сузуки, който две години по-рано изолирал същия комплекс микроелементи, но не получил нужното внимание и отзвук. Години наред отнело на биохимиците да докажат, изолират и класифицират тези вещества, които днес наричаме витамини. Ето и малко хронология:

Хронология на откриването на витамините и техните хранителни източници на набавяне

Витамин Откриване Източник на набавяне
B1 (тиамин) 1912 г. черен дроб, яйца, месо, зеленчуци, овесено брашно
А (ретинол) 1913 г. кафяв ориз, листни зеленчуци, моркови, тиква, домати, соево мляко, рибено масло, жълтък, черен дроб, кравето масло
D (калциферол) 1920 г рибено масло, черен дроб, яйца, гъби, мляко, масло
B2 (рибофлавин) 1920 г. млечни продукти, месо, яйца, банани, аспержи, зелен фасул
Е (токоферол) 1922 г. нерафинирани растителни масла, масло от пшеничен зародиш, семена, ядки, плодове, зеленчуци, яйца
C (аскорбинова киселина) 1928 г. цитросови плодове, зеленчуци
K (фолохинон) 1929 г. листни зеленчуци, домати, ягоди, яйчен жълтък, черен дроб
B5 (пантотенова киселина) 1931 г. пълнозърнести храни, месо, броколи, авокадо
B7 (биотин) 1931 г. млечни продукти, месо, яйца
B6 (пиродоксин) 1934 г. млечни продукти, яйца, месо, зеленчуци, банани, ядки
B3 (ниацин) 1936 г. зърнени храни, месо, яйца, зеленчуци, гъби
B9 (фолиева киселина) 1941 г. листни зеленчуци, черен дроб, зърнени храни
B12 (кобаламини) 1948 г. черен дроб, яйца, месо, риба

 

Видове витамини

Витамините са класифицирани на две основни групи - мастноразтворими и водоразтворими. 

Мастноразтворимите витамини са A, D, E, K, a водоразтворимите са витамин C и всички принадлежащи към групата B. Разликата между двете групи се подразбира от техните наименования. Водоразтворимите витамини се разтварят във вода и лесно се освобождават от организма. Те не могат да се запазят в него за дълго време, затова трябва да се набавят ежедневно. Единствено витамин B12 има способността да натрупва запаси в черния дроб на човека за няколко месеца напред. Мастноразтворимите витамини се разтварят в мазнина. Те се поемат в организма като се се абсорбират от него чрез хранителната и телесна мазнина. Имат свойството да се складират в черния дроб на организма и да му осигуряват нужното количество витамини за продължителен период от време.

Мастноразтворими витамини

  • Витамин А

Популярен е като витамин на растежа, защото взима участие в процесите свързани с растежа на организма. Освен това, има съществено значение за зрението, кожата и лигавиците. Повишава устойчивостта на тялото срещу инфекции.

Известен е под няколко форми - А (ретинол), А1, А2, А3. Част от приема на витамина е благодарение на веществото каротин, което се съдържа предимно в оцветените в червено и оранжево плодове и зеленчуци. Под въздействието на ензима каротиназа, една молекула бета-каротин се превръща в две молекули витамин А. Характерно е, че е устойчив до 200ºC, но се унищожава при окисление.

Липсата на витамина може да доведе до т.н. кокоша слепота, възпаление и изсъхване на роговицата на окото, спиране на растежа, отслабване, бавно зарастване на рани, намаляване съпротивителните сили на организма срещу инфекции.

  • Витамин D

Този витамин е отговорен за здравето на костите. Неслучайно е известен като антирахитичен витамин. Съвместно с някои хормони, той спомага за правилната обмяна на фосфора и калция в костите и допринася значително за развитието на костната система. При недостатъчно количество на витамина, особено в детска възраст, може да се развие болестта рахит.

Известни са няколко форми на витамин D - от D1 до D7, но за антирахитичен витамин се смята D3. Голямо количество от витамина има в храните от животински произход - черен дроб, яйца, мляко, рибено масло. Благодарение и под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето, витамин D се образува в кожата. Значително по-издръжлив е на окисление от витамин А.

  • Витамин Е

Витамин Е е широко разпространен в природата. Среща се в почти всички храни. Най-голям източник на витамин Е са растителните масла, зърнените храни и яйцата. Ролята на витамина е важна за оплождането и износването на плода. Именно затова е известен като витамин против стерилитета и безплодието. Освен това, участва в образуването на мускулите, правилното функциониране на нервна система, регенерацията на кожата. Витамин Е се среща в седем различни форми, наречени токофероли. Най-активната сред тях е алфа-токоферолът.

Липса или намалено количество от витамина в организма на човека се наблюдава изключително рядко, но ако това се случи, може да се стигне до мускулна дистрофия, безплодие, нарушение в обмяната на веществата, разрушаване на нервни клетки и др. Витамин Е е устойчив при толлина, но се окислява много бързо.

  • Витамин К 

Основната функция на витамин К е да регулира процеса на кръвосъсирването и да предпазва кръвоносните съдове. Изключително значение има за образуването на протробин, белтък спиращ кръвотеченията. Липсата или недостигът на витамина води до склонност към кръвоизливи. Освен това, витамин К участва в правилното усвояване на калция в организма и спомага за нормалната функция на черния дроб.

Витамин К се среща под две различни форми К1 и К2. Източник на К1 са листните зеленчуци, доматите, ягодите, а източник на витамин К2 са храните от животински произход - черния дроб, яйчния жълтък, млякото и др. Витамин К се синтезира от чревните бактерии в организма.

Едновременната употреба на витамин К с витамин Е може да доведе до кръвоизливи, тъй като двата витамина действат като антидоти един спрямо друг.

 

Водоразтворими витамини

  • Витамин C

Той е един от най-популярните и широко срещани витамини в природата. Наричан е антискорбутен витамин. Присъства в плодовете и зеленчуците, като силно изразено количество от него има в лимоните, лютите чушки, шипките, млякото и др. Съществуват две форми на витамин C:  L-аскорбинова киселина, която е активната и D-аскорбинова киселина, която не се характеризира със същата витаминозна сила. Освен това, D-аскорбиновата киселина се проявява като антидот на активната форма на витамина.

Едно от най-ценните действия на витамин C е, че повишава устойчивостта на организма към инфекции. Участва в процеса на кръвосъсирване, като поддържа нормалната пропускливост на капилярите. Освен това, активизира ензими, които разграждат белтъчините в организма, помага за антитоксичната чернодробна дейност и др.

В миналото авитаминозата е водела до болестта скорбут, която се отличавала с кръвотечение на венците, анемия, подкожни кръвоизливи и отпадналост. Днес такава тежка форма на липса на витамина почти не се среща. По-скоро може да се наблюдава хиповитаминоза, която води до мускулна слабост, леко кървене на венците, лесна умора. Витамин C не е устойчив на топлина и се разрушава особено бързо при достъп на светлина и кислород. Витамин C е водоразтворим витамин и не се задържа в организма, затова е нужно да се набавя ежедневно.

  • Витамини от групата B

Витамините от група В са от голямо значение за здравето на човека. Те не се задържат за дълго в организма на човека, с изключение на витамин B 12, който може да трупа запаси в черния дроб. Спомагат активирането на различни ензими, които регулират обменните процеси в мускулите, нервите и клетките. Участват в метаболизма на мазнини, белтъчини и въглехидрати. При липса на витамините B1, B2, B6 в храната може да се стигне до нарушаване дейността на централната и периферна нервни системи, смущения в мускулите, кожни проблеми. При липса на витамин B12 е възможно да се развие злокачествена анемия, тъй като този витамин стимулира възпроизвеждането на еритроците в кръвта. Витамин B9 или фолиева киселина, е изключително важен за бъдещите майки, защото участва в изграждането на плацентата и централната нервна система на плода.

Витамините от група B се съдържат в - черен дроб, яйца, млечни продукти, риба и морски дарове, пълнозърнени храни, плодове, зеленчуци. ядки и др. Тези витамини са по-устойчиви на топлина, отколкото към светлина.

От: 03.08.2017     Видяно: 7 100 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации: