Йоци

Най-древният татуиран човек на Земята
  • Йоци

Откриване на мумията

През есента на 1991 година, двама туристи откриват в ледник останките на мумифицирано тяло. Мястото се намира в Йоцталските Алпи на 3210 метра надморска височина. Няколко дни са нужни на експертите да извадят мумията, подаваща се наполовина от леда. Има теория, според която тялото е било погребано по-високо в планината, но с течение на годините всяка пролет при размразяване, течащата вода го е избутвала надолу.

Заради името на местността археолозите дават на ледената мумия името Йоци. Това е и името, с което я оприличават австрийците, а италианците ѝ дават прозвищата Тролски леден човек и Симилаунския човек.

Йоци е най-старата човешка мумия, откривана някога в Европа. Нейните останки са на цели 5300 години, тиролския човек е живял някъде през 3300 година пр. Хр.

Татуировките на Йоци

След щателното проучване на тялото биват открити повече от 50 татуировки по него. Смята се, че са били нанасяни като по кожата са били правени тънки разрези, след което в тях са втривани сажди от дървени въглища. По конкретно - 19 групи черни линии (дебели от 1 до 3 мм и дълги от 7 до 40 мм). По краката на ледената мумия татуировките са най-концентрирани - 12 групи линии. Останалите са кръстовидни знаци - зад дясното коляно и глезен, черти от двете страни на гръбнака и паралелни линии в близост до лявата китка.

Според антрополозите, този вид татуировки са били правени с някаква лечебна, а не с декоративна цел. Има предположение, че втритите сажди са част от лечебна техника, с цел облекчаване болките на Йоци, заради откритите при него остеохондроза и лека спондилоза на гръбначния стълб, както и износване на коленните и глезенните стави. Разглежда се теорията, че татуираните места са служели само за маркери на участъците, върху които се е прилагал древен метод на акупресура или акупунктура. Ако тази хипотеза се докаже, това ще е най-ранната подобна терапия открита на земята, с 2000 години по-ранна от китайската, позната от 1000 г пр.н.е.

Учените остават изненадани от изключително добре запазените и ясни татуировки, въпреки тъмната кожа на мумифицирания обект. През 2015 година експертите картографират мастилото, нанесено по останките на Йоци, с помощта на нова технология, която разкрива и очертания по тялото, неизвестни до тогава, например: такива по гърдите. За да засилят контраста между кожата и татуировките, се използва мултиспектрална снимачна техника, засичаща различните цветови нюанси, даже и в невидимия спектър.

Засега татуировките по тялото на "ледения човек" Йоци се смятат за най-древните в света, но преди дълги години се славеше за най-стара татуировката на латиноамериканската мумия Чинчоро. По-точно - изобразени мустаци от точки върху горната устна на въпросния мъж (около 30-40 годишен). Ларс Крутак (Национален музей по естествена история в САЩ) обаче открива печатна грешка в статията с резултатите от радиовъглеродното датиране на Чинчоро, вместо (преди 3830 години) там пише (3830 години пр. Хр.).

Животът и смъртта на Йоци

През 2012 година става ясно, че тиролския Йоци има доста повече неандерталски гени в генома си, отколкото такива, каквито са при днешните хора от вида Хомо сапиенс. Приживе ръста на Йоци е бил около 1.65, а теглото около 60 кг. Най-вероятно преди да почине тиролеца е бил приблизително 45 годишен.

Мумифицираното тяло е било покрито с лед повече от 5000 години и въпреки това може да се каже, че доста голяма част от него се е запазила. В съпоставка с това, при откриването мумията на Йоци е тежала само 13.750 кг.

Най-вероятно Йоци е водил активен живот в планината, може да е бил попътен търговец или овчар, пасящ стада по хълмовете. Предполага се, че е изкарвал прехраната си с топене на мед, заради голямото количество открити арсен и мед в косите му. А самата брадва, намерена до тялото, е била изработена от 99.7 процента чист мед.

Интересни неща излизат от научните анализи относно здравословното състояние на Йоци приживе. Той е страдал от чревни паразити, има 4 пукнати ребра, но те могат да са се деформирали от тежестта на леда през годините, износените му зъби пък са белег, че тиролеца не се е лишавал от въглехидрати. Дори през 2012 година ДНК анализ разкрива лактозна непоносимост при Йоци.

В мумифицираното тяло са намерени непокътнати кръвни клетки - най-старите, които някога са идентифицирани. След стомашна проба дори е открито наличието на бактерията "хеликобактер пилори", характерна най-вече за централна и южна Азия. Тиролецът е бил предразположен към атеросклероза, доста вероятно той да е и най-ранния известен случай на лаймска болест.

Автозомното и митохондриално ДНК показват, че най-близките съвременни родственици на Йоци са южноевропейци, подобни на островните жители на Сардиния и Корсика.

"Леденият човек" най-вероятно е бил убит, а не както се е смятало в началото, че е изгубил живота си в силна буря. Ренгенът при научните изследвания е показал част от стрела, заседнала в лявото рамо на тиролеца (счупила е лопатката), най-вероятно той е починал от силно кръвотечение. Острието на стрелата е увредила кръвоносни съдове и нерви, след което се е спряла в близост до белия дроб.

Според ДНК анализ върху стрелата, ножа и връхната дреха на "ледения човек" са открити следи на поне още 4 души, може би с тази стрела са били убити и други преди него. А колкото до следите по дрехата му, може би е носел на гърба си приятел, който е бил ранен. Почти е сигурно, че Йоци е загинал в битка, а дали е бил от "добрите" или от "лошите", само може да гадаем...

От: 27.11.2018     Видяно: 3 811 пъти     Автор: Петя Пеловска

Подобни публикации: