Сантасе

Популярна игра на карти за двама души.
  • Сантасе

„Сантасе“ (шестдесет и шест) е много популярна игра с карти, която е най-старата от вида „съседски игри“. Смята се, че се е зародила през XVII век в Германия. Интересното при нея е, че играчите могат да преглеждат своите взятки (взети карти) дори и след като вече са ги прибрали. В повечето други популярни игри, като например Бридж белот, това е напълно забранено.

Карти

Играта се играе от двама души и в нея участват само 24 карти, като от стандартното тесте с 52 се премахват тези от 2 до 8. Стойността на всеки вид карта е различна и при броенето се определя броя на спечелените точки. Най-слаба е деветката, която не дава никакви точки. От своя страна валето е 2 точки, дамата 3, попа 4, десетката 10, а асото 11.

Освен тези точки, комбинацията от поп и дама може да донесе още 20 или 40, в зависимост от това дали са козове. Поп и дама от една боя дават 20 точки, но ако са с козов цвят, те се удвояват на 40.

Как се играе?

Раздаващият има право да разбърка картите само преди първото раздаване и след това те остават така до края на играта. Опонентът цепи тестето и раздаващият разпределя картите като дава горните 3 на противника, следващите 3 прибира за себе си, пак дава 3 на играча срещу него и след това отново прибавя 3 към предишните си. От останалите карти се обръща най-горната и се поставя на масата с лице към играчите. Останалото тесте се поставя върху тази карта, така че половината от нея да се вижда. Тази карта се нарича талон и показва козовия цвят на играта. Тя може да бъде променена по време всяко време от този, който има деветка със същия цвят, освен в един случай. Откриването на играта става от този, който не е раздаващ. Той няма право да обяви 20 или 40, дори да има поп и дама от една боя, докато никой не е направил взятка. Този играч няма право да смени козовата карта, макар и да има деветка с нейния цвят, докато не се случи същото. Анонсите могат да се обявяват само когато обявяващия ги е на ход. След всяка взятка, играчите теглят по една карта от тестето, като първи е този, който я е направил.

За разлика от повечето подобни игри, тук отговарянето на боята, искана от противника, не е задължително. Качването също не се изисква. Козовият цвят, както се предполага, е по-силен от останалите карти и може да вземе всяка от тях, без значение колко е силна, стига да не е козова и тя. Ако и двете са с козов цвят, тогава се гледа силата на картата.

По време на играта всеки може да преглежда своите взятки и да следи спечелените си точки до момента. Печели този, който пръв събере 66, затова не е необходимо тя да приключи. Когато някой събере необходимия минимум, може да информира своя опонент и да обяви, че е спечелил играта.

Въпреки, че при Сантасе качването не е задължително, то се изисква когато картите на масата свършат и в играчите останат само последните 12. Тогава отговарянето на исканата боя също е задължително. Цакането (взимане с коз, когато липсва карта от исканата боя) също става задължително. До такъв етап може да се стигне и по друг, принудителен начин. Ако някой от играчите смята, че има много силни карти и може да приключи играта, той има право да затвори оставащите карти, като обърне козовата върху тях. По този начин той си гарантира, че в играта няма да участват други карти и разиграването ще протече само с тези, които са в двамата играчи. Това начинание е рисковано и се прави само тогава, когато картите са изключително силни или има обявени 20/40. Все пак играта се играе до 66 и едни 40 точки са повече от половината, нужни за победа. Затварянето не е позволено, ако все още няма взета ръка или на масата остават само 2 карти – козовата и тази над нея.

Ако в играта няма обявени анонси и точките са равни, е възможно играчите да имат по 65 точки. В такива случаи победител е този, който е влез последната ръка, защото за нея се присъждат допълнителни 10 точки.

Смятане на точките

Както вече стана ясно, всяка карта отговаря на определен брой точки. Дама и поп от една боя дават допълнителни 20 точки, а ако са от козов цвят – 40 точки. Играта печели този, който успее пръв да събере 66 точки, но в зависимост от резултата на противника, той може да запише различен резултат към общата игра.

Общата игра на Сантасе се играе до 11 точки, които зависят от резултата на опонента. Ако в играта неговия резултат е 33 или повече, тогава победителя записва само 1 точка към цялостната игра. Ако обаче противника има под 33 точки, спечелилия прибавя 2 точки. В най-добрият случай, когато опонента не е взел нито една ръка, победителят получава максималните 3 точки.

От: 10.03.2015     Видяно: 32 343 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Йордан

24.09.2023 - 10:34
Пластика ли е

Напиши отговор на този коментар

Hh

26.06.2023 - 21:41
Да предположим, че играта не е затворена. Коз е пиката. Противника дава каро, аз нямам каро. Давам спатия. Как се определя за кой е ръката?

Напиши отговор на този коментар

Pavel Evtimov Evtimov

29.01.2019 - 09:09
Dobre

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации:

   Йоци