Пещера Венеца

Цветна феерия под земята
  • Пещера Венеца
  • Пещера Венеца

Кратка история

Едва ли има някой, който да не е чувал за пленителните местности на северозапада - пещерите Леденика и Магурата, крепостта Баба Вида, Белоградчишките скали, красивият Клисурски манастир и още много други. Но със сигурност има такива, които никога не са чули за едно прекрасно природно явление в тази част на страната. А именно за тайнствената пещера Венеца.

Туристическата забележителност се намира в близост до всеизвестните Белоградчишки скали, недалеч от китното село Орешец. Пещерата е открита на мястото на каменна кариера в северозападната част на Стара планина още през 1973 година, но за посетителите тя отваря врати едва през 2015 година. Причината за това са съпътстващите стандартни дейности при подобни природни обекти като щателното проучване, картографиране, оборудване с подходящи стълби, предпазни парапети, осветяване и т. н.

Към днешна дата Венеца разполага с пет огромни зали, всяка от тях разказва своя собствена история.  До едната достъпа е ограничен и е позволено да се наблюдава през определена за целта предпазна рампа. Общата дължина на пещерните коридори е около 300 метра. Очаква се в бъдеще да бъдат прокопани още подземни помещения, но никой за сега не знае колко точно могат да бъдат всъщност и какъв потенциал крият те. За да се запази целостта на скалните образувания е нужно изключително прецизно боравене с тях при разкопаването на нови галерии.

Любопитни факти

С помощта на модерното цветно осветление, туристите меко казано остават без думи при невероятните подземни гледки. Венеца изобилства от кристали, корали, сталагмити, сталактони, хелактити. Доста голяма част от пещерните фигури са образувани от красивия полускъпоценен камък оникс, чиито свойства се определят като силно енергийни. Смята се, че камъка освобождава отрицателните емоции, носи физическа, психическа сила и късмет на хората, които са в близост до него. Може да се каже още, че оникса повишава самочувствието, премахва стреса и подпомага придобиването на материални неща. 

На някои от красивите образувания в пещерата са дадени имена в зависимост от формите им, например "ръката на Бог", "главата на пеликана", "тортата", "лалето", "нощната лампа" и др. Но човешкото въображение е безкрайно, в ума на всеки внезапно може да изплува всякаква интересна скална фигура. Доста интересен факт е, че влажността в подземните зали е над 90%, а температурата в тях е 10 градуса през цялата година. Тук е момента да ви подсетим да носите връхна дреха с вас, особено ако навън е лято. Що се отнася до това дали има някакви форми на живот в пещерата, да има, подземните помещения са приютили десетки прилепи, те са дом и за миниатюрния животински вид - троглобионтна колембола.

Уникалност на пещерата

И според пещерняци и според обикновени туристи няма да е грешно ако се каже, че Венеца е най-красивата пещера у нас. Неслучайно я наричат "венеца на всички пещери". Едва ли има някой, посетил пещерата, който да не е останал очарован от нейните подземни тайнствени прелести.

Смята се, че в подземната обител се намира най-голямото пещерно образувание в страната ни. Това е величествения 25-метров сталактон, чиято структура изцяло е от оникс. Сталактонът е калцитно образование, което се образува от сливането на пещерните формирования - сталактит (расте отгоре надолу) и сталагмит (расте отдолу нагоре).

Единствено в пещера Венеца може да видите сталактити растящи настрани, вместо падащи надолу образуващи конус, което е нормалното за този вид скални образувания. Това явление е изключително, то дори противоречи на законите на гравитацията.

Светодиодното осветление на пещерата само по себе си е уникално, проектирано е от израелски специалист в областта, като стойността му е 80 хил. лв. Специалните светлини придават живот на скалните пещерни образувания като през определени периоди цветове се сменят от лилаво и синьо до жълто и зелено. Ефектът е поразителен, всеки докоснал се става свидетел на изящен подземен спектакъл.

Важно за бъдещите посетители

Поради високата влажност в пещерата стълбите и парапетите са хлъзгави, има стеснения между различните зали и затова е необходимо носенето на каска (ще я получите непосредствено преди влизането в пещерата). Случвало се е хора да се връщат назад още преди да са навлезли в предверието на Венеца, но повярвайте, преодолеете ли началния стрес, няма да съжалите ни най-малко. Слизайки надолу ще се потопите в една феерична скална приказка, чиито образи никога не биха се изтрили от съзнанието ви.

Обиколката с екскурзовод на пещерата трае около час. Венеца е затворена за посетители когато метеорологичните условия са лоши. Това се налага поради предишни повреди в осветителната система.

Съвсем близо до пещерата, на около 200 м. от нейния паркинг, има малка древна църква от 16-и век. Тя се нарича "Св. Георги Руян". На около 36 км. северозападно от Венеца пък се намира и една от най-големите пещери у нас - Магурата, известна със своите праисторически рисунки..

От: 06.11.2018     Видяно: 5 866 пъти     Автор: Петя Пеловска

Подобни публикации: