Туритопсис нутрикула

Безсмъртната медуза.
  • Туритопсис нутрикула

Всеки знае, че съществата на земята имат еднакъв цикъл на живот, който постоянно се повтаря. Те се раждат, остаряват и умират. Една медуза доказва, че винаги има изключения. Тя никога не умира, защото не достига до стадий на смърт.

Докато хората винаги са мечтали за безсмъртие, за Туритопсис нутрикула то е даденост. Тази медуза е с размер, който едва достига до 5 милиметра, но има уникалната способност да живее вечно, като трансформира тялото си.

Местообитание и начин на живот

Туритопсис произлиза от Карибите, но може да се срещне по целия свят. Тя живее в океаните и обитава предимно водите около тропиците. Смята се, че когато корабите източват баластната си вода при различните пристанища, медузите се разпространяват по света заедно с нея. Те са безполови и живеят уединено. Начинът им на прехранване е хищнически. Животът започва от яйце, след което то става ларва и полип, а накрая се превръща в медуза. Няма нищо ненормално в това и много други организми се развиват по подобен начин. Онова, което изумило учените е фактът, че след достигане на половата си зрелост, медузата започва отново да се превръща в полип. През този етап на развитието си другите подобни медузи започват да умират, но не и Туритопсис. Именно тогава, тя обръща процеса на стареене и се подмладява. Този процес се нарича трансдиференциация и при него клетките се преобразуват от един тип към друг. Интересното в случая е, че тези цикли могат да се повтарят непрекъснато, което на практика превръща медузата в безсмъртна.

Тези същества не могат да умрат (не и по естествен път). Те имат способността да се възстановяват многократно и никога не се разболяват.

Изследвания

След като този феномен е факт, всеки си задава въпроса, дали не може и при хората да се получи нещо подобно. Учените вече правят опити да разберат как точно действа този процес. Знае се, че стволовите клетки могат да се възстановяват и по този начин да регенерират отново мъртва или повредена тъкан. Възможно е след време процеса на стареене при хората да се овладее и дори да се обърне.

Как са открити тези медузи?

Много често научните открития стават съвсем случайно. Понякога, колкото и да търсим нещо ново, не можем да го открием, а то изниква случайно пред нас, точно когато най-малко очакваме. Такава е и историята на тези медузи.

Turritopsis nutricula не били изследвани, защото изглеждали прекалено обикновени. Те по нищо не се отличавали от останалите видове, затова учените не предполагали на какво са способни. Фернандо Боеро (италиански зоолог) започнал да прави опити с тях и след като приключил изследванията си заминал в командировка, оставяйки морските същества без надзор. Когато се върнал, той видял, че в аквариума няма вода, защото се е изпарила. Всичко в него било загинало, но Фернандо все пак решил да изследва медузите. Поглеждайки ги през микроскопа си, той с учудване установил, че не са мъртви. Били се освободили от пипалата и преминали в стадий на личинки. Ученият напълнил отново аквариума с вода и решил да види какво ще се случи. Чудото наистина станало – настъпила регенерация. Личинките се превърнали в полипи, които от своя страна се трансформирали до нови медузи. 

Как хората реагират на идеята за безсмъртие?

Несъмнено безсмъртието вълнува хората от както се помнят. То се откроява като едно от недостижимите желания на много владетели, които имали всичко, което пожелаят, но каквото и да правели, винаги умирали и не можели да избягат от съдбата си. Съществуват какви ли не легенди свързани с безсмъртието, но всеки знае, че няма как да избяга от неизбежната си участ.

Някои вярват в преражданията, други в задгробния живот, трети смятат, че животът е само на земята и свършва със смъртта. Истината е, че никой не е в състояние да докаже каквото и да било твърдение.

Безсмъртието противоречи на много вярвания, но същевременно е цел за почти всички. Дали постигането му е нещо добро или не – всеки може да прецени сам за себе си. От една страна то ще доведе до по-дълъг живот и ще позволи на хората да се развиват много по-бързо, но от друга, би могло да доведе до невъобразим хаос.

Всичко в природата е създадено по такъв начин, че да има баланс. Всяка една промяна води до друга, така че трябва сериозно да се замислим за бъдещите последствия, преди да преминем към каквито и да било действия.

От: 19.01.2015     Видяно: 15 320 пъти     Автор: Мартин Младенов

Десислава

09.10.2017 - 14:00
Парят ли медузите

Напиши отговор на този коментар

Ирена

24.06.2017 - 06:34
Многи интересни и добре написани статии! Научихме интересни и неподозирани факти със сина ми от тях.

Напиши отговор на този коментар

Захари

20.02.2017 - 12:09
Много благодаря!

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: