Теракотена армия

Гробницата на първия китайски император
  • Теракотена армия
  • Теракотена армия
  • Теракотена армия

В края на март 1947 година, китайски селяни правят сондаж за кладенец и съвсем случайно откриват една от най-невероятните находки - армията от теракотени воини на Цин Шъхуан. Теракотената армия е една от най-интересните археологически разкопки в света. Тя се намира в планината Лишан (Китай), в провинцията Шънси, по-точно в предградията на град Сиан (8.5 млн. жители).

Кой е Цин Шъхуан?

Цин Шъхуан е първият китайски император, роден е на 18 февруари 259 г. пр.Хр. в Хандан, Китай. Той успява да обедини родината си в периода на своето управление от 221 до 210 г. пр. Хр., докато всъщност е жив. Първата част от Великата китайска стена (минаваща по северната странична граница) е построена именно от него.

Китай постига огромен напредък по времето на императора - в политическата, икономическата и културната сфера. Шъхуан е постигнал въвеждането в азиатската страна на единните мерки за тегло и височина. По негово време се строят нови пътища и канализации, писмеността и паричните знаци също са негово дело. По негово време се развиват и доста занаяти, някои от които са свързани с обработването на желязо. Като цяло Цин Шъхуан внася ред в тогавашните разпокъсани княжества. Той обединява враждуващите племена в Китай и слага началото на велика империя. До 220 г. пр.н.е. покорява шестте независими царства - Хан, Чу, Вей, Ян, Ци и Чжао. Така китайската империя поставя началото на династията Цин. 

Цин Шъхуан безспорно бил много могъщ владетел, но освен като властен, бил известен и като жесток и самовлюбен човек. Смята се, че той е наредил убийствата на редица учени, чиито идеи не съвпадали с неговите. Има твърдение, че след завършване на гробницата му, работещите по нея също са вкопани вътре, с цел запазване на нейната тайна.

Откритите възвишения в китайската планина са създадени изкуствено с предназначението да бъдат гробница на императора Цин Шъхуан, въпреки че до неговата смърт тя още не е построена. Символичната функция на воините от теракот е да пазят своя император в отвъдния живот, който в последствие е погребан на километър и половина до тях.

Гробницата на Цин Шъхуан

Повече от 40 години след като мавзолея на китайския император е открит, неговата гробница все още е неизвестна за археолозите - те са успели да изследват не повече от 1% от нея. Местоположението и е известно, но за момента китайските специалисти в областта не предприемат разкопки. Основната причина за това е, че под гроба на Цин Шъхуан има наличие на много живак, това е доказано от екипа на китайския археолог Дуан Чунгбо през 2005 година. Евентуалното изкопаване на глинената гробница представлява опасност за хората, които ще работят на терена, затова все още остава запечатана.

В описания на гробницата (записани от китайския историк Сима Циен) почти век след смъртта на императора става ясно, че тя представлява цял един малък свят. Сводът на мавзолея е обсипан с голям брой скъпоценни камъни, приличащи на звездното небе. Той говори и за изкуствени живачни реки, течащи в различни посоки. Китайските хроники разказват за вероятността, някога гробницата да е била разграбена от нахлула по тамошните земи огромна армия.

Факти за теракотената армия

Така наречената теракотена армия се смята за една от най-големите забележителности в Китай. Произведението на изкуството е открито през 1974 година, част е от комплекса в близост до мавзолея на Цин Шъхуан Сам по себе си той е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Археологическата находка е изключително атрактивна, това е цял комплекс с четири подземни камери (последната, от които е празна), намиращ се на 7 метра под земята, състоящ се от 11 дълги колони. Мястото е в близост до земна могила (пресечена пирамида) с височина 76 метра. Общата площ на която е 350 кв. м. За нея се смята, че е построена преди около 240 г.пр.н.е.

Армията от теракот представлява една изумителна гледка, която си струва да бъде видяна. Това са фигури на статуи воини - 8101 (плюс един наполовина), както и коне, впрегнати в бронзови колесници в абсолютно реален размер. Археолозите смятат, че не е невъзможно да се извадят поне още 6 хиляди фигури.

Всички статуи са изработени от теракота и са изложени в три изкопа. Ръста на фигурите варира в рамките от 178 да 197 см, като най-високите са генералите, а най-ниските - съответно с най-нисшите военни звания. Теракотените воини са кухи отвътре, всеки от тях тежи между 110 и 240 кг.

Разкопките разкриват и 40 хиляди бронзови оръжия (арбалети, копия и стрели) в изумително добро състояние. Оръжията са били специално хромирани (техника ползвана в Европа от 1937 година), което подсказва колко напреднала  е била металургията в дравен Китай.

За построяването на теракотената армия са били нужни огромни усилия от страна на работниците, но и не по-малко финансови средства. Строителите тогава наброяват около 720 хиляди души, а времето за построяването отнело близо 40 години.

Всичките фигури от теракот гледат на изток. Невероятно е как всяка една от тях е различна от останалите - физиономиите и ръстовете, техните облекла, та дори и размера на обувките им. Чертите на лицата им освен китайски са и монголски, тибетски и други. Това е доказателство за голям професионализъм при тогавашните майстори, успели да придадат индивидуалност на всеки един войник. Въпреки, че учените се съмняват за ползвана за целта матрица, отличени са 8 типа на формите на главите (като след това са дооправяни ръчно), ръцете на войнишките фигури също са еднакви.

След скулптурирането статуите са изпичани в огромни пещи при 1000 градуса температура, а после са боядисвани в различни багрила - червено, лилаво, розово, зелено, синьо, кафяво, бяло и черно (според съответния ранг), но заради окисляването при контакта с кислорода, когато биват разкопани, фигурите бързо губят реалните си цветове.

Днес основния проблем, свързан с археологическото произведение на изкуството, е частичното рушене на статуите.

От: 18.11.2018     Видяно: 4 238 пъти     Автор: Петя Пеловска

Подобни публикации:

   Саке