Четири различни думи, с които гърците определят любовта

Думите в българския език, означаващи любов, са изключително малко. Вероятно в ума ни ще изникне първо синонима "обич" и съответно израза "Обичам те" или "Любя те." Това, обаче, за гърците би било доста ограничено, защото те имат поне четири различни думи, с които наричат любовта. Всяка една е свързана точно с определено взаимоотношение. Тези четири вида любов се срещат и в Библията на гръцки език. Нека да ги разгледаме:

  • Ерос (ἔρως) или сексуалната любов

Това е еротичната и страстта любов, която е готова на всичко, за да задоволи желанията си. Неслучайно тя носи името на древногръцкия бог на любовта Ерос. Всъщност, елините смятали, че той е доста опасен, непостоянен и пламенен. Тази любов е основана на физическото привличане и първичната страст, при която човек губи контрол над себе си и става подвластен единствено на желанията си. Тази любов само взима и не дава, тя не може да бъде вечна, а е преходна.

  • Сторге (στοργή) или семейната любов

Това е чистата любов в семейството. Тя се отнася за родителите и техните деца, както и за братята и сестрите. "Сторге" е силна и нежна, винаги проявява разбиране и дарява с подкрепа. Тя създава чувство за емоционално убежище в семейството.

  • Филия (φιλία) или приятелската любов

Това е дълбоката любов и привързаност между приятели. Думата "филос" (φίλος) от гръцки означава приятел, а именно - нещо много скъпо и обичано. "Филия" изразява повече от обикновеното, ежедневно приятелство. Тази любов изпитва удоволствие и радост от общуването с другия и е дълбоко привързана към него, дотолкова, че е готова на саможертва. В Библията "филия" дори превъзхожда семейната "сторге".

  • Агапе (ἀγάπη) или безусловната любов

Неслучайно "агапе" е наричана божествена любов, защото тя е безкористна и безусловна. Няма значение дали някой я заслужава или не. Тази любов, за разлика от другите три, не е подвластна на емоции, а е резултат на решение. "Агапе" дава, без да очаква нищо в замяна, тя служи на другите и е любов към всички - познати и непознати. "Агапе" се използва като върховен израз на любов отвъд физическото измерение. Свързва се със себеотрицание, милост и прошка.

Любовта е различна и определено имаме нужда от нея във всичките ѝ форми. Тя е силата, която движи живота, прави ни свободни, побеждава страха. Така че, бъдете смели да обичате!

От: 15.06.2017     Видяно: 7 046 пъти     Автор: Надежда Младенова

Илиан Атанасов

06.10.2018 - 05:09
Много посна и не точна информация :)

Напиши отговор на този коментар

Подобни публикации: