Пари по дърветата - възможно ли е това?

Как ще реагирате, ако разхождайки се, се натъкнете на дънер осеян с монети? В първият момент сигурно няма да повярвате, но това е напълно възможно, ако се намирате в Шотландия или Уелс. Такива находки са намерени в Националния парк Пийк Дискрит, Шотландското плато, както и в графствата Северен Йоркшир и Кумбрия. Такава гледка не би оставила никой човек равнодушен. Кората на вековните дъбове по-скоро прилича на кожата на праисторическо влечуго, отколкото на дърво. В нея са забити древни монети, които наподобяват люспите на гигантски гущер.

Този, като че ли застинал във времето свят, има своето историческо обяснение. Той ни пренася далеч още в VIII век пр.н.е, когато по тези земи са живели племената на брити и келти, изповядващи езически религии и издигащи в култ дървета и животни. Неслучайно друидите (жреците) са правили среща веднъж годишно в дъбова гора, свещено място наречено Друнаметон.

Поклонниците боготворели огромните дъбове и вярвали, че духовете им ги благославят. Те забивали монети дълбоко в кората им, за да се отблагодарят и помолят за здраве. Вярвали, че ако паричката им не падне, то дарът им е приет и молбата им ще бъде изпълнена. Ако обаче, някой вземел обратно монета от дървото, то го чакало точно обратното на това, за което се молил притежателя ѝ.

През 1877г кралица Виктория лично посетила Шотландското плато, за да се запознае и увери в историята на тези уникални дъбове. През годините до днес, тези монети са се запазили непокътнати, поради факта, че са дълбоко вклинени в кората на дърветата, а може би и страхът от проклятието държал далеч иманярите. Факт е, че тези дънери са там и говорят за една отминала епоха, през която хората са се стремели към своето щастие, макар робувайки на суеверия, което всъщност не ни е чуждо и днес.

От: 21.03.2017     Видяно: 1 988 пъти     Автор: Надежда Младенова

Сподели:

Подобни публикации:

   Nano XNO