Синдромът на ускореното мислене

Сигурно сте чували от някой по-възрастен човек думите "по мое време" или "едно време"? За повечето млади хора тези истории са досадни. Винаги, обаче, подобни фрази са обвързани с носталгия по миналото. Това е така, защото светът около нас се променя с много висока скорост. Края на XX и началото на XXI век са белязани от появата на технологии, за които не сме и мечтали. Хората, родени до 80-те години имат ясни спомени за живот без интернет, социални мрежи и мобилни телефони. За тези, които са над 50 и повече години, е много по-трудно да се приспособят към новия свят, а за някои от тях дори невъзможно. От друга страна по-младото поколение, родено и израснало сред всички технологии, е по-напрегнато, по-стресирано и разполагащо с все по-малко време. Защо това се случва? 

Преди години, за да обогатиш знанията си беше нужно предимно да четеш книги и енциклопедии. Днес достъпа до информация е само на един "клик" разстояние. Лошото е, че наред с полезната, ни връхлита и куп излишна информация, която е предпоставка за развитието на нови психични състояния и тревожност, едно от които е синдромът на ускореното мислене.

Какво е това?

Синдромът на ускореното мислене е открит от бразилският психиатър Аугусто Кури. Той отделя голяма част от научната си дейност за изследване на човешкия мозък, мислите и емоционалната интелигентност на човека. Автор е на множество книги, преведени и издадени в повече от четирдесет държави. Изнася лекции пред студенти в Бразилия и САЩ. Неслучайно през 2008г в Португалия е открит Институт за изследване на интелигентността, носещ неговото име. Всеки, който има желание да научи повече за работата и дейността му може да посети неговата официална страница: www.augustocury.com.br.

Според Аугусто Кури, синдромът на ускореното мислене се среща по-често при възрастни, чиито професии изискват постоянно внимание, обработка на голяма информация, спазване на кратки срокове, работа понякога без почивка, изискваща разположение по всяко време. Среща се и при хора, които работят и прекарват голяма част от времето си пред компютър. Обикновено те са отворили множество раздели в своя браузър - Facebook, YouTube, Twitter, Skype и др. Работят и комуникират с различни хора, гледат клипове, отварят връзки, разглеждат снимки, четат статии. Години наред човечеството се е информирало, четейки страница след страница. С появата на интернет този начин за добиване на знания се променя - вече възможността да се прехвърляме от тема в тема е толкова лесна и достъпна. Доказано е, че повечето потребители отделят на определена страница в интернет не повече от няколко секунди, след това бързо губят интерес и превключват към друг източник.

Това на пръв поглед е нещо обичайно, но в крайна сметка, хората  дори не осъзнават какво огромно количество информация трябва да се обработи от мозъка им, а това не остава без последствия.

Често ускореното мислене води до трудно концентриране, например в четенето на книга или изпълнението на задача. Тези наглед обикновени дейности могат да бъдат прекъсвани безброй пъти до окончателното им завършване. Друг признак е трудното заспиване. Това се случва, защото мозъкът се претоварва, което от своя страна води до неспокойни и ускорени мисли. Хората са тревожни, раздразнителни, депресивни и трудно владеещи емоциите си. В същото време изпитват безпокойство, че 24 часа от денонощието са недостатъчни за изпълнение на целите, които са си поставили. 

Умствената умора води и до физическа. Може да се появи сърцебиене, изпотяване, високо или ниско кръвно налягане, нервно-вегетативни смущения, замаяност.

Негативната страна на технологиите

Технологиите на новото време ни предоставят широк спектър от информация. Това се случва по всяко време. Повечето хора използват мобилните си телефони още преди да станат от леглото. Ако преди беше нормално, когато се събудиш, да оправиш тоалета си, да си приготвиш кафе и закуска, днес телефонът е преди всичко това. Неосъзнато, човекът на XXI век поставя технологията пред физиологичните си нужди, дори влиза с таблета или телефона в банята. Този факт не остава без последствия. Човешкият мозък се справя, управлявайки огромното количество информация, но други сектори от съзнанието в крайна сметка плащат цената.

Проведен е експеримент с доброволци, които е трябвало да бъдат денонощно със своя телефон за период от една година. Оказало се, че след този период при повечето хора, които активно използвали устройствата, са се появили нарушения в съня, дори депресия. Мнението на учените било, че мозъкът подсъзнателно се настройва за общуване по всяко време на денонощието и това води до стрес и напрежение. Непрекъснатото очакване за контакт с някой или достъпът до информация за различни събития не е здравословен и натоварва психиката.

Претоварването с информация не води задължително до повишаване на интелекта. Много хора не намират за нужно да запомнят исторически факти или друга важна информация, обогатяваща общата им култура. Те разчитат прекалено много на технологиите, знаейки че ще намерят бързо и лесно всичко, което ги интересува, на момента. Други правят прости сметки, използвайки калкулатор, вместо сами да направят изчисленията. Постепенно тези промени завладяват човечеството, правейки го зависимо.

Разбира се, технологиите имат редица положителни аспекти в живота на хората. Проблемът не е в самите тях, а в начина, по който се използват. Ключът е в баланса.

Как да се справим?

Синдромът на ускореното мислене завладява все повече хора. Решението е не просто почивка, а промяна в начина на живот и мислене.

Първата стъпка е възстановяване на някои прости навици, които да не включват телефон и компютър. Разходка в парка, любима книга, ново хоби, контакт с приятни хора, спорт, медитация - все неща, които помагат за разтоварване на мозъка от напрежението. Не на последно място е доброто настроение. Забавлението и радостта от живота са нещо повече от статус във Facebook, например един концерт не е задължително да се гледа онлайн. Това ограбва вниманието и насладата от преживяното.

Мозъкът е като машина, която работи непрестанно и има нужда от време за обработка на информацията от деня. Именно затова здравият сън е изключително важен. 

Не позволявайте технологиите да ви контролират, а вие контролирайте тях, за да сте продуктивни, здрави и щастливи!

От: 22.03.2019     Видяно: 3 870 пъти     Автор: Надежда Младенова

Подобни публикации:

   Йоци