Мадагаскарска ръконожка

Странно и интересно същество от Мадагаскар.
  • Мадагаскарска ръконожка
  • Мадагаскарска ръконожка
  • Мадагаскарска ръконожка

Наричат го Ай-ай или мадагаскарска ръконожка. Научното му наименование е Daubentonia madagascariensis. Това е единственият останал представител на инфраразреда Ръконожкоподобни. Видът почти е изчезнал, но през последните години се полагат много усилия за запазването му.

Физически данни

Заради външния си вид, ръконожката е смятана за гризач до 1860г, когато фактите показали, че всъщност става въпрос за специален вид лемур. Нейното тяло е с дължина около 40 см, а опашката е дълга 60 см. Животинчето тежи до 3 килограма и има трети пръст на предните си лапи, който изглежда много странно, защото е дълъг и тънък (на пръв поглед прилича на изсъхнал). Той играе много важна роля в живота на Ай-ай и служи като допълнително джобно ножче. От там идва и наименованието „ръконожка“. С негова помощ животното ловува (предимно ларви), храни се, почиства се и дори пие, като го потапя във водата и след това го облизва. Ноктите са дълги и с тяхна помощ Ай-ай се катери по дърветата. Зъбите на ръконожката също са много страни. Наблюдават се два чифта резци отдолу и отгоре, а кучешките липсват. Те нямат корени и растат непрестанно, подобно на гризачите. Козината е дебела и варира от тъмно до светлосиво, като на места има кафяви петна. Лицето е с по-светъл цвят, а очите са жълто-зелени. Опашката е голяма и рошава.

Местообитание

Ръконожката обитава само остров Мадагаскар и не се среща никъде другаде. Последните убежища на животното са резерватите Носи Мангабе и Марудзедзи. Първият е малък остров, който е останал безлюден, за да се запази животинчето.

Начин на живот

Ай-ай се среща често в полета от захарна тръстика и бамбукови гори. Обитава дъждовните и вечнозелени мадагаскарски лесове. Веднага след събуждането си (надвечер) започва да почиства козината си, очите и ушите, като използва специалния си „уред“. След това тръгва да обикаля и да търси стари дървета, проядени от корояди. В тях намира ларви, с които се храни. За да ги открие, ръконожката обикаля старателно дървото и почуква ритмично по кората му с пръст, докато прослушва стъблото с подвижните си и големи уши. След като усети присъствието на някоя ларва, Ай-ай гризе кората, за да направи дупка, от която вади плячката си, с помощта на дългия си пръст. Освен това, животното се храни и с яйца на птици, малки пиленца, орехи, плодчета, листа и др. Сред любимите му плодове са тези на кокосовата палма и манговото дърво. Сърцевината на бамбуковата тръстика също е предпочитана от Ръконожката. Обича и мед. Наблюдавана е да напада диви пчели, за да опита от вкусното им лакомство.

През деня животното спи. Свива се на кълбо и закрива очите си с ръце. След това се завива с голямата си опашка. Вечер е пълно с енергия и започва да скача между клоните. Катери се перфектно и може да виси само на задните си крака, докато предните остават свободни. То рядко издава звуци, които приличат на триене между метални парчета. Когато е уплашено, крещи. Не се плаши от хората и не бяга, но хапе и драска, ако някой се доближи до него. Женската ражда едно малко в специално построено гнездо, което прави в короната да някое дърво. То е широко и може да бъде с диаметър до 1.5 метра. Ръконожката може да живее и в плен. В амстердамския зоопарк такъв лемур е бил отглеждан в продължение на 23 години.

Животното често се мести от едно място на друго, като предпочита коренно различна среда от предишната. Ако е прекарало сезона в дъждовните гори, след това търси сухи. То живее самотно и прекарва деня в гнездото си. Мъжките обитават едни и същи райони, в които има територии на женски. Те маркират своята територия, като търкат тялото си в клоните на дърветата.

Размножаването не става в определен период. Когато женската е готова издава определени звуци. Бременността трае около 5-6 месеца. Малкото остава в гнездото около 2 месеца, преди да го напусне. Женските често чакат по 3 години, преди да забременеят отново.

Ай-ай е застрашен вид, включен в Червения списък на IUCN. През 1967г. Са били останали едва около 50 екземпляра на острова. Причината за изчезването му са горите, които непрестанно се изсичат и намаляват. В югозападната част на на Мадагаскар са открити кости от друг вид ръконожка, който е по-едър. Той е живял преди няколко столетия, но е изчезнал и днес няма никакви следи от него.

Легенди

Ай-ай присъства в културата на местното население. Те вярвали, че в него преминават душите на мъртвите и не ги закачали. Според тях, ако някой убие това животно, подписва смъртната си присъда и до половин година ще умре. Някои вярват, че Ръконожката помага на тези, които спят в гората, като прави възглавница от клонки и я слага под главата му. Според поверието, този човек ще забогатее. Ако обаче, възглавницата бъде поставена под краката му, той ще умре съвсем скоро. Хората почитали това животно и винаги го освобождавали, ако случайно попаднело в техен капан. В днешно време това вече не е така. Смятат го за предвестник на смъртта и го гонят. То унищожава кокосовите плантации и затова е считано за вредител.

От: 15.12.2014     Видяно: 8 032 пъти     Автор: Мартин Младенов

Сподели:

Подобни публикации: