Амиши

Назад във времето.
  • Амиши
  • Амиши
  • Амиши

Амишите живеят в САЩ и Канада (Онтарио). Членове са на религиозна анабаптистка протестантска общност и изглеждат по коренно различен начин другите хора по света. Те са силно религиозни и поставят преграда между себе си и останалите. Не използват електричество, нямат автомобили и се обличат семпло. Отказват всякаква финансова помощ от правителството и нямат социално осигуряване. Не са привърженици на застраховките и отказват да служат в армията. Наричат себе си „свободни хора“ (plain people). Всеки, който ги види, ще помисли че се е върнал няколко века назад във времето. Езикът, използван от Амишите, е познат като пенсилвански нидерландски, но всъщност е немски диалект. Те живеят на различни групи, според начина си на живот и философията на религията, която изповядват. Наричат американците англичани.

Обитават селски райони, като основния им поминък е отглеждането на едър рогат добитък, пшеница, домашни птици и др. Освен това се занимават с пчеларство и градинарство.

История

Амишите са част от протестантска общност, която се отделя от Швейцария и се заселва в САЩ и Канада. Името им идва от Якоб Аман, който е техен лидер.

Якоб Аман се ражда в Берн през 1644г. и умира през 1730г. на 86 годишна възраст. Включва се към швейцарско братство, в което се спазват много стриктно принципите на вярата, която е съсредоточена най-вече върху необщение с отлъчените и ритуалното умиване на нозете на Господнята Вечеря. Якоб решава, че тогавашните лидери Бенедикт Шнайдер и Ханс Райст не се справят добре и не спазват стриктно частта с необщението. Настъпват раздори, заради които Аман решава да ги напусне. През 1693г. той се изселва в Елзас. Основава своя общност и задължава последователите си да изпълняват ритуално умиване на нозете два пъти в годината. Службата в армията се отказва категорично от всички тях.

Елзаските Амиши са преследвани от френската католическа църква. Принуждават се да напуснат страната. Търсят друго по-невраждебно място в Европа, но не намират. Заселват се в САЩ, Пенсилвания през 1730г. Другите Амиши по света се сливат с менонитските църкви, което на практика ги заличава като общност. В днешно време истинските Амиши се срещат само в Америка.

Религия

Амишите се придържат към Изповеданието на вярата от Додрехт – Холандия. Те живеят изолирано от света и приемат 2 тайнства – Господнята вечеря и Кръщението. Някои от Амишите спазват изключително строго традициите, докато други са по-либерални и се адаптират към динамиката на новия свят.

Новообредците се обособяват като общност през 1966г. Те не се изолират от света и са по-скоро с протестантска евангелистка ориентация. При тях се развива и мисионерството.

Амишите Бийчи се наричат така, заради лидера си Мозес Бийчи. Те се обособяват в Пенсилвания и имат по-меки правила относно църковния живот.

Само възрастните Амиши могат да бъдат кръщавани.

„Странните хора“ не позволяват да бъдат снимани, защото за тях това е грях. Те цитират Стария завет, според който идолопоклонничеството е забранено. Смятат, че фотографиите са израз на горделивост – нещо, което е в пълно противоречие със стремежа за пълно смирение.

Начин на живот

Амишите като цяло живеят в колониални селища, които са изолирани от цивилизацията. Смятат технологическите постижения за дело на дявола. Отказват военна служба и никога не застраховат имотите си. Не внасят пари в пенсионни фондове и не приемат помощ от държавата.

Те не са религиозни фанатици, въпреки странните им вярвания. Домовете им са чисти и спретнати. Осветяват ги само с газови лампи, използват газови хладилници и нямат излишни вещи. Вкарват водата в жилищата си по много хитър и необикновен начин, без да използват никакви технологии и без да нарушават естествения баланс на природата. Прозорците на къщите им са закрити със зелени щори, а почти във всеки двор има конюшня и паркирана двуколка. Тези хора са много весели и усмихнати. Радват се на живота и са далеч от съвременните проблеми.

На старообредците се забранява да използват електричество, да пътуват със самолет, да шофират, да гледат телевизия, да слушат радио, да имат ръчни часовници, да носят венчални халки, както и да използват всякакви комуникационни средства като интернет и телефони. Те отказват да се снимат и се крият, ако някой се опита да го направи.

Амишите се опитват да бъдат самостоятелни, доколкото е възможно. Те се самоизхранват, като обработват земята без никакви технологии. Отглеждат различни плодове и зеленчуци, но никога не ги наторяват изкуствено. Придвижват се с коне и карети, като избягват гумените колела и предпочитат металните. Орат с помощта на мулета и коне. Още от малки, жените се научават да плетат и шият.

Дрехите на Амишите се произвеждат лично от тях. В миналото не са използвали готови платове, но впоследствие ги допускат в живота си. Дрехите им нямат ципове и копчета. Затварят се с помощта на шнурове, връзки и кукички. Облеклото на мъжете включва бяла риза и тъмносин или черен костюм. На главата им обикновено има шапка боне. Момчетата ходят с шапки от слама. Мъжете носят бради, след като се оженят, но премахват мустаците си, защото смятат, че с тях изглеждат войнствено. Не използват колани, а придържат панталоните си с презрамки. Всички жени са с дълги коси и носят черни или тъмносини дълги рокли. Неомъжените са с бели престилки, а задомените с черни. При новообредците е разрешено използването на готови дрехи. Ярките и пъстрите цветове не се харесват и се предпочитат само по-семплите тонове.

Амишите са смирени, скромни и благочестиви. Горделивостта, арогантността и надменността за тях е голям порок. Предпочитат да живеят изолирано, защото за тях е по-важно да имат душевен мир. Заради този си начин на живот, те често са обект на подигравки от останалия свят.

Амишите сключват брак само с Амиши. В семействата им се раждат много деца и това води до разрастване на техните общности. Детската смъртност е сведена почти до нулата, а продължителността на живота при тези хора е много голяма.

Езикът, който Амишите говорят е с немско-швейцарски произход. Въпреки това, изучават и английски в училищата си, които също са подчинени на техните принципи. Децата учат до 8 клас (14 годишна възраст) само в амишки школа. Те не се обучават повече, защото смятат че това образование е напълно достатъчно и Бог ще се погрижи за духовното им израстване по-нататък. Страхуват се да пратят децата си в университет, за да не загубят същността си. Учителките трябва да бъдат неомъжени и млади. Някои Амиши приемат туристи в домовете си. Продават им екологично-чисти продукти и им показват по какъв начин живеят.

Всяка неделя се извършват общи богослужения. За целта не се използват храмове, а помещения в домовете им. Всяко семейство, в което се извършва богослужението, трябва да подготви обща трапеза. Самото богослужение се извършва на амишки език и често се прави в две отделни помещения за жените и мъжете. Изпълняват се молитви и химни от издадената през 1564г. молитвена книга Аусбунд.

При Бийчи и новообредците се срещат изградени култови помещения и дори храмове в менонитски стил. Те често използват английски език за своите богослужения и имат неделни училища.

Всички Амиши спазват ритуала за умиване на нозете и свещеното целуване, докато трае богослужението. То се извършва от проповедници, избрани чрез жребий.

Амишите никога не участват в политиката и не признават клетвата. Много учени се интересуват от тях и искат да ги изследват. Лекарите са особено заинтересовани, защото тези хора са изключително здрави, въпреки че не посещават болници и не използват съвременни медицински средства. За тях не съществуват настинките, а разстройствата на нервната система са нещо непознато. Освен това, те не страдат от инсулти и инфаркти. Още от малки се обучават да се грижат за здравето си, като ядат здравословни храни, ходят боси, вършат тежка физическа работа и целогодишно се обливат със студена вода. Още по-интересно е, че няма дебели Амиши. Те са много стройни и добре изглеждащи хора, което е поредното доказателство за правилния им начин на живот.

Сексолозите също проявяват сериозен интерес към тази общност, защото за тях развода не съществува. При Амишите няма изневяра, аборт, импотентност, сексуални болести, перверзии и т.н.

Тези хора са много миролюбиви. Дори, ако отидете при тях и им дръпнете брадата, ако ги ударите или обидите, те няма да ви направят нищо. Единственото, ще се молят за вашето спасение или ще повикат помощ, ако се налага. Всички американци знаят, че Амишите се защитават от полицията и никой не ги закача. Интересен е случаят с Чарлз Робъртс, който нахлу в амишко училище и застреля 10 момичета заедно с учителката им, след което се самоуби. Цяла Америка изпадна в шок, а след погребението родителите на загиналите деца отидоха при съпругата на Чарлз и и съобщиха, че прощават на мъжа и. Дори създадоха фонд, в който да събират средства за трите деца на вдовицата. Изгориха оскверненото училище, за да не си спомнят за трагедията, и построиха ново.

Бивши Амиши

Има бивши Амиши, които се отказват от този си начин на живот и се сливат с цивилизацията. В началото те се интегрират трудно и изглеждат неадекватни в новата среда. Въпреки, че някои от тях започват да живеят коренно различен живот, много от принципите и вярванията, с които са израснали, остават завинаги в съзнанието им.

От: 09.09.2014     Видяно: 37 871 пъти     Автор: Мартин Младенов

Лилия Костова

18.05.2017 - 16:44
Мариана Пеева , хубаво нека живеят сред природата и мен ми харесва лятото при баба на село обаче да не ограничават децата си откъм достъп на образование и здравеопазване . Когато гледах "Да напуснеш общността на амишите" аз се дразних именно на тези неща . Недопустимо е да оставиш детето си без зъби , само защото според теб така е по - лесно понеже като си изкуствени зъби няма да те болят , съответно няма да плащаш за лечение ! Нормално ли ви се вижда 18-19 годишно момиче да е протези заради безхаберието на родителите си ? На мен не ! Някои от тях съжаляваха , че не са могли да получат - добро образование заради живота в общността . Нормално ли ви се струва родител да обърне гръб на детето си , само защото то е решило да следва мечтите си от страх какво ще кажат другите ? На мен не ми се вижда нормално .

Напиши отговор на този коментар

Таня Велкова

30.04.2017 - 09:10
Много ме заинтригува статията, особено дълголетието, доброто им здраве и психическата стабилност. Има нещо важно, което съвревенните хора изпускат в живога си, има бум на психичните разстройства, самоубийствата, агресията, войните, алчността. Те имат много ценности.

Напиши отговор на този коментар

Ivan Ivanov

30.10.2016 - 12:41
dai boje da go vidim i v balgariya i po celiya svyat amin

Напиши отговор на този коментар

Заровски

15.07.2017 - 15:40
Бях при тях в щата Охайо.път#20 всичко написано е истина.жени няма дебели. но мъже да.Децата са им като кукли,симпатични, но доста от тях носят очила което ми направи впечатление.

Лилия Костова

11.06.2016 - 14:21
Не ги разбирам при наличието на съвременните удобства да живеят, като в 18 век . Хубаво искат да водят природосъобразен начин на живот нека го правят ,но защо ограничават децата си по този начин . Със сигурност някои от тях имат голям потенциал да станат инженери и адвокати примерно ,но няма как да го постигнат оставайки в общността с ограниченото образование до 8 клас ,което им се предоставя . И най- идиотското нещо е гледах предаване за няколко младежи по ТЛС избрали да се махнат от там и да следват мечтите си ,е че семействата им после се отричат от тях само което е адски глупаво .

Напиши отговор на този коментар

Мариана Пеева

06.05.2017 - 19:12
Мила Лилия,идва времето, когато ще разбереш, че от тези неща и ти няма да имаш нужда. Просто живеят с природата. Аз на драго сърце бих живяла като тях. Положиха нужните усилия и показа на дъщеря си този начин на живот в продължение на 10 години и тя в Момента е отлична ученичка и ми е благодарна за това.

Tanya Apostolova

25.07.2018 - 09:06
По TLC гледах как едно момиче от амишите ражда бебе от чернокож, по-късно се женят. Интересен и странен народ са.

Lorein Rabit Larina

29.02.2016 - 21:46
Ynikalno!!! Primer kak mogat istinski da jiveiat i hristianite!!! Za sajalenie,kolko ot nas biha se otkazali ot ydobstvata na savremenniat svqt, v koito vsashtnost ne jiveem istinski, a prosto vegetirame...izkysteveno osvetelenie, razbiva biologichniat ni chasovnik, izkystveni hrano trovqt telata ni, izkysteni drehi...izkystven jivot... na izkystevniete ysmivki...i razbiti nadejdi...a koga shte jiveem istinsko, kato tqh..moje bi,kato tezi Amishi?...

Напиши отговор на този коментар

Лилия Костова

11.06.2016 - 17:32
Наред с прекрасния живот сред природата също така си има и минуси . Те ограничават децата си по отношение на образованието ,което аз не мога да приема . Със сигурност там има умни и будни дечица с голям потенциал да станат бъдещи адвокати, мениджъри, учители ,лекари ,но никога няма да могат да го постигнат заради ограчените възможности на образование, които им се предоставят и ще са принудени цял живот да бачкат на полето . Кое му е хубавото на общество потискащо и ограничаващо възможностите на младите хора кажи ми ? И най - лошото решиш ли да напуснеш тази общност и да заживееш ,като бял човек е, че те вместо да приемат избора ти те отритват все едно си прокажен . Гледала съм "Да напуснеш общността на Амишите"по ТЛС и много към се дразнила на това ,че на младите решили да напуснат общността после се гледа ,като на заразени със СПИН и всеки ги отбягва . В едно друго предаване по Nat Geo даваха един баща нарочно избрал да се махне оттам за да осигури по - добро бъдеще на сина си и да го изучи . Участичка от третия сезон на "Да напуснеш общността на Амишите" също избра да напусне в името на по - доброто бъдеще за сина си махна се и го записа в светско училище .

Лилия Костова

12.06.2016 - 07:09
Още нещо те не полагат грижи и за здравето си например предпочитат да си извадят всички зъби вместо да ги лекуват и си слагат после чене защото така им е по - лесно . В "Да напуснеш общността на Амишите" една от участничките в първия сезон Ребека беше на около 20 - 21 г . и беше с изкуствени зъби . Останах потрес . Кажи кое му е хубавото на това младо момиче да остане без зъби ? Даже зъболекарката която и слагаше импланти се потресе като видя това . Колкото и плюсове да има начинът им на живот минусите са в пъти повече - изолация на децата от реалността, ограничаване възможностите им за образование, липса на адекватно лечение ,гледане на тях ,като на заразно болни ако случайно решат да се махнат оттам и за заживеят нормален живот и те не могат да бъдат компенсирани . Също така и липсвата на телефон в къщите - амите докато отидат до близката къща на англичани да звъннат да извикат линейка този за когото я викат може да си отиде през това време. За мен всякакви такива фанатични религиозни общности , в които човекът е потъпкван трябва да бъдат УНИЩОЖЕНИ !

Лилия Костова

16.07.2016 - 17:29
Stanimir Kavrakov Да не говорим ,че там ако някое момче изнасили момиче е достатъчно общността да му прости и му се разминнава ей така ,нито в затвора отива ,нито нищо .После ще изнасили друга пак ще му простят и пак ще му се размине . Друг абсурд гледах преди време "Прошката на амишите" филм по действителен случай от преди 10 години за психопат който нахлува в едно от техните училища и без причина убива 10 момиченца после слага край на живота си . И те хванаха та му простиха не ги разбирам нормален човек не би простил никога на изверга отнел живота на детето му !

Лилия Костова

17.07.2016 - 20:46
Stanimir Kavrakov Разбирай го както искаш за мен не е нормално на 21 г. момичето да остане без зъби ,само защото на техните не им се е давало пари за лечение и им е по - евтино да извядят зъбите вместо да ги излекуват ,не е нормално да обърнеш гръб на детето си ,само защото е решило да преследва мечтите си ,не е нормално и да го държиш в изолация от света лишавайки го от възможността да се образова и да развива потенциална си както и да намери истинското си призвание не цял живот да рине тор и да дои крави .В третия сезон на "Да напуснеш общността на амишите" една самотна майка нарочно избра да напусне общността за да даде по - добър старт в живота сина си ,защото кажи ми какви възможности ще му даде ограниченото им образование до 8 клас ,в друго предаване по Nat Geo баща амиш по същата причина избра да напусне общността със 16 годишния си син и го записа в нормално училище за да го изучи . Както казах по - нагоре от страна е хубаво че живеят здрасловно сред природата, самата аз също обичам да ходя село при баба ,но минусите които изброих са в пъти повече !

Антон Димитров

23.11.2016 - 16:58
Лилия Костова , а дали им трябва са стават адвокати и пр.?

Димитър Пенков

22.11.2018 - 15:06
Лилия Костова, всичко е въпрос на приоритети. Всички минуси за теб, са предимства за тези хора и обратното, това което ти мислиш за предимство, те се пазят от него. Те никого не принуждават да живее като тях. Още, не осъждат никого. Просто искат да живеят според убежденията си, без да пречат на никого

Станка Костадинова

31.01.2016 - 21:30
Бог да ги благослови и пази.

Напиши отговор на този коментар

Добринка Тончева

03.08.2017 - 06:02
Да. Те живеят според Божието Слово. И са верният пример за живота, който всички би трябвало да живеем. Тези, които познават Създателя ни, не могат да отрекат истината. А онези, които си мислят, че те разполагат със живота, който в действителност ни е даден от Създателя, и си мислят, че са господари на живота си, се заблуждават и живеят живота, който Лукавия им пробутва с хитрост. Но днес, ние сме на самия край на живота в този свят и къде ще продължим вечността, зависи от това, на кого се покланяме. На Създателя и Спасителя, или на Лукавия и на погубителя? Яхшуа ХаМашиах/Господ Исус Христос идва след броени месеци и ще съди живите и мъртвите, праведните и нечестивите... Кого ще следваме и на кого ще се покланяме? Изборът е личен. Но всеки ще отговаря пред Създателя на живота, пред Праведния, Истинния, Справедливия и Неподкупен Съдия, пред Святия Бог, Бог на боговете и Цареят на царете.

Подобни публикации: