Естествени защитни механизми на човешкото тяло

Всекидневно нашето тяло предприема редица от защитни механизми, чрез които по един или друг начин ни предпазва от наранявания и травми. Това се случва съвсем естествено, без да го мислим и предизвикваме нарочно. Организмът ни работи подобно на машина, чийто създател е проектирал и направил всичко толкова съвършено, чак до най-малката подробност. Даже и не предполагаме, защо тялото ни се държи по определен начин, а истината е, че за всичко си има причина. Ето и няколко такива реакции, които в повечето случаи правим несъзнателно:

Мигане

Мигането е естествена реакция на човешкото тяло, целяща да предпази очите от раздразнение, напрежение и чужди частици. Чрез този механизъм очите се овлажняват постоянно като се покриват със слуз, която има защитна и смазваща функция. Човек примигва около 15-20 пъти в минута и дори не забелязва това.

Хълцане

Хълцането е безусловен рефлекс, предизвикан най-често от бързо поемане на въздух, поглъщане на студени, газирани напитки и храна. За тази реакция на организма е отговорен диафрагменият нерв, който е в тясна връзка със стомаха и хранопровода. При бързо поглъщане на храна и напитки стомаха се разширява и напряга. Това предизвиква дразнене на диаграгмата, която включва като защитен механизъм изтласкващи мускулни спазми, за да прокара по-добре храната. 

Стряскане при заспиване

Много често се случва човек да се се стресне по време на сън. Чуството се сравнява с пропадане в пропаст. Реално мускулите на цялото ни тяло се свиват изведнъж и това може дори да доведе до падане от леглото. Всичко това е напълно нормална реакция на мозъка. При заспиване дишането и пулса рязко забавят темпото си, а мускулите се отпускат. Мозъкът отчита това като състояние близко до смъртта, затова се опитва да "спаси" тялото чрез силен импулс.

Кихане

Кихането е защитен механизъм на тялото, който му помага да се освободи от дразнители в носната лигавица. Това са прахови частици, алергени, микроби и др. По този начин се предпазват белите дробове и други органи от нежелани замърсявания. Повечето хора стискат носа и устата си когато кихат, но това може да доведе до здравословни проблеми. Повишеното налягане при кихане трябва да се освободи безпрепятствено. В противен случай е възможно спукване на тъпанчетата на ушите и дори повреждане на кръвоностните съдове. Затова, при кихане, по-добре леко прикрийте с лакът устата и носа си.

Протягане

Протягането е естествена реакция на организма след сън или продължително седене. Причината за протягането е да подгови тялото за физическа дейност, като по този начин се възстановява кръвотока и работата на мозъка. Чрез този механизъм, в тялото ни се активират центровете на удоволствие и човек се събужда постепенно, с приятно чувство, без стрес и напрежение.

Прозяване

Една от най-характерните прояви на организма, когато е изморен и му се спи, е прозявката. Всъщност, освен това, една от целите на прозяването е да предпази мозъка от прегряване в моментите, когато той е претрупан с информация. По този начин се освобождава насъбралия се въглероден диоксид и се поема кислород, който подобрява кръвообращението и действа ободряващо на мозъка и дейността му. Друга функция на прозявката е да изравни разликата в налягането на тялото ни с тази на външната среда. Често при пътуване със самолет ушите заглъхват в резултат на бързата промяна в налягането. Тогава инстинктивно започва прозяване, което е естествена реакция на организма, за да се справи със ситуацията. 

Сбръчкване на кожата

Когато тялото е било прекалено дълго време във вода, кожата на ръцете и краката веднага се набръчква. Това всъщност е защитен механизъм на организма, който предусеща опасност и се опитва да помогне. Набръчкването на кожата спомага захващането на гладки предмети и повърхности, и съответно по-лесното излизане на човека от водата.

Загуба на памет

При много силен стрес, понякога се случва загуба на памет. Най-ужасните моменти се превръщат в бели петна, защото нивата на кортизол (хормона на стреса) се повишават. Мозъкът има част, която е наречена хипоталамус. Тя отговаря за съхранението на спомените. Там се намират множество рецептори, които реагират при завишени нива на хормона кортизол.

Настръхване на кожата

Една от причините кожата да настръхва, е когато човек е изложен на студ. Това е естествена реакция на организма, която има за цел да запази по-дълго време топлината на тялото. Друга причина за настръхването на кожата е силна емоционална възбуда. Тя може да бъде както с положителен, така и с отрицателен заряд. Учените смятат, че този защитен механизъм е наследен от предците ни, които са били силно окосмени. Целта е била, когато са под заплаха, да се защитят, добивайки внушителен външен вид.

Сълзите

Сълзите са защититен механизъм на тялото, който се активира при стрес и болка. Те се продукт на малки жлези, намиращи се във вътрешните ъгли на очите. При дразнене на слизестата им обвивка от дим, прах, рязане на лук, сълзите започват да се отделят. В този случай сълзите имат почистваща и предпазваща функция. При силна емоция обаче, те имат за цел да отвлекат вниманието на човека от преживяното. Неслучайно на човек, като си поплаче му олеква. Според направени изследвания, сълзите предизвикани от външно дразненене съдържат хормона ендорфин. Той помага на организма да се справи с физическата болка. Сълзите предизвикани от емоция, обаче съдържат друг хормон - пролактин. Той допринася за спокойствието и психическото равновесие на организма.

 

От: 11.10.2017     Видяно: 3 285 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации:

   Йоци