Първа помощ

Как да реагираме адекватно при спешни случаи?
  • Първа помощ
  • Първа помощ
  • Първа помощ
  • Първа помощ
  • Първа помощ

Често се случват инциденти, при които малцина от нас знаят как да реагират адекватно и без паника. Тук ще разгледаме различни ситуации и начините за своевременна намеса, които могат да бъдат животоспасяващи. 

Първото нещо, което трябва да направите, преди да окажете първа помощ, е да звъннете на телефон 112, независимо дали сте убедени или не, че ситуацията е животозастрашаваща. Не предприемайте действия, ако не сте сигурни в тях и не разбирате какво точно правите! В случай, че живота на пострадалото лице е в опасност или се налага незабавна намеса до пристигането на екипа за Спешна помощ, има основни правила на действие, които трябва да се следват.

Позиция на тялото

Тялото на пострадалия, не бива да се мести, ако има съмнение за травма на шията, гръбнака или главата. Ако човека диша нормално и свободно и не е заплашен от нови наранявания, по-добре е да остане на място в същата позиция. В случай обаче, че е в безсъзнание и с налично дишане, трябва да се обърне на една страна. Ако идването на линейката отнеме повече време, се сменят посоките на всеки половин час, като се внимава положението на тялото да е стабилно и безопасно.

Нарушено или спряло дишане

В случай, че лицето не диша, е важно то да се снабди с кислород до четири минути, тъй като след това може да се стигне до мозъчно уреждане. За целта трябва да се вдигне брадичката нагоре и главата да се постави назад. Така ще се освободят дихателните пътища. Обхваща се устата на болния и се запушва носа му, а при дете устата на обдишващия трябва да обхване и устата и носа му едновременно. Правят се две големи изкуствени вдишвания, но ако става въпрос за малко дете, вдишванията трябва да са малки, а при бебе - едно малко краткотрайно вдишване. Това е допустимо, само ако пострадалия няма травма. Ако има такава, главата и брадичката му не трябва да се местят. а вдишването се прави само като се разтвори долната челюст. Вдишванията се повтарят за възрастен - по едно на всеки пет секунди, а при малко дете под осем годишна възраст и бебе, по едно на всеки три секунди. 

При попадане на чуждо тяло в трахеята на човека, в следствие на което той е още в съзнание, но не може да говори нито да диша, се оказва първа помощ, като се застава зад гърба му с увити ръце около кръста му. Позицията на едната ръка трябва да е над пъпа му, непосредствено под ребрата, палеца е сгънат в посока гръдната му кост. Другата ръка се поставя над първата и корема се притиска силно. Ако все още няма дишане, главата му се изпъва леко назад и действието се повтаря. В случай, че дишането не се възстанови, се налага изкуствено дишане с прилагане на масаж на сърцето. Съотношението е петнадесет сърдечни масажа на две вдишвания за възрастен и 5:1 вдишвания за малки деца от една до осем години. Устата на жертвата се преглежда периодично за чужди предмети. Ако има такива се премахват преди да започне ново вдишване.

Често се случва бебе да се задави при кърмене. Нужно е веднага да се реагира, като се наклони напред и надолу и се потупа леко по гърба. Ако това не помогне, крачетата на бебето се хващат здраво и то се обръща с главата на долу, като същевременно се потупва леко по гърба.Така дихателните му пътища ще се освободят и то ще започне диша нормално.

Ако човек е сам и се задави, има начин да си помогне. За целта е нужно да застане на колене с подпрени на пода и свити в юмруци ръце, а тялото му да е успоредно на земята. Движението, което трябва да извърши, е да се отпусне с изпънати ръце напред. Така благодарение на удара върху корема и гърдите, въздуха ще изтласка чуждия предмет от трахеята му.

Липса на сърдечен ритъм

Първото, което трябва да се предприеме, e пострадалия да се постави по гръб върху твърда повърхност. При спиране на сърдечния ритъм може да се нанесе единичен удар с юмрук в сърдечната област. Отстраняват се всякакви дрехи, които стягат тялото и се осигурява свеж въздух. Веднага се започва с масаж на сърцето и изкуствено дишане уста в уста в съотношение 15:2 за възрастен и 5:1 за дете или бебе. Това продължава до идването на екипа на Бърза помощ. За целта, дланта на едната ръка се поставя върху средата на гръдния кош, а другата ръка се слага върху нея, за да се повиши силата на тласъка. Извършват се бързи и силни тласъци на всяка секунда.

Силно кръвотечение

Нужно е да се сложат по възможност, стерилни ръкавици. След това раната се притиска със стерилни марли или с възможно най-чист материал. При положение, че кръвотечението не спира, се слагат още превръзки върху раната и крайникът се повдига. Притиска се силно, без да се нарушава кръвообращението. В случай, че кръвта не спира, се притиска артерията намираща се в горната част на ръката или бедрената артерия в слабините. При разкъсане на вена или артерия може да се приложи стегнат турникет. Тук трябва да се борави внимателно, тъй като може да се влоши състоянието при прилагане на неумело действие. Допустимо е използването на турникет, само ако човек има нужните знания за това. След спиране на кръвотечението при малка рана, тя се дезинфекцира и привързва със стерилни бинт или превръзка. Раната не се пипа, нито търка и трие директно. Ограничено трябва да е пипането с ръка, за да се предотвратят инфекции и усложнения.

Шок

При инцидент, човек може да изпадне в шоково състояние. Това е възможно да се окаже опасно за живота му, поради продължително недостатъчно кръвоснабдяване. Нужно е веднага да звъннете на телефон 112. Показанията са безпокойство, паника, влажна и студена кожа, повдигане, учестено дишане. Пострадалият може да не изпитва болка и да предприеме лекомислени действия. Възможно е да има признаци на унесеност или да настъпи безсъзнание. Пострадалият трябва да се постави да легне по гръб с повдигнати крака на около 25-30см. височина. Завива се, за да може да се поддържа тялото му топло. Ако лицето е в съзнание, му се дават течности.

Отравяне

Прилагат се действия, като при шоково състояние. Ако човекът е в съзнание, се предизвиква повръщане. Не се дават течности. Ако отравянето е в следствие на отровни газове, е нужно да се осигури свеж въздух в стаята. Ако има информация какво е погълнал отровения, тя трябва да се предаде на лекаря.

Изгаряне

Изгарянията по кожата се класифицират според степента на изгарянето. Ако кожата е само зачервена или по-лошо, с образувани мехури, веднага трябва да се облее със студена вода за около 15 минути. Обгорените участъци се превързват с лека и хлабава стерилна превръзка. Ако е налице загиване на тъкан (3 -та степен изгаряне) или овъгляване на тъкан (4-та степен изгаряне), е възможно жертвата да изпадне в шок. Осигурява се въздух, може да се дадат течности и веднага се вика екип на Бърза помощ. Не употребявайте мехлеми или други домашни средства за лечение.

При изгаряния на очите, те се обливат със студена вода поне 15 минути, слага се превръзка и веднага се търси медицинска помощ.

При изгаряния, причинени от токов удар, първо се  осигурява безопасност в помещението, като се спре електрозахранването. Може да се използват гумени ръкавици или друго изолиращо средство, за да се  достигне безопасно до пострадалия. Налага се студена превръзка върху пострадалия участък от кожата. Може човекът да изпадне в кома, парализа, безсъзнание, така че веднага трябва да се повика Спешна помощ. Дори да няма видими последствия, те може да се появят по-късно.

Навяхване, разместване или счупване

Признаците могат да бъдат наличие на оток, променен цвят на кожата около травмирания участък, деформации на костта. Болният в никакъв случай не се мести преди да се обездвижи и шинира крайника. Може да се използват подръчни средства, като дървена пръчка, бастун, чадър и др. Ограничават се всякакви размествания  и излишни движения. Не трябва да се опитват намествания на навехнатото. Може да се постави лед на подутото място. Човекът може и да има вътрешни наранявания или кръвоизливи, така, че повикайте медицинска помощ! При налагащо се преместване, тялото се поставя по гръб. При съмнения за травма на врата и гръбнака, не се позволяват прегъвания или движения. Главата се държи неподвижна до пристигането на екипа за Спешна помощ.

Топлинно изтощение, топлинен удар

Най-честите симптоми при топлинно изтощение са повдигане, главоболие, кожата е бледа и влажна с нормална температура, а организма е изтощен и без сили. Първата помощ включва, охлаждане на тялото и даване на малки количества течности.

При топлинния удар температурата на тялото може да достигне 41 градуса, кожата е суха и гореща, има треска. Веднага се пристъпва към охлаждане с хладни влажни чаршафи и мокри кърпи. След това се търси незабавна медицинска помощ.

Измръзване и преохлаждане

Симптоми при преохлаждане са треперене на тялото, скованост на пръстите на ръцете и краката, нарушен говор, некоординираност, кожата е бледо-жълта или синкава. Може да се стигне до частична загуба на съзнание. Това, което може да се направи, е да се съблекат от болния мокрите дрехи и веднага тялото да се затопи със завивки. Не се допуска разтриване на крайниците, понеже може да се наранят допълнително. Краката и ръцете се потапят в топла вода с температура не повече от 40 - 42 градуса. Важно е при измръзване е да се постигне постепенно и плавно затопляне на организма. При тежки случаи на измръзване се образуват мехури след затоплянето, а в най-лошите тъканта почернява и може да се стигне до ампутация. Така че, ситуацията не бива да се подценява, а своевременно да се потърси медицинска помощ.

Припадъци

Припадъкът се причинява от недостиг на кръв до мозъка. Губи се краткотрайно съзнание. При възможност пострадалия трябва да се предпази от нараняване в следствие на удар в околни предмети. Поставя се по гръб, а главата трябва да е на нивото на тялото му. Краката да се вдигнат високо. Лицето му се напръсква с вода и му се осигурява свободно дишане, като може при нужда да се разкопчаят или разхлабят дрехите му. Може да му се даде да помирише някакъв силен аромат на парфюм или амоняк. След преминаване на припадъка, човекът се завърта настрани, за да се изключи задушаване.

При загуба на съзнание естествената реакция на организма е да загуби мускулен тонус. При припадък има голяма опасност човек да си "глътне езика". Този израз е метафоричен. Всъщност, езика е мускул и поради загуба на мускулен тонус се отпуска назад и блокира дихателните пътища. Ефикасен метод за първа помощ е да се постави едната ръка на челото на припадналия, като по този начин тя се издърпва назад, а с пръстите на другата ръка се повдига брадичката му нагоре. По този начин корена на езика се изпъва и дихателните пътища се освобождават. Грешно е да се опитва да се хване езика и да се издърпа, като се отвори челюстта. Тя в този момент е здраво стисната. Въпреки, че има много случаи на спасяване на човешки живот точно по-този начин, той е много трудно осъществим.

Диабет (захарна болест)

При тази болест организмът не може да си набави сам достатъчно инсулин. Ако пострадалия е диабетично болен, той може да има учестен пулс, световъртеж и понижено съзнание. Нужно е веднага да му се даде бонбон, плодов сок съдържащ захар или др. Ако обаче пострадалия е в безсъзнание, не бива да се слага нищо в устата му, а бързо да се потърси Спешна помощ.

Инфаркт

Първата помощ при инфаркт може да бъде животоспасяваща. Повечето хора не знаят как да реагират в такава ситуация и изпадат в паника. Симптомите, по които може да се познае инфаркта, са силна болка в гърдите, най-вече от лявата страна на гръдният кош. Тя се разпространява и в лявото рамо, като е придружена с виене на свят, отпадналост, гадене, изпотяване, повръщане. Болният може да обясни, че изпитва силна, пареща болка, и че се чувства така, като че ли е притиснат от тежък предмет в областта на гърдите.

Първо трябва да се позвъни на телефон 112. Да се обясни и опише точно състоянието на болния. Има няколко неща, които могат да се направят, докато се чака линейката да пристигне. Осигурява се свеж въздух в стаята и пострадалия се освобождава от тесни дрехи, тъй като е нужно той да диша колкото е възможно по-свободно. Слага се да легне, така че долната част на тялото му да е по-ниско от горната, за да може да се избегне натоварване на сърцето. Измерва се пулса и кръвното му налягане, като се следи то да не падне рязко. В случай, че кръвното му е нормализирано, може на болния да се даде нитроглицерин под езика или да сдъвче таблетка аспирин. Известно е, че аспирина подпомага кръвообращението.

Ако пациентът изпадне в безсъзнание, без наличие на дишане и пулс, трябва да се сложи да легне на твърда повърхност и да се започне с кратък удар с юмрук в областта на сърдечната област. Продължава се с масаж на сърцето и обдишване в съотношение 15:2. Периодично се проверява за наличие на пулс. Ако има такъв, процедурата се прекратява.

Инсулт

Своевременната намеса при инсулт е от голямо значение за възстановяването на пострадалия. Първите няколко часа и адекватната помощ са животоспасяващи. Инсулта налага бърза намеса на екип за Спешна медицинска помощ, затова трябва да се следят следните симптоми: невъзможност на болния да се усмихне, да вдигне двете ръце, да говори ясно и разбираемо и да повтори изречение, да се изплези (езика му пада настрани). Освен това провисване на едната ръка и накланяне на едната страна на лицето.

Информацията за различните начини за оказване на първа помощ не е трудна за усвояване. Има основни правила, които се спазват. Незнанието, страха и паниката са лоши съветници, които могат да костват един човешки живот, а той е безценен!

От: 28.06.2016     Видяно: 5 540 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации:

   Хума