Nano XNO

Прехвърляне на стойност от разстояние без такси
  • Nano XNO

Безплатни трансфери

Криптовалутата NANO е създадена по такъв начин, че позволява напълно безплатни трансфери. Това означава, че ако решим да прехвърлим едно NANO от едно място на друго, получателят винаги ще получи едно NANO, без никакви загуби или такси. Криптовалутата използва много гъвкав и бърз начин за осъществяване на трансакциите, чрез делегиран Proof of Stake (Proof of Stake и Proof of Work). При Proof of Stake (доказателство за залог) всеки потребител гласува за валидността на трансакциите, като тези с по-голямо количество заложена валута имат по-тежък глас. При Proof of Work (доказателство за работа) се разчита на компютър, който прави необходимите изчисления. Ако се появи проблем при трансакцията и се окаже, че е фалшива, тогава се разчита на делегатите, които гласуват за това дали да пропуснат сделката или не. Всеки може да бъде такъв делегат, стига да има нужното количество от валутата и желанието да участва в NANO общността, за да подпомага развитието на проекта, макар че всичко е доброволно и не трябва да се очаква печалба.

История

Валутата е създадена през 2015 година от Colin LaMahieu (опитен софтуерен инженер и разработчик, работил в компании като Dell, AMD и Qualcomm). Той има интереси към космическите технологии и физиката, интересува се и от опазването на околната среда. Първоначалното име на NANO е RaiBlocks, но през 2018 е променено на NANO. Поради тази причина много често валутата може да се срещне и с името XRB, което е останало от миналото. По принцип RaiBlocks е проект, създаден още през 2014 година, но през 2015 се пуска монетата. Първоначалната идея е да се дават награди на потребители за решаване на captchas (преодоляване на автоматична проверка за ботове в сайтове или програми, където се изисква лична намеса от човек). През месец ноември 2021 година, NANO приема новото име XNO, за да спази стандартите на Международната организация по стандартите ISO.

Цел

NANO е самостоятелна криптовалута, а целта на проекта е подобна на Bitcoin – да се заменят фиатните валути с нещо по-добро и ефективно, което да се използва масово в ежедневието на хората. Още от създаването на виртуалната валута, целта е peer to peer трансакциите да станат по-мащабируеми, което е проблем на други криптовалути, които изпитват затруднение с високи такси и бавна скорост на трансфери. От самото начало, основната цел на тази криптовалута е да бъде основен конкурент на Bitcoin, заради проблемите, които изпитва той, макар че доста от тях вече не са актуални.

Как работи NANO?

Принципът на работа на NANO се нарича „блок решетка“, който най-общо казано е съвкупност от две системи – DAG (вид структуриране на данни) и блокчейн. Предимството на DAG е в по-голямата мащабируемост, но недостатък е ниската безопасност. Именно поради тази причина се използва сигурността на блокчейн. Всеки потребител има личен блокчейн, който се обновява несинхронно и самостоятелно, а това води до ниско натоварване на цялата система. Всички входящи и изходящи трансакции се съдържат в отделни блокове и всеки акаунт има свой собствен блокчейн, което позволява трансакции с мигновена скорост и безгранична мащабируемост. Самите трансакции не съдържат сумите, а само баланса на акаунта, което води до значително намаляване на базата с данни, без да прави мрежата по-несигурна.

Целта на NANO

Основната цел на компанията не е сигурността, тъй като се предполага че блокчейн е достатъчно сигурен, а високата производителност и мащабируемостта, за да се постигнат най-бързите и евтини трансакции, което води до нулеви такси. За да се поддържа Node възел за NANO, таксата за консумация на енергия е много ниска и всеки може да го направи доброволно в подкрепа на проекта. Скоростта на трансферите е много бърза и отнема само няколко секунди. Самият Node е част от софтуер, който използва протокола на NANO и работи на компютри с минимални изисквания за хардуер.

От: 13.01.2022     Видяно: 2 281 пъти     Автор: Мартин Младенов

Подобни публикации: