Бърз и лесен трик за определяне годността на яйцата

Яйцата без съмнение са едни от най-лесните и бързи за приготвяне продукти. Те са и неизменна съставка към много сладки и солени ястия - омлети, гювечета, бъркани, варени, яйца на очи, торти, кексове, шейкове, кремове, застройки за печива и супи, и още много други. Понякога е необходимо за приготвянето на дадено ястие или напитка яйцето да бъде в сурово състояние, което означава, че за да се консумира то трябва да бъде прясно.

Определяне годността на яйцата

Има няколко метода за определяне свежестта на яйцата, като за най-сигурен може да се смята този, който се осъществява с потапяне на яйцето във вода. А ето и как точно става това:

Потопете въпросното яйце в чаша или купа пълна със студена вода. Изчакайте малко и обърнете внимание - ако яйцето потъне на дъното на съда, със сигурност то е прясно. Ако обаче започне да се клатушка и се качи към средата на съда, това означава, че не е много прясно, но все пак е годно за консумация. Ако яйцето изплува на повърхността на купата, това е безспорен знак, че то не е годно и е рисковано да се консумира.

Причината развалените яйца да изплуват отгоре е, че с течение на времето водата в тях се изпарява през черупката и по този начин празното място се замества от въздух. И така, колкото е по-престояло яйцето, толкова повече въздух е навлязъл в него и го държи на повърхността.

Друг признак, който подсказва че яйцето не е подходящо като храна, е издаването на шум и клатушкане от вътрешността му при разклащане (това значи, че в него е навлязъл въздух). При счупването на силно развалените яйца пък се разнася доста неприятна миризма, а когато все пак са годни за консумация, но не толкова пресни, счупените в чиния яйцата се разлагат (протеиновите вериги се разрушават - белтъка и жълтъка вече не са свързани толкова силно), докато свежото яйце запазва правилната си форма.

Здравословни рискове

В много случаи консумирането на развалени яйца е начало на развитието на инфекцията салмонела. Понякога тя може да бъде опасна, има разновидности на болестта, в които салмонелните бактерии могат да доведат до коремен тиф, дори и с фатални последици. Салмонелата е характерна за някои топли и не толкова развити страни по света.

Ако сте се хранили със съмнителни яйца, внимавайте за следните симптоми: Първият сигнал е гаденето, в последствие може да получите болки в корема, последвани от повръщане. Възможна е и появата на втрисане и диария. Главоболието също е често срещана реакция от натравянето с яйца. Понякога дори е възможно наличието на кръв в изпражненията.

Но дори да сте се натровили със стари яйца, при бърза медицинска реакция (до към една седмица) проблема може да се реши и червата ви напълно да се възтановят. Понякога обаче са нужни месеци до пълното излекуване.

Съхраняване на яйцата

  1. Измивайте хубаво яйцата преди употреба;
  2. Дръжте яйцата в хладилник - на практика при температури под 6°С, бактерията салмонела не успява да се развие;
  3. При употреба на сурови яйца, винаги проверявайте дали са пресни;
  4. Варете минимум 5 минути яйцата преди да ги консумирате;
  5. Ако срокът на годност на яйцата е изтекъл, задължително ги обработете при минимум 70°С, тогава салмонелните бактерии загиват;
  6. Консумирайте първо пукнатите яйца (термично обработени) - шансът в тях да нахлуе въздух и да се развалят бързо е по-голям;
  7. Внимавайте особено през летните месеци, когато изложената на жегите храна, съдържаща яйца, става опасна;
От: 30.11.2018     Видяно: 3 761 пъти     Автор: Петя Пеловска

Сподели:

Подобни публикации: